5 város 5 gasztronegyede, ahova most repjegy nélkül elviszünk

Megmutatjuk, hogy mely városban melyik környékeken érdemes falatozni, kis vendéglőkbe betérni, utcai szendvicsárust keresni, vagy kiskocsmában vacsorázni. A célállomások ezúttal: Lisszabon, Berlin, Koppenhága, Madrid és Firenze.

Nézni, látni, megélni, megenni. Ha egy idegen országba, városba érkezünk, a kultúra magunkba szívásának szerves része a helyi gasztronómia feltérképezése is. Hálás feladat a nemzeti ételek, esetleg városi specialitások megkóstolása, sokunknak okoz örömet, és jelent sokkal többet, mint a puszta fiziológiai szükségletek kielégítése. Most az örök gasztrofellegvárak helyett (mint például Lyon vagy San Sebastian) más városok legnyüzsgőbb, éttermekkel jócskán megszórt környékeit mutatjuk be, konkrét helyek ajánlásával, ahol a nemzeti ételeken kívül más klassz tematika közül is választhatunk.

Lisszabon: Bairro Alto

Itt az év 300 napja ragyogó, napsugarakkal melegített, a portugál főváros az év minden szakaszában klassz úti cél. Nem csak izgalmas épített öröksége: a színes csempékkel kirakott házak, a régi villamosok, a meredek utcák és a fadó bárok miatt olyan egyedi, hanem változatos kulináriája miatt is.

Lisszaboni csodák / Fotó: A Cevicheria

A portugál konyha messze nem merül ki a pastel de natánál és a bacalhau-nál, ráadásul Lisszabon egyik kedvenc negyede, a Bairro Alto elhozza nekünk az autentikus és a térségi mellett a nemzetközi bisztrókonyhát, a petiscos-okkal (a portugál tapas) támogatott bárokat, a kifejezett haléttermeket is.

Étteremtippek: A Cevicheria, Tantura, Versículo d’O Faia

Berlin: Neukölln

Nehéz kiemelni egyetlen éttermekkel, bárokkal, bisztrókkal megszórt környéket, mivel Berlin az elmúlt tíz-tizenöt évben komoly gasztroforradalmat hirdetett. A német főváros, melyről egykori főpolgármestere azt mondta, hogy „szegény, de szexi”, tényleg egy külön kis kozmosz, élénk kulturális élettel, sok fiatallal és érinthető történelemmel.

Berlini hangulat / Fotó: Lavanderia Vecchia

Neukölln negyed nemcsak döneres helyeket és menő sörözőket, bárokat üdvözölhet, de éttermek terén is jól el van eresztve. Erőssége a világ ízeiben rejlik, hiszen a „híres német konyháról” beszélni azért enyhe túlzás lenne. De a Berlinbe gyűlt világpolgárok fantasztikus alkotóközösségeket hoztak létre, a gasztronómia területén is.

Étteremtippek: Geist im Glas, Lavanderia Vecchia, Eins44

Koppenhága: Nørrebro

A dán kulinária központja Koppenhága, ami leginkább az olyan csúcséttermektől hangos, mint a Noma, a Geranium és az Alchemist. A haute cuisine mellett azonban nagyon sokszínű és szerteágazó, ínyenc színtér lett a város, a kambodzsai konyhától egészen a dán smørrebrød specialitásokig.

Koppenhága / Fotó: Hooked

Nørrebro negyed kreativitásáról és életszeretetéről híres, de bárjai és éttermei miatt sem kell szégyenkeznie.

A TimeOut a világ legmenőbb kerületének választotta (ez az a lista, melyen a budapesti XI. kerület is szerepel), ami óriási megtiszteltetés. Biciklizni, nézelődni, koccintani és enni is felemelő errefele.

Étteremtippek: Baest, Tigermom, Hooked

Madrid: Malasaña

Folyamatosan változó, fiatalos és kedves városrész Madridban, ami telis-tele van galériákkal, kreatív közösségi terekkel, jófej kávézókkal és persze régi stílusú és újhullámos tapas bárokkal, borozóba oltott bisztrócskákkal.

Mi betérnénk ide, az biztos / Fotó: Bodega de la Ardosa

Kezdődhet itt a reggel, de végződhet az éjszaka is, ugyanolyan népszerű a churros, mint a paella vagy a madridi pacal, esetleg a burgonyás tortilla. Malasaña negyedben a művészek mellett sok diák lakik, ezért hiába felkapott környék, nyomott árakon is tapasozhatunk és a borért, sangriáért sem kell vagyonokat fizetni.

Étteremtippek: Bodega de la Ardosa, Pez Tortilla, Casa Julio

Firenze: Santa Croce

Központibb helyet nem is kell keresni a csodás Firenzében: a Santa Croce kerület építészetileg, hangulatban és ételkínálatban is fontos környék. Itt található a Cattedrale di Santa Maria del Fiore, a toszkán főváros egyik szimbóluma is.

Dolcevita-érzés / Fotó: Antica Macelleria Falorni

A ‘70-es évek óta Santa Crocéban üzemel a Trattoria Cibréo, ami már igazi intézménnyé nőtte ki magát, de a város összesen nyolc Michelin-csillagos éttermet számlál. A csúcsgasztronómia tehát piacképes errefelé, de a romantikus és jóval egyszerűbb, de isteni ízeket garantáló trattoriák is megállják a helyüket.

Étteremtippek: Antica Macelleria Falorni, Trattoria Cibréo

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ízek, éttermek és élmények még több cikkben:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...