5 nemzetközi konyha, amit ismerj meg, ha húsmentesen étkezel

A húsmentes étkezésben gyakran kell ötletet vennünk más országok, más kultúrák konyháiból, mert izgalmas, színes, mégis könnyen elkészíthető ételekkel rendelkeznek. Nézzük, pontosan melyek ezek.

Lássuk be, a magyar konyha sajnos nem a leggazdagabb, ha a húsmentes étkezésről van szó. Ugyan nekünk is vannak finom fogásaink, az, aki magyarként elhagyja az állati termékeket, kicsit bizony magára marad. Ilyenkor pedig kénytelen másfelé nézelődni, szétnézni a világban, hogy a távoli (és közeli) országokban mit esznek az emberek (nem kizárólag a vegetáriánusok). A húsmentes nemzetközi konyhák legjava következik!

5 nemzetközi konyha, amit ismerj meg, ha húsmentesen étkezel

Olasz konyha

Nemcsak a tészták miatt szeretjük az olasz csizma gasztronómiáját, hanem mediterrán alapanyagaiért és ízeiért is. Rengeteg olyan sokzöldséges fogásuk van, ami vagy alapból húsmentesen készül, vagy könnyedén elkészíthető hús nélkül is.

A levesek gazdagok, idényzöldségeket használnak, de érdemes felkutatni a ragukat és egytálételeket is.

Mivel a tradicionális olasz konyha alapja a szegény emberek „paraszti” konyhája, kevés hús, és annál több hüvelyes, otthon megtermelt zöldség szerepel a receptkönyvekben.

Marokkói konyha

Észak-Afrika messzi világnak tűnik, pedig, ha elég délre megyünk Európában, szinte már karnyújtásnyira kerül hozzánk. Épp ezért egész sok kultúra találkozik itt, ötvöződnek az európai, afrikai és ázsiai hatások, ízek, receptek.

Mivel a meleg éghajlatokon nem olyan biztos a hús tárolása és fogyasztása, sokan választanak zöldséges ételeket a hét nagyobb részében. Erre jön még rá az egyes vallási szokásokból eredő húsmentesség is. A térség fogásai fűszeresek, ízgazdagok, sok hüvelyest tartalmaznak.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Latin-amerikai konyhák

Ugyan ebben a térségben jelentősebb szerepe van a húsnak (Argentína a negyedik legnagyobb húsfogyasztó a világon), és az USA hatása is erős, mégis találhatunk sok vegetáriánus opciót. Az olyan alapanyagoknak köszönhető ez, mint a bab, a krumpli, a kukorica, a paprika vagy a főzőbanán.

Ha pedig mégis elcsábulnánk egy latin-amerikai húsos receptre, készthetjük bármilyen hüvelyessel hús helyett.

Vega chilis bab tacoba töltve

Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.

Török konyha

Törökország zseniális húsos fogásokat rejteget, ezeket rendszerint mindenki ismeri. A húsnélküli konyhai tudás azonban gyakran megáll a falafel és a hummusz vonalán. Pedig ezen a vonalon túl kezdődnek csak az igazi kalandok.

Fűszeres egytálak, friss saláták színesítik a török palettát, és ami még izgalmasabb, hogy saját maguk találtak fel megannyi húshelyettesítő receptet a tradicionális török ételekre. Bulgur, sajt vagy csicseriborsó kerül a fazékba, serpenyőbe, és ezekből is ugyanolyan ízletes ragu, fasírt vagy szendvics készül.

Falafel, az arab csicserigolyó

Az egyik legismertebb közel-keleti étel a falafel, ami a hummusszal együtt egész Európát is meghódította. A falafel fő alapanyaga a csicseriborsó, amit ebbe a receptbe azonban nem főtt, ...

Sabich

Tel Aviv egyik kedvenc szendvicse, rengeteg zöldséggel és közel-keleti ízekkel telepakolva. A mangószósz receptjét itt találod.

Indiai konyha

Ebben a térségben is sok a vallásos okokból húsmentes étrendet tartó ember: India vezeti a vegetáriánus országok ranglistáját (lakosságának nagyjából 1/3-a nem eszik állati eredetű ételeket). Ez pedig megannyi fantasztikus receptet szült.

Az indiai ételek fűszerekben és friss zöldségekben, valamint ezek párosításában nem szegények: a zöldséges raguk (nem mindig curryk!) verhetetlenek, de készítenek fasírtokat és salátákat is.

Palak tofu

Az egyik legkedveltebb indiai egytálétel, a palak paneer vegán verzióját mutatjuk most meg nektek. Az eredeti receptben paneer, azaz friss sajt szerepel, ezt cseréltük mi most tofukockákra. A ...

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több nemzetközi fogást és receptet:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!