Nem hiszed el, mit fogunk falatozni a jövőben!

Julia Schwarz designer egy egészen különleges alapanyaggal dolgozva fejlesztett ki egy csomó ételt, amelyek szerinte segítenek megoldani a jövő élelmezési gondjait.    

Julia Schwarz, a bécsi Alkalmazott Művészeti Egyetem ( "Angewandte") hallgatója egy szokatlan alapanyaggal dolgozva fejlesztett ki ehető termékeket. Az Unseen Edible névre hallgató projekt főszereplői a zuzmók.

A zuzmók különleges, hibrid lények: egysejtű, fonalas kék- vagy zöldmoszatok és tömlősgombák együttéléséből, szimbiózisából alakultak ki ezek a szervezetek. A legszélsőségesebb éghajlati viszonyok között is életben tudnak maradni.

A Bécsi Design Hét alkalmával meg lehetett kóstolni zuzmóból készült vajat, kenyeret, pestót, granolát, mustárt gabonapelyhet és tésztát is. A designer szerint a zuzmó azért kiváló alapanyag, mert nagyon ellenálló élőlényről van szó, ami a legszélsőségesebb körülmények között is megél - éppen ezért a jövő táplálkozásában komoly szerepe lehet.

"Az algák és a rovarok mellett a zuzmók is fontos táplálékforrásként funkcionálhatnak a jövőben" - mondta Schwarz.

A tervező utánajárt annak is, hogy a változatos tápanyagtartalmú zuzmók éhínségek idején már szolgáltak emberi táplálékul. Szerinte az ezt fogyasztó emberek nem csupán életben maradtak, hanem a semmilyen hiánytünetet sem produkáltak. Ez alátámasztja azt, hogy ezek az élőlények hasznos táplálékforrásként funkcionálhatnak.

A Bécsi Design Héten bemutatott ételek mellett egy filmet is levetített a tervező, amiben bemutatott egy olyan világot, ahol a zuzmó mindennapi táplálékul szolgálhat. Schwarz kifejlesztett olyan eszközöket is, amelyek hasznosak lehetnek a zuzmó termesztése-"szüretelése" során is.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Van valami, amivel kapcsolatban tényleg segít az alkohol?

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...