Lássuk be, a magyar konyha sajnos nem a leggazdagabb, ha a húsmentes étkezésről van szó. Ugyan nekünk is vannak finom fogásaink, az, aki magyarként elhagyja az állati termékeket, kicsit bizony magára marad. Ilyenkor pedig kénytelen másfelé nézelődni, szétnézni a világban, hogy a távoli (és közeli) országokban mit esznek az emberek (nem kizárólag a vegetáriánusok). A húsmentes nemzetközi konyhák legjava következik!

Olasz konyha
Nemcsak a tészták miatt szeretjük az olasz csizma gasztronómiáját, hanem mediterrán alapanyagaiért és ízeiért is. Rengeteg olyan sokzöldséges fogásuk van, ami vagy alapból húsmentesen készül, vagy könnyedén elkészíthető hús nélkül is.
A levesek gazdagok, idényzöldségeket használnak, de érdemes felkutatni a ragukat és egytálételeket is.
Mivel a tradicionális olasz konyha alapja a szegény emberek „paraszti” konyhája, kevés hús, és annál több hüvelyes, otthon megtermelt zöldség szerepel a receptkönyvekben.
Olasz csicserilepény – farinata di ceci
Farinata, socca, torta di ceci, cecina, még ezeken a neveken is megtaláljátok ezt az élesztő és sütőpor nélkül készülő lepénykét, lapos kenyeret. Palacsintának is gondolhatnánk, de ...
Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával
Ez a kiadós lencseleves sajtos gombafeltéttel egy igazán kiadós, mégis könnyen elkészíthető fogás, ami jól jöhet az év első napjára (pénzt hozó ételként az új évre), de akár egy ...
Olasz burgonyagombócok 4 ízben
Gyorsan elkészíthető burgonyás-zöldséges golyók. Sütőben készülnek, így könnyedebbek, mintha olajban sütnénk őket. Aki nem szereti a zöldségeket, így biztosan ráharap majd!
Marokkói konyha
Észak-Afrika messzi világnak tűnik, pedig, ha elég délre megyünk Európában, szinte már karnyújtásnyira kerül hozzánk. Épp ezért egész sok kultúra találkozik itt, ötvöződnek az európai, afrikai és ázsiai hatások, ízek, receptek.
Mivel a meleg éghajlatokon nem olyan biztos a hús tárolása és fogyasztása, sokan választanak zöldséges ételeket a hét nagyobb részében. Erre jön még rá az egyes vallási szokásokból eredő húsmentesség is. A térség fogásai fűszeresek, ízgazdagok, sok hüvelyest tartalmaznak.
Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval
A piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és ...
Vega korma hamis karfiol piláffal
Jamie Oliver Spórolj Jamievel című műsorában láttam ezt a remek receptet, és rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom. Nagyon jó alternatíva a házhozszállítós indiai helyett, ráadásul ...
Zöld vegán shakshuka
Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...
Latin-amerikai konyhák
Ugyan ebben a térségben jelentősebb szerepe van a húsnak (Argentína a negyedik legnagyobb húsfogyasztó a világon), és az USA hatása is erős, mégis találhatunk sok vegetáriánus opciót. Az olyan alapanyagoknak köszönhető ez, mint a bab, a krumpli, a kukorica, a paprika vagy a főzőbanán.
Ha pedig mégis elcsábulnánk egy latin-amerikai húsos receptre, készthetjük bármilyen hüvelyessel hús helyett.
Vega chilis bab tacoba töltve
Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.
Gyors, tunkolós mexikói kukoricasaláta
Minden, amit szerettek a mexikói ételekben, az benne van ebben a kukoricasaláta-mártogatósban, ami egyszerre saláta és mártogatós, ahogy a neve is mutatja. Gyors, egyszerű, és nem lehet ...
Arepas főzőbanánnal és feketebabbal
Venezuela street foodja, most épp arepa con pobellon, vagyis főzőbanános verzió.
Török konyha
Törökország zseniális húsos fogásokat rejteget, ezeket rendszerint mindenki ismeri. A húsnélküli konyhai tudás azonban gyakran megáll a falafel és a hummusz vonalán. Pedig ezen a vonalon túl kezdődnek csak az igazi kalandok.
Fűszeres egytálak, friss saláták színesítik a török palettát, és ami még izgalmasabb, hogy saját maguk találtak fel megannyi húshelyettesítő receptet a tradicionális török ételekre. Bulgur, sajt vagy csicseriborsó kerül a fazékba, serpenyőbe, és ezekből is ugyanolyan ízletes ragu, fasírt vagy szendvics készül.
Falafel, az arab csicserigolyó
Az egyik legismertebb közel-keleti étel a falafel, ami a hummusszal együtt egész Európát is meghódította. A falafel fő alapanyaga a csicseriborsó, amit ebbe a receptbe azonban nem főtt, ...
Sabich
Tel Aviv egyik kedvenc szendvicse, rengeteg zöldséggel és közel-keleti ízekkel telepakolva. A mangószósz receptjét itt találod.
Cilbir (török joghurtos buggyantott tojás)
A cilbir (török tojás) egy egyszerű sós reggeli, melynek fő eleme a tökéletes buggyantott tojás, amit finom fokhagymás joghurttal, és meleg, pirospaprikás pehellyel felfuttatott vaj- vagy ...
Indiai konyha
Ebben a térségben is sok a vallásos okokból húsmentes étrendet tartó ember: India vezeti a vegetáriánus országok ranglistáját (lakosságának nagyjából 1/3-a nem eszik állati eredetű ételeket). Ez pedig megannyi fantasztikus receptet szült.
Az indiai ételek fűszerekben és friss zöldségekben, valamint ezek párosításában nem szegények: a zöldséges raguk (nem mindig curryk!) verhetetlenek, de készítenek fasírtokat és salátákat is.
Palak tofu
Az egyik legkedveltebb indiai egytálétel, a palak paneer vegán verzióját mutatjuk most meg nektek. Az eredeti receptben paneer, azaz friss sajt szerepel, ezt cseréltük mi most tofukockákra. A ...
Vega indiai lecsó
Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több nemzetközi fogást és receptet:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!