Nem is gondolnád, hogy a leghétköznapibb zöldségünk egy superfood...kitalálod, melyik?

Egy mindennapos használatú zöldség, amit levesbe, főételbe, köretbe, sőt még sütibe is tehetünk - ez a sárgarépa. Fogyaszd bátran és sokszor!

Sárgarépa, a superfood

A sárgarépa pozitív hatásai:

támogatjaa bőrt, a kötőszöveteket, az izmokat, a látást, az idegrendszert, az anyagcserét, segíti az emésztést, a szabad gyökök semlegesítését és a véralvadást, és szuper antioxidáns. Olyan superfood, mely gazdag béta-karotinban, az A-vitamin egyik előanyagában, ami most például nyáron, a napozásnál is jól jöhet. Ismerd meg közelebbről ezt a zöldségünket!

Tedd salátába! Pitypangsaláta receptet itt találsz hozzá!

Kis répatörténet

Valószínűleg az ókorból, a mostani Afganisztán területéről származik. Erre helybéli dalok utalnak, melyek a több ezer évvel ez előtt ott dolgozó, zöldségtermesztő emberekről szólnak. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a répát, de ők inkább afrodiziákumként és gyógyszerek készítéséhez használták, nem ételek alapanyagaként. Mint vizelethajtót és gyomorfájás elleni gyógyszert alkalmazták, sőt úgy gondolták, hogy fokozza a férfiak nemi vágyát és a nők fogamzóképességét. Caius Plinius Secundus római író, polihisztor és enciklopédista szerelmi bájitalt készített belőle.

Receptajánló:

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Egészen a középkorig nem használtákkonyhai alapanyagként. Ekkor nemesítették a mai értelembe vett, édes és a korábbinál puhább változatát. A 16. századi Angliában I. Jakab uralkodása alatt inkább külleméért alkalmazták, mint ízéért. Itáliában pedig, egészen a 18. századig nem értékesítették élelmiszerként. Mostani narancs színét 18. századi holland agrármérnököknek köszönheti, akik Észak-Afrikából hozott magokkal nemesítették. Korábban ibolya és fehér színben tetszelgett.

Magyar elnevezése is a narancsos színére utal, de lila, piros, fehér, világos sárga színű változatai is elérhetőek. Egyik névváltozata, mely Erdélyből származik: a murok.

Süsd egyben beírdalva - receptet itt találsz hozzá!

Tipp:

Főzve, más zöldségekhez hasonlóan veszít superfood-jellegéből, ezért rágcsáld frissen, akár napi rendszerességgel!

Tedd salátába, majd szendvicsbe! Recept itt!

Így használd fel a sárgarépát:

Tulajdonképpen minden fogásodba be tudod illeszteni a legízletesebb gyökérzöldségünket, a levestől a desszertig, mindenben megállja a helyét. Hoztunk pár példát, mibe hogyan használd:

  • Előétel, uzsonna: párolva, krémként, tócsniba, salátába, szendvicsbe
  • Leves: krémlevesbe, hús- és zöldséglevesbe, ázsiai tésztalevesekbe
  • Főétel: vegán v. vegetáriánus egytálételekbe, currybe, rakott zöldségek közé, húsosés zöldséges raguba, húsosés zöldséges fasírtba, főzelékbe
  • Köret: sütve, párolva, pürézve, salátába
  • Sós pite: húsosés zöldséges, valamint sajtos pitékbe
  • Desszert: répatortába, zöldséges pitébe, muffinba

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...