Nem hiszed el, mitől lesz tökéletes a sajtod!

Az már évek óta köztudott, hogy a növények gyorsabban nőnek a zene hatására, svájci kutatók szerint azonban a sajtok is máshogy érnek, ha idő közben egy jó zene szól. 

A Berni Művészeti Egyetem kutató fél éven keresztül teszteltek kilenc darab, egyenként 10 kilós ementáli sajtot, hogy rájöjjenek, miként hat a zene a sajtok ízére, illatára és állagára.

A kutatás során a sajtokat fadobozokba zárták és (egy kivételével) mindegyiknek 24 órán keresztül játszották le ugyanazt a zenét. A dobozokban nem egy-egy hangszóróból szólt a zene, mindegyik tejtermékbe egy adókészülék segítségével továbbították a zene energiáját.

Míg az egyik sajtnak Mozart Varázsfuvoláját játszották le, addig a másik sajt Led Zeppelin Stairway to Heaven című számára és az A Tribe Called Quest - We got it from here című albumra bulizhatott egy egész napon át.

A 24 órán át tartó zenei megpróbáltatás után a sajtokat egy gasztronómiai szakértőkből álló csapat vaktesztelte, mely során megállapították, hogy a hip-hop zenén érlelt sajt esett át a legtöbb változáson, ízre és állagra is sokkal selymesebb és érettebb lett.

Ementáli sajtos krumplikrokett

Egy kicsit macerás, de igazán finom köret. Az is igaz, hogy nem fogyókúrás, de néha ez is belefér egy egy finom ebéd köreteként. Ebből a mennyiségből 12 db jókora krokett lett.

Rántott juhsajt és ementáli

Valahogy a juhsajt nem olyan, mint régen, legalább is az, amit én vettem. Olyan, mintha gipsz lenne benne, sűrű és ízetlennek tűnt. Sajnáltam volna csak úgy kidobni, ezért gondoltam, hogy ...

Hogy a kutatók biztosra menjenek, a tesztet kétszer is elvégezték, de mindkét alkalommal ugyanazzal az eredménnyel a hip-hop zenén tartott sajt végzett az első helyen.

A művészeti egyetem kutatói folytatják a tesztet, ezúttal azonban csak hip-hop dallamokon érlelik majd a sajtokat kíváncsian várva, ezúttal milyen eredmények születnek.

Ezeket olvastad már?

via: eater.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...