Nem kell élesztő és kovász sem a tökéletes tésztához - itt egy egyszerű megoldás!

Ha nincsen otthon élesztőd, és nincs kedved kovászolni, hívd segítségül a görög joghurtot!

Korábban már bemutattuk Jamie Oliver tésztakészítési trükkjét, amely a gyakorlott háziasszonyoknak és csipetkekészítőknek ismerős lehetett. Most íme egy újabb praktika a britektől, akik szintén otthoni izolációra vannak ítélve a koronavírus-járvány miatt.

Ahogy nálunk, úgy a szigetországban is hiány van élesztőből, és a kovászolással sem akar mindenki bíbelődni. Megmentő lehet ilyenkor a görög joghurt, amely magas fehérjetartalmáról ismert, de a zsírtartalma valamivel több, mint a hagyományos joghurtoknak.

A tészták készítéséhez lehetőleg az alacsonyabb zsírtartalmú görögjoghurtot válasszuk, mellé szükség van még ún. "sütőporos lisztre", ami a brit boltokban már készen kapható, de otthon is összeállíthatjuk. Arra figyeljünk, hogy 500 gramm liszthez egy zacskó sütőport adhatunk, és mondjuk egy nagyobb csipet só sem árthat.

Receptek görög joghurt felhasználásával:

Citromos mini kuglóf

Vettem egy nagy adag Meyer citromot, és azonnal nekiálltam mindenfélét gyártani belőle. Készítettem lemon curd-öt, amivel megkoronáztam ezt a finom, pihe-puha, lágy kuglófot is. Mennyei ...

Francia joghurtos süti

Valami gyors és egyszerű sütire vágytunk. Amikor megtaláltam ezt a francia receptet, nem volt vitás, hogy el is készítem. A recept-leírás szerint külön edényben kell kikeverni a száraz ...

Görög kalács Judit konyhájából

Nagyon kellemes ízvilágú és laza szerkezetű kalács, úgyhogy bátran ajánlom - és, hogy mitől görög? Hát persze, hogy a görög joghurttól és a görögök nemzeti italától, a ...

A brit anyukák a görögjoghurt és a sütőporos liszt keverékéből készítenek például pizzatésztát. Egyikük 5 evőkanál (kb. 75 gramm) sütőporos lisztkeverékhez fél bögre görögjoghurtot ajánl, ezeket össze kell gyúrni egy üvegtálban. Ha a tészta ragacsos, akkor adható még hozzá lisztkeverék. Ebből a mennyiségből szerinte kijön egy kisebb darab pizzatészta, ami tökéletesen pótolja a kovászos vagy élesztős változatot. A különböző feltétekkel megpakolt pizzatésztát 200 fokon, nagyjából 20 percig kell sütni.

Nem csak pizzához jó a görögjoghurtos megoldás, készíthető vele almás pite, bagel és fahéjas csiga is.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...