Julia Schwarz, a bécsi Alkalmazott Művészeti Egyetem ( "Angewandte") hallgatója egy szokatlan alapanyaggal dolgozva fejlesztett ki ehető termékeket. Az Unseen Edible névre hallgató projekt főszereplői a zuzmók.
A zuzmók különleges, hibrid lények: egysejtű, fonalas kék- vagy zöldmoszatok és tömlősgombák együttéléséből, szimbiózisából alakultak ki ezek a szervezetek. A legszélsőségesebb éghajlati viszonyok között is életben tudnak maradni.
A Bécsi Design Hét alkalmával meg lehetett kóstolni zuzmóból készült vajat, kenyeret, pestót, granolát, mustárt gabonapelyhet és tésztát is. A designer szerint a zuzmó azért kiváló alapanyag, mert nagyon ellenálló élőlényről van szó, ami a legszélsőségesebb körülmények között is megél - éppen ezért a jövő táplálkozásában komoly szerepe lehet.
"Az algák és a rovarok mellett a zuzmók is fontos táplálékforrásként funkcionálhatnak a jövőben" - mondta Schwarz.
A tervező utánajárt annak is, hogy a változatos tápanyagtartalmú zuzmók éhínségek idején már szolgáltak emberi táplálékul. Szerinte az ezt fogyasztó emberek nem csupán életben maradtak, hanem a semmilyen hiánytünetet sem produkáltak. Ez alátámasztja azt, hogy ezek az élőlények hasznos táplálékforrásként funkcionálhatnak.
A Bécsi Design Héten bemutatott ételek mellett egy filmet is levetített a tervező, amiben bemutatott egy olyan világot, ahol a zuzmó mindennapi táplálékul szolgálhat. Schwarz kifejlesztett olyan eszközöket is, amelyek hasznosak lehetnek a zuzmó termesztése-"szüretelése" során is.