Lássuk be, a magyar konyha sajnos nem a leggazdagabb, ha a húsmentes étkezésről van szó. Ugyan nekünk is vannak finom fogásaink, az, aki magyarként elhagyja az állati termékeket, kicsit bizony magára marad. Ilyenkor pedig kénytelen másfelé nézelődni, szétnézni a világban, hogy a távoli (és közeli) országokban mit esznek az emberek (nem kizárólag a vegetáriánusok). A húsmentes nemzetközi konyhák legjava következik!
Olasz konyha
Nemcsak a tészták miatt szeretjük az olasz csizma gasztronómiáját, hanem mediterrán alapanyagaiért és ízeiért is. Rengeteg olyan sokzöldséges fogásuk van, ami vagy alapból húsmentesen készül, vagy könnyedén elkészíthető hús nélkül is.
A levesek gazdagok, idényzöldségeket használnak, de érdemes felkutatni a ragukat és egytálételeket is.
Mivel a tradicionális olasz konyha alapja a szegény emberek „paraszti” konyhája, kevés hús, és annál több hüvelyes, otthon megtermelt zöldség szerepel a receptkönyvekben.
Marokkói konyha
Észak-Afrika messzi világnak tűnik, pedig, ha elég délre megyünk Európában, szinte már karnyújtásnyira kerül hozzánk. Épp ezért egész sok kultúra találkozik itt, ötvöződnek az európai, afrikai és ázsiai hatások, ízek, receptek.
Mivel a meleg éghajlatokon nem olyan biztos a hús tárolása és fogyasztása, sokan választanak zöldséges ételeket a hét nagyobb részében. Erre jön még rá az egyes vallási szokásokból eredő húsmentesség is. A térség fogásai fűszeresek, ízgazdagok, sok hüvelyest tartalmaznak.
Latin-amerikai konyhák
Ugyan ebben a térségben jelentősebb szerepe van a húsnak (Argentína a negyedik legnagyobb húsfogyasztó a világon), és az USA hatása is erős, mégis találhatunk sok vegetáriánus opciót. Az olyan alapanyagoknak köszönhető ez, mint a bab, a krumpli, a kukorica, a paprika vagy a főzőbanán.
Ha pedig mégis elcsábulnánk egy latin-amerikai húsos receptre, készthetjük bármilyen hüvelyessel hús helyett.
Török konyha
Törökország zseniális húsos fogásokat rejteget, ezeket rendszerint mindenki ismeri. A húsnélküli konyhai tudás azonban gyakran megáll a falafel és a hummusz vonalán. Pedig ezen a vonalon túl kezdődnek csak az igazi kalandok.
Fűszeres egytálak, friss saláták színesítik a török palettát, és ami még izgalmasabb, hogy saját maguk találtak fel megannyi húshelyettesítő receptet a tradicionális török ételekre. Bulgur, sajt vagy csicseriborsó kerül a fazékba, serpenyőbe, és ezekből is ugyanolyan ízletes ragu, fasírt vagy szendvics készül.
Indiai konyha
Ebben a térségben is sok a vallásos okokból húsmentes étrendet tartó ember: India vezeti a vegetáriánus országok ranglistáját (lakosságának nagyjából 1/3-a nem eszik állati eredetű ételeket). Ez pedig megannyi fantasztikus receptet szült.
Az indiai ételek fűszerekben és friss zöldségekben, valamint ezek párosításában nem szegények: a zöldséges raguk (nem mindig curryk!) verhetetlenek, de készítenek fasírtokat és salátákat is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több nemzetközi fogást és receptet: