Nemzetek karácsonya

Egy izgalmas virtuális gasztrokirándulásra hívunk benneteket, kedves olvasók! Kukkantsunk be együtt a határainkon túli konyhákba, nézzük meg, vajon máshol hogyan ünnepelnek karácsonykor, milyen a szeretet íze. Mit készít az angol háziasszony, és mit a francia, mi kerül az asztalra Németországban és a skandináv országokban. Indulhatunk?

Csokis csoki-csoki fatörzs

Az ünnepi választék elmaradhatatlan része a kenyértésztában sült sonka. Svédországban sokáig vajas fehér szósszal és burgonyával körített északi menyhal szolgált ünnepi étekként, manapság átvette a hal szerepét az almával és szilvával töltött pulyka, melyet párolt vörös káposztával, krumplival és áfonyaszósszal fogyasztanak.És hogy miként ünnepelnek az olaszok, hamarosan azt is megtudhatjátok. Addig is szemezgessetek a fenti finomságok közt, bátran próbáljatok ki egy-kettőt, ha nem is 24-én. Közeledvén az ünnepek felé, érdekes lehet belekóstolni más nemzetek karácsonyába egy-egy fogás erejéig.Még több karácsonyi recept itt!

A norvégok nemes egyszerűséggel sült sertéshúst kínálnak párolt köményes savanyú káposztával. A finnek karácsonyát amolyan terülj, terülj, asztalkám jellemzi: mindenféle földi jóval, hallal, rákkal, hideg és meleg húsokkal, gyümölcsökkel, édességekkel megpakolt asztalról mindenki csak egy-egy falatot vesz el, hogy mindent megkóstolhasson.

Rozmaringos tepsis sültkrumpli

Németországban valaha mindenütt pontyot készítettek karácsony ünnepén, mostanában egyre gyakoribb az asztalokon a sült pulyka és liba, de akadnak, akik vadhúst vagy éppen marha/ borjúsültet fogyasztanak. A desszert tekintetében egy dolog biztos: az alma, dió és mandula fogyasztása kötelező. Ami pedig nekünk a bejgli, az a németeknek a Stollen, vagyis a kandírozott narancs-és citromhéjjal készülő, rumtól foszlós karácsonyi kalács. Úgy tartják, hogy az összes közül a drezdai Stollen a legfinomabb.

Karácsonyi pulyka

Franciaországban régiónként más-más menüvel ünnepelnek: míg Armagnacban vörösboros marhasült a fő karácsonyi fogás, addig Elzászban libamájas choucroute (savanyú káposzta), Marseille-ben sült liba, Provence-ban csuka, tengeri pérhal, articsóka és csiga alkotja a menüt a szeretet ünnepén. Általánosságban elmondható azonban, hogy már itt is sok helyütt az angolszászoknál látott sült pulyka vette át a fő szerepet. Ami pedig a tradicionális francia édességet illeti: az utolsó vacsora 13 résztvevőjére utalva, 13 komponenssel (mazsola, birsalmasajt, marcipán, nugát, kandírozott citrom, narancs, dióbél, mogyoróbél, körte, aszalt szilva, füge, mandula, datolya) dúsított piskótaszerű desszertet fogyasztanak. Napjainkban egyre többen inkább a csokoládékrémes karácsonyi fatörzset (Bûche de Noël) kínálják vacsora után.

Adventi koszorú mézeskalácsból

Az angolok hagyományosan töltött pulykát készítenek karácsonykor, párolt zöldborsóval, sárgarépával (nem a hagyományos értelemben vett), sült krumplival és vörösáfonya-szósszal körítve. Desszertként Christmas pudding (brandy-s, aszalt gyümölcsös édesség), gyümölcszselé vagy valamilyen trifle kerül felszolgálásra.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...