5 nemzetközi konyha, amit ismerj meg, ha húsmentesen étkezel

A húsmentes étkezésben gyakran kell ötletet vennünk más országok, más kultúrák konyháiból, mert izgalmas, színes, mégis könnyen elkészíthető ételekkel rendelkeznek. Nézzük, pontosan melyek ezek.

Lássuk be, a magyar konyha sajnos nem a leggazdagabb, ha a húsmentes étkezésről van szó. Ugyan nekünk is vannak finom fogásaink, az, aki magyarként elhagyja az állati termékeket, kicsit bizony magára marad. Ilyenkor pedig kénytelen másfelé nézelődni, szétnézni a világban, hogy a távoli (és közeli) országokban mit esznek az emberek (nem kizárólag a vegetáriánusok). A húsmentes nemzetközi konyhák legjava következik!

5 nemzetközi konyha, amit ismerj meg, ha húsmentesen étkezel

Olasz konyha

Nemcsak a tészták miatt szeretjük az olasz csizma gasztronómiáját, hanem mediterrán alapanyagaiért és ízeiért is. Rengeteg olyan sokzöldséges fogásuk van, ami vagy alapból húsmentesen készül, vagy könnyedén elkészíthető hús nélkül is.

A levesek gazdagok, idényzöldségeket használnak, de érdemes felkutatni a ragukat és egytálételeket is.

Mivel a tradicionális olasz konyha alapja a szegény emberek „paraszti” konyhája, kevés hús, és annál több hüvelyes, otthon megtermelt zöldség szerepel a receptkönyvekben.

Marokkói konyha

Észak-Afrika messzi világnak tűnik, pedig, ha elég délre megyünk Európában, szinte már karnyújtásnyira kerül hozzánk. Épp ezért egész sok kultúra találkozik itt, ötvöződnek az európai, afrikai és ázsiai hatások, ízek, receptek.

Mivel a meleg éghajlatokon nem olyan biztos a hús tárolása és fogyasztása, sokan választanak zöldséges ételeket a hét nagyobb részében. Erre jön még rá az egyes vallási szokásokból eredő húsmentesség is. A térség fogásai fűszeresek, ízgazdagok, sok hüvelyest tartalmaznak.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Latin-amerikai konyhák

Ugyan ebben a térségben jelentősebb szerepe van a húsnak (Argentína a negyedik legnagyobb húsfogyasztó a világon), és az USA hatása is erős, mégis találhatunk sok vegetáriánus opciót. Az olyan alapanyagoknak köszönhető ez, mint a bab, a krumpli, a kukorica, a paprika vagy a főzőbanán.

Ha pedig mégis elcsábulnánk egy latin-amerikai húsos receptre, készthetjük bármilyen hüvelyessel hús helyett.

Vega chilis bab tacoba töltve

Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.

Török konyha

Törökország zseniális húsos fogásokat rejteget, ezeket rendszerint mindenki ismeri. A húsnélküli konyhai tudás azonban gyakran megáll a falafel és a hummusz vonalán. Pedig ezen a vonalon túl kezdődnek csak az igazi kalandok.

Fűszeres egytálak, friss saláták színesítik a török palettát, és ami még izgalmasabb, hogy saját maguk találtak fel megannyi húshelyettesítő receptet a tradicionális török ételekre. Bulgur, sajt vagy csicseriborsó kerül a fazékba, serpenyőbe, és ezekből is ugyanolyan ízletes ragu, fasírt vagy szendvics készül.

Falafel, az arab csicserigolyó

Az egyik legismertebb közel-keleti étel a falafel, ami a hummusszal együtt egész Európát is meghódította. A falafel fő alapanyaga a csicseriborsó, amit ebbe a receptbe azonban nem főtt, ...

Sabich

Tel Aviv egyik kedvenc szendvicse, rengeteg zöldséggel és közel-keleti ízekkel telepakolva. A mangószósz receptjét itt találod.

Indiai konyha

Ebben a térségben is sok a vallásos okokból húsmentes étrendet tartó ember: India vezeti a vegetáriánus országok ranglistáját (lakosságának nagyjából 1/3-a nem eszik állati eredetű ételeket). Ez pedig megannyi fantasztikus receptet szült.

Az indiai ételek fűszerekben és friss zöldségekben, valamint ezek párosításában nem szegények: a zöldséges raguk (nem mindig curryk!) verhetetlenek, de készítenek fasírtokat és salátákat is.

Palak tofu

Az egyik legkedveltebb indiai egytálétel, a palak paneer vegán verzióját mutatjuk most meg nektek. Az eredeti receptben paneer, azaz friss sajt szerepel, ezt cseréltük mi most tofukockákra. A ...

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több nemzetközi fogást és receptet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...