Sokak fejébe örökre beégett az a tévhit, hogy fogyókúra idején nem szabad krumplit enni. Bár biztos információm nincs róla, ez a téves elképzelés valószínűleg onnan eredhet, hogy évtizedekkel ezelőtt az átlagos háztartásban köretként krumpli, rizs vagy tészta szerepelt - és a fogyókúrás étrend változatossága, illetve a kalóriaszegény zöldségek mennyiségének növelés érdekében, egyszerűbb volt tiltani a krumplit, mint elmagyarázni azokat a feltételeket, amik figyelembevételével simán belefér a burgonya is a fogyókúrás étrendbe.
A másik ok pedig a tengerentúlról származhat, ahol a burgonya legnépszerűbb fogyasztási formája a bő zsírban sült krumpli (ld. gyorséttermek sztenderd körete), majd ezt követően a krumplipüré (igazi krumplit látott-e vajon?) és esetleg a jó sajtos-tejfölös jacket potato, azaz héjában sült krumpli. Ezek az ételek pedig tényleg csak nagyon alkalmi szinten szerepelhetnek a menüben fogyni vágyás idején.
Hogy fér bele a krumpli a fogyókúrás menübe?
Nem attól fogsz meghízni, hogy 10 dkg krumpli ~90 kcal és ~20 g szénhidrátot tartalmaz, hanem attól, ha nem tartod be az alábbiakat:
- Az első fontos szabály (ami persze nem csak a krumplira érvényes): tarts mértéket! Egy fogyókúrás ebédnél 15-20 dkg szerepelhet a krumpli a köret részeként. Merthogy:
- Ne fogyaszd magában! A köretnek mindig csak egy részét alkossa a burgonyaköret, a másik része legyen lehetőleg alacsony keményítőtartalmú, magas rosttartalmú zöldség. Szerepeljen az ételben fehérje is - hús, hal, sajt, tojás vagy tofu. A zöldségek rosttartalma, a hús, hal stb. fehérje- és zsírtartalma lassítja a burgonya szénhidráttartalmának felszívódását, és természetesen növelik az étel telítőértékét.
- Ne süsd bő zsiradékban! Való igaz, hogy a bő olajban sült krumpli tud extra ropogós lenni - de egyrészt ehhez elég jól kell tudni művelni a bő olajban sütést is, másrészt pedig a mai sütők már jól teljesítenek ezen a téren is. Kevés olajjal és karakteres fűszerekkel átforgatva sütőben sütve is tökéletes krumpliköretet varázsolhatunk az asztalra.
- Felejtsd el a ketchupot, majonézt, barbeque-szószt! Ha ezekbe mártogatjuk a sültkrumpli-hasábjainkat, akkor biztos, hogy rengeteg extra kalóriát viszünk be egy-egy étkezésnél. Ha mindenképpen tunkolni szeretnénk, akkor készítsünk paradicsomszósz vagy light natúr joghurt alapú fűszeres szószokat. Hidd el, az élmény ugyanolyan szuper lesz!
- Ne a krumpli játssza a főszerepet a köretek sorában, hanem a zöldségek! Ne fogyassz burgonyát minden nap - kerüljön heti egyszer, max. kétszer az asztalra.
- Készítsd el változatosan! Ne ragadj le a hagyományos sült krumplinál és krumplipürénél, szuper saláták, tepsiben sült zöldségek, levesek, főzelékek alkotórésze is lehet a burgonya.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Mutatunk 13 szénhidrátforrást, amiről eddig lehet, hogy azt hitted, nem...
Nem eszel szénhidrátot? Vagy csak azt hiszed, hogy nem eszel? Gondoltad volna, hogy attól még nem lesz szénhidrátmentes a diétád, ha elhagyod a kenyeret, tésztát, krumplit?
Bodon Judit dietetikusEzért érdemes rendszeresen BROKKOLIT fogyasztanod a dietetikus szerint
Az egyik legmegosztóbb zöldség, sokan gondolják róla, hogy unalmas, íztelen. Pedig egy kis fantáziával izgalmas ételeket lehet kerekíteni ebből az egészséges zöldségből.
Bodon Judit dietetikusGyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!
A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.
Bodon Judit dietetikus