Sárgarépa, a superfood
A sárgarépa pozitív hatásai:
támogatjaa bőrt, a kötőszöveteket, az izmokat, a látást, az idegrendszert, az anyagcserét, segíti az emésztést, a szabad gyökök semlegesítését és a véralvadást, és szuper antioxidáns. Olyan superfood, mely gazdag béta-karotinban, az A-vitamin egyik előanyagában, ami most például nyáron, a napozásnál is jól jöhet. Ismerd meg közelebbről ezt a zöldségünket!
Kis répatörténet
Valószínűleg az ókorból, a mostani Afganisztán területéről származik. Erre helybéli dalok utalnak, melyek a több ezer évvel ez előtt ott dolgozó, zöldségtermesztő emberekről szólnak. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a répát, de ők inkább afrodiziákumként és gyógyszerek készítéséhez használták, nem ételek alapanyagaként. Mint vizelethajtót és gyomorfájás elleni gyógyszert alkalmazták, sőt úgy gondolták, hogy fokozza a férfiak nemi vágyát és a nők fogamzóképességét. Caius Plinius Secundus római író, polihisztor és enciklopédista szerelmi bájitalt készített belőle.
Receptajánló:
Egészen a középkorig nem használtákkonyhai alapanyagként. Ekkor nemesítették a mai értelembe vett, édes és a korábbinál puhább változatát. A 16. századi Angliában I. Jakab uralkodása alatt inkább külleméért alkalmazták, mint ízéért. Itáliában pedig, egészen a 18. századig nem értékesítették élelmiszerként. Mostani narancs színét 18. századi holland agrármérnököknek köszönheti, akik Észak-Afrikából hozott magokkal nemesítették. Korábban ibolya és fehér színben tetszelgett.
Magyar elnevezése is a narancsos színére utal, de lila, piros, fehér, világos sárga színű változatai is elérhetőek. Egyik névváltozata, mely Erdélyből származik: a murok.
Tipp:
Főzve, más zöldségekhez hasonlóan veszít superfood-jellegéből, ezért rágcsáld frissen, akár napi rendszerességgel!
Így használd fel a sárgarépát:
Tulajdonképpen minden fogásodba be tudod illeszteni a legízletesebb gyökérzöldségünket, a levestől a desszertig, mindenben megállja a helyét. Hoztunk pár példát, mibe hogyan használd:
- Előétel, uzsonna: párolva, krémként, tócsniba, salátába, szendvicsbe
- Leves: krémlevesbe, hús- és zöldséglevesbe, ázsiai tésztalevesekbe
- Főétel: vegán v. vegetáriánus egytálételekbe, currybe, rakott zöldségek közé, húsosés zöldséges raguba, húsosés zöldséges fasírtba, főzelékbe
- Köret: sütve, párolva, pürézve, salátába
- Sós pite: húsosés zöldséges, valamint sajtos pitékbe
- Desszert: répatortába, zöldséges pitébe, muffinba
Ezeket olvastad már?
Melyik hússal a legjobb a húsleves? Most megmutatjuk!
A leggyakrabban készített fajták: a csirke- és a marhahúsleves. Az egyik az olcsóságával, a másik az erejével hódít, de mutatjuk, mi van még a tarsolyban!
GrétiLasagne-leves és spagettilasagne – ismerd meg más oldaláról is az...
Mit hoz az élet, ha éppen a legfontosabb alapanyagod hiányzik? A válasz egyszerű: kitalálsz valami merőben új megoldást, hogy a családod ne maradjon éhen.
GrétiÍgy készül az igazi, retró Piramis-szelet – kösd fel a...
Valódi retró cukrászsüti, amit mi most az eredeti Dobos C. József receptúra alapján készítettünk el. Nagy levegő, ééés kezdjük!
GrétiTop 13+1 recept, ha csak egy csomag fagyasztott csirke van...
Ha van a mélyhűtőben egy csomag fagyasztott csirke, aggodalomra semmi okod sincs, mutatjuk hozzá a legkedveltebb receptjeinket, szerintünk ezeket készítsd el belőle!
Gréti