Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk. Az eredetit sokkal lassabban, többféle hőmérsékleten sütik, nagyon aprólékos munka, a kész pite pedig tényleg eszméletlenül gazdag ízű, nagyon finom. Kevés idő híján néhány lépést lerövidítettem az általam talált, eredeti receptben, persze így is nagyon finom. A tészta omlós, vajas; fontos tudnivaló, hogy mielőtt betennénk a hűtőbe pihenni, a vaj megfelelő rétegezése miatt érdemes háromszor a tenyerünkkel átnyomkodni a tésztát, utána félbehajtani és a frigóba rejteni, legalább egy órára. Kerül bele kéksajt is, ami – lévén igen erős, aromás sajt – nagyon finom, extra pikantériát ad a pitének, és hát mivel marad is a sütés végére, így a tetejét is megszórom a sajtdarabkákkal, ha úgy alakul – márpedig általában úgy alakul.
A francia zöldséges pite receptjét itt mentheted el
Az a szerencse, hogy a nyújtáshoz most sem kell semmilyen eszközarzenál, egy 26 cm-es piteformába zokszó nélkül bele tudjuk nyomkodni a kezünkkel – de gyorsan kell dolgozni, mert a tésztában lévő vaj olvadozni kezd és csak akkor lesz igazán nehéz a munka vele. Aki emlékszik a Főzősuli pár héttel ezelőtti cikkére, hasonlóságot fedezhet fel az áfonyás tarte tésztája és a Pissaladiére Nicoise alapja között – igen, ez is lényegében egy tarte-féleség. Elég 160 fokon, szépen, lassan megsütni.
A feltét csupa nagyon finom zöldségből áll: a vöröshagymát rendkívül hosszan kell előzetesen főzni, ez nem tévedés: természetes édességgel dobja meg majd a többi hozzávalót, melyek között lesz kapri- és olívabogyó, fűszerek, balzsamecet, fokhagyma – még hogy hús nélkül nincsenek igazi ízek! Ezen a héten is bebizonyosodik, hogy szuper finom ételek készíthetőek vegáknak is, ez a pite maga az álom, főleg, ha egy pohár bort is porciózunk mellé – és hát már miért ne tennénk?