Sokan megborzonganak a fúzió szó hallatán – ez a mostanában dívó, mindent mindennel keverés különösen azokban hagy keserű szájízt, akik a tradicionális fogások kedvelői. Pedig nem minden esetben ördögtől való, ha körülnézünk mások portáján, ha egy-két kiskanálnyit merítünk a nagyvilág konyhai technikáiból, alapanyagaiból, ízeiből, sőt, sokszor jól is járhatunk egy ilyen kalandozással. Mindenképpen igaz ez az alábbi ízesítőkre, amelyeket nyugodt szívvel használhatunk magyaros fogásokban is: olyan „nemzetközi fűszerek” ezek, amelyeknek az átlag magyar konyhapolcon is helyük lehetne.
Nézd meg galériánkban a nemzetközi fűszereket:
4 nemzetközi fűszer, amit magyar ételekben is simán bevethetsz
Kurkuma
Valószínű, hogy az utánozhatatlanul sárga fűszer már most is ott lapul a polcunkon: az utóbbi években egyre többen megbarátkoztak a karakteres aromájú porral. Viszont ha még csak most kezdjük az ismerkedést, használjuk óvatosan a fűszert: csak 0.5-1 teáskanálnyit tegyünk belőle az ételeinkbe. De mégis mibe? Húsos levesekbe, ragukba, sőt, pörköltbe is kerülhet, ezekben nemcsak csodás íze, hanem élénk színe is ragyoghat majd. A csirkének kifejezetten jó barátja, de szórhatjuk krumplifőzelékbe vagy keverhetjük fasírtba is.
Szegfűbors
Ha szegfűborsot használunk, egy kis bogyó formájában megkapjuk a fahéj, a szegfűszeg és a bors aromáját: már csak ezért is érdemes lehet néha-néha magyar ételekbe szórni belőle. Levesekben 1-2 szem már képes érezhető, mégsem drasztikus változás okozni: klasszikus húslevesbe, ragulevesbe tehetünk próbaképp belőle. Kínáljuk meg vele a krumplis vagy babos ételeket, illetve a káposzta mellé is helyezzünk szemeket főzelékben, egytálételben, rakottasban.
Mustármag
Az indiai konyha egyik kedvenc egész fűszere mifelénk leginkább krémes szósz formájában kerül sült húsok mellé. Pedig magát a magot is bevethetnénk, mégpedig sűrűbben, mint gondolnánk. Ha nem törjük össze, inkább csípős ízt ad ki magából, mintsem mustárosat, így húsos ragukban vagy sült húsok pácában abszolút elrejthetjük. Ha házi savanyúságot készítünk, abból se hagyjuk ki!
Szerecsendió
Valószínűleg használtuk már a szerecsendiót, elsősorban desszertek és édességek készítésénél, ugye? Pedig a fűszernek igen jelentős szerep juthat sós fogások és főételek készítésénél is. A besamelbe mindenképpen tegyünk belőle, csakúgy, mint bármilyen más sajtos-szószos ételbe. Zöldséges krémlevesekben is jól mutat, legyen szó brokkoliról, karfiolról vagy sütőtökről. Persze csak csínján bánjunk vele, mert képes bármilyen más ízt elnyomni.
Receptek, amelyekben kipróbálhatod a fűszereket:
Zöldségleves négyféle gombóccal
Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el ...
Meg ezekben is:
Legegyszerűbb brokkolikrémleves
Ez a brokkolileves egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Tökéletes egy borús, esős napra, de kellemes nyári ebédnek is pazar. Krémes és sűrű, ugyanakkor könnyű és tápláló. ...
Csirkemell Dubarry módra füstölt sajttal
A francia király, XV. Lajos szeretője Madame du Barry által kreált fogás - legalábbis a legenda szerint. A karfiolt még a Napkirály honosíttatta meg Franciaországban, utódja már nagy ...
Ízletes csirke burgonyával egy tepsiben
A csirke elég semleges ízű hús, ezért sokféle fűszerezést elbír. Ezek a fűszerek megadják a kiváló ízélményt, és mindenki meg fogja nyalni mind a tíz ujját is..... :-)))
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas recept és ötlet, aminek adj egy esélyt: