Nélkülözhetetlen fűszerek

A legfontosabb fűszerek következnek. Ez az összeállítás biztosan szerepel A Konyhafőnök éléskamrájában is. Közben pedig ajánlatokat adunk, melyik fűszert milyen kaspóba tedd.

Friss fűszernövényekkel az ételek sokkal finomabbak. Megvehetjük vagy termeszthetjük a konyhaablakban is őket, szép kaspókkal pedig igazi fűszerparadicsomot varázsolhatunk otthonunkba.

Érdemes arra törekednünk, hogy olyan fűszernövényfajtákat válasszunk, amelyek kisebb helyen is kényelmesen elférnek, és idővel nem nőnek túl magasra. A fő, hogy bőséges napfényhez jussanak! Konyhai cserepes fűszernövénynek közül a petrezselyem, a metélőhagyma (snidling), a kakukkfű, a bazsalikom, a menta, valamint a levendula lesz számunkra a tökéletes választás. A fűszernövényeket ültethetjük egyenként külön kaspóba vagy nagyobb virágládába egymás mellé, tetszés szerint. Itt a tavasz, kiváló alkalom az ültetésre, beltéri fűszernövényeink szépen megerősödnek, köszönhetően az egyre gyakoribb napsütésnek és természetesen a lelkiismeretes gondoskodásnak.

Mire ügyeljünk?

A fűszernövények vízigénye attól függ, hogy mekkora edénybe ültettük őket, ezért a kisebb cserepes növényeket 2-3 naponta, míg a nagyobb virágládába ültetett fűszereket hetente 1 alkalommal öntözzük. A növényeket érdemes otthonunk déli fekvésű helyiségének ablakpárkányain elhelyezni.

Mihez használjuk?

Petrezselyem: gyökere a tartalmas levesek és különböző saláták elmaradhatatlan alapanyaga. A petrezselyem zöldje frissen aprított formában azonnal megbolondítja a roston sült húsokat, hústöltelékeket, köreteket, tojásos ételeket, szendvicseket, hideg és meleg mártásokat, valamint a főzelékeket. Ügyeljünk arra, hogy a petrezselyemzöldet ne tegyük ki nagy hőkezelésnek a benne található értékes vitaminok miatt.

Snidling: ezt a közkedvelt pikáns hagymafélét nyers állapotban érdemes felhasználni az elkészült ételek tálalásánál. Húsokhoz, salátaöntetekhez, köretekhez, szendvicsekhez, mártásokhoz, sós krémekhez egyaránt kiváló.

Kakukkfű: a kakukkfüvet szárított és friss fűszernövényként is kiválóan használhatjuk hüvelyes zöldségek, sültek, mint például egy ellenállhatatlan porhanyós nyúlsült, mustáros-vadas mártások, saláták, káposztából készülő ételek, halak, paradicsomos ételek fűszerezésére.

Bazsalikom: ennek a csodálatos fűszernövénynek húsos, sötétzöld leveleit használhatjuk fel pesto készítésére, különböző mediterrán ételekhez, halakhoz, mártásokhoz, pácokhoz, salátákhoz, roston sült zöldségekhez, illetve paradicsomos ragukhoz. A bazsalikom - a mentával együtt - egyedi ízharmóniát kölcsönöz az ételeknek.

Menta: a mentának sok fajtája ismert, különböző desszertek, mint például fagylaltok, gyümölcssaláták, tejalapú hideg mártások, szószok, likőrök, szárnyas töltelékek ízesítésére, illetve dekorációjára használhatjuk.

Levendula: szárított virágja teaként felhasználva nyugtató, alvást elősegítő hatású. Mediterrán ételkülönlegességek, desszertek, hallevesek, húsok, saláták, édességek, fagylaltok tökéletes fűszernövénye.

Keress különböző kaspókat a friss fűszerekhez a Jófogás oldalán!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...