Nem találnád ki, melyik egyik kedvenc ÉTELEDBŐL készülhet a legújabb ruhád

A svédek rendhagyó megoldást találtak a felhalmozódó száraz kenyér problémájára. A forradalmi ötlet eredményeként a veknit többek között a gardróbokban láthatjuk viszont.

Az éttermekben és a boltokban a leghamarabb felhalmozódó alapanyagok között élen járnak a kenyérfélék. A probléma megoldására egészen szokatlan ötlettel állt elő a svéd textilváros, Borås, - írja a 24.hu.Bármilyen furcsán is hangzik elsőre, a helyi egyetem kutatói a fogyasztásra már alkalmatlan KENYÉRBŐL készítenek fonalat. A speciális eljárás során ruhadarabok, terítők és egyéb kiegészítők formájában születik újjá a más esetben szemétbe kerülő étel.

A forradalmi ötlet alapját az ENSZ egy korábbi tanulmányaszolgáltatta számukra, amely részletesen számol be róla, hogy az élelmiszerek közel fele kerül feleslegesen a kukába Európában is, a felhalmozott alapanyagok jelentős hányadát pedig nem meglepő módon a kenyér teszi ki.

Akram Zamani a kutatócsoport vezetője a környezetkímélő előnyökre is rávilágított, ez a módszer ugyanis egyszerre csökkenti hosszútávon az áruházak ökológiai lábnyomát és a textilipar túltermelésére is pozitív választ adhat azzal, hogy kiiktatja a vegyszerek használatát.

Így készül:

A technológia lényege, hogy egy biológiai eljárás során a pékárukat egy speciális reaktorban biomasszává alakítják, majd az így keletkezett anyagban elválasztják egymástól a fehérjéket és a rostokat, utóbbiból pedig előállítják a textíliákat.

Amennyiben sikerül tökéletesíteniük azok minőségét, már nem kell sokáig várni és hódolhatunk a legújabb környezetbarát divatnak.

Ezeket olvastad már?

Via 24.hu

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...