Nem maradunk húsvéti sonka nélkül, de lesz vele egy kis probléma

Természetesen idén is lesz a boltokban húsvéti sonka, a vásárlóknak viszont nagyobbra kell nyitni a pénztárcájukat ezért a húsáruért. Ha egyáltalán kimennek a boltba.

Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd - közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke az MTI-vel.
Éder Tamás elmondta, hogy a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, és idén is hasonló forgalomra számít.
Az elnök elmondta, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt elkezdődik a felkészülés, egyes termékeket, a pácolt, füstölt, érlelt sonkákat már hetekkel az ünnep előtt elkezdik előkészíteni.

Az olcsóbb húst keresik majd a vásárlók

A Hússzövetség szerint az ellátásban sem lesz gond, azonban aggodalomra ad okot a vállalatoknak, hogy a koronavírus miatt a vásárlók takarékosabban igyekeznek majd bevásárolni, ezért pedig az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránt nő majd meg a kereslet annak ellenére, hogy a fogyasztók tudják, mennyivel minőségibb húsárut lehet venni drágábban. Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyors érlelésű, főzött, pácolt termékek rovására.

50%-os drágulás

Éder Tamás rámutatott arra is, hogy az idei drágulás nem a koronavírus-járvány miatt esedékes, a háttérben az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, emiatt növekedik drasztikusan az alapanyagár. A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek.
Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség - fűzte hozzá a Hússzövetség elnöke.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek