A kellemes nyári napsütésben sütkérezve, a Duna-korzón sétálókat nézegetve egy apró pohárból jó hangosan szürcsölgettem a kávémat. Nem lógtam ki a kávézó vendégeinek sorából, mivel velem együtt jó páran tettek ugyanígy. A szokatlan jelenet az augusztus 25-én megnyitott Starbucks Promenade-ban játszódott le, ahol a cég legjobb baristái mérték össze tudásukat. A versenyszámok között volt a kávékóstoltatás is, és ahhoz, hogy a kávé ízjegyei igazán meg tudják mutatni magukat, bizony, muszáj volt szürcsölgetnünk - ha kedvet kaptál ehhez az élményhez, jelentkezz te is egy ingyenes kávékóstolásra kedvenc Starbucksodban.
A Starbucks minden évben megrendezi nemzetközi versenyét, a Barista Championshipet, amely a cég vállalkozó szellemű baristáit igazi szakmai kihívás elé állítja.
A versenyzőknek a már említett kávékóstoltatáson felül a latte art fordulóban hat különböző, látványosan díszített tejeskávét kellett elkészíteni. Ezt követően talpraesettségükről, rátermettségükről, sőt, színészi képességeikről is tanúbizonyságot kellett tenniük, amikor egy-egy macerás vendéget megszemélyesítő zsűritagnak kellett finom, személyre szabott italokat ajánlaniuk.
Bizony, nem könnyű megtalálni a megfelelő megoldást egy baristának, ha egy presszókávé-rajongó egyszer csak megkóstolná a tejeskávét, de laktózérzékeny.
Az oldott, jó hangulatú versenyen derekasan helyt álltak a versenyzők. A magyarországi négy legjobb, vagyis Gáspár Szonja, Szabó Dominika, Varga Balázs és Simárszki Tamás közül csak egyikőjük vesz részt a wrocławi döntőn. Tamás elegáns mozdulatai, kreatív megoldásai nekem, a laikus szemlélőnek is meggyőzőek voltak, nem véletlenül az ő teljesítményét értékelte a legjobbnak a zsűri is.
Tamás számára a kávé azután vált igazi, nagy szerelemmé, hogy a Starbucks dolgozójaként megismerkedett vele.
Munka helyett végül is hivatást talált a cég segítségével, elvégezte a Starbucks kávémesteri képzését, és a versenyt követően a Starbucks Promenade műszakvezetőjeként építi tovább karrierjét.
Minden versenyző ráadásként egy saját kávékreációval is készült. Ezek közül is Simárszki Tamás italát választották a legfinomabbnak a kóstolók.
Ha van kedved, készítsd el otthon te is ezt a kávékülönlegességet, vagyis a Cold brew Tiramisu Frapuccinót!
Tamás sokáig dolgozott azon, hogy rájöjjön, mitől lehet tiramisu ízű egy tejeskávé. Nekem elárulta, hogy a titok nyitja a vanília- és a karamellszirupban van.
Csinálj 2dl cold brew, azaz hideg vízzel készültkávét!
Adj hozzá 1 dl tejet, és azonos arányban vanília- és karamellszirupot !
Kevés jéggel turmixold össze a keveréket!
Kínáld tejszínhabbal és csokoládédarabokkal, vagy sötét kakaóporral díszítve!
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Hamburgermacaron vagy macaronhamburger? - Itt a legfurcsább gasztrofrigy