Négykeréken | Közép-Dunántúl: halászlé, szarvassült és velős pirítós - tópartról tópartra utazva merültünk el a régió gasztronómiájában

A Suzukival közös videósorozatunkban bejártuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Legújabb állomásunk: Közép-Dunántúl. (x)

A Közép-Dunántúli Régió gasztronómiáját ismertető cikkünkben bemutattuk, mi jellemző a térség konyháira, most utánajártunk, hol lehet a legjobbakat enni ebben a régióban. Egészen különleges kalandra készültünk, hiszen tóról tóra utaztunk, és menet közben még egy patakpartot is útba ejtettünk.

Mivel a régióba Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyék tartoznak, reggel az első utunk a tatai Puritán Kávéházba vezetett. A város középpontjában, az Öreg-tótól pár perc sétára található kis kávézót egy éve nyitotta egy fiatal pár. A csodás kávék mellett specialitásuk a "nembundáskenyér" szendvics - ami valójában tojásba forgatott, kisütött duplaszendvicset jelent. Meleg délutánokon lehetőség van a kávézó előtti parkba egy pokrócra leheveredni, és kis piknikkosárban kivinni a választott salátánkat, házias sütinket. Isteni, de erős indítás volt így a reggel, egy kicsit meg is kellett pihennünk a gazdag reggeli és a barackos házi süti után.

"Nembundáskenyér" a tatai Puritán Kávéházban

Tata után a Pákozd melletti Szúnyogszigeti Halászcsárda felé vettük az irányt, át a csodás Vértesen - érintve a Bokod mellett található "úszó falut", azaz horgásztelepet is.

A Velencei-tóba nyúló Szúnyog(fél)szigeten található halászcsárda igazán fantasztikus környezetben helyezkedik el. Itt egy klasszikus - és isteni -halászlevet kóstoltunk. Itt amúgy egészen elképesztő volumenben készül a halászlé: heti (!) 400 kiló ponttyal dolgoznak, és 90 literes üstben főzik az alaplevet. Második fogásként erdei gombás, és erdeigyümölcs-mártásos szarvassültet rendeltünk, különleges, toboz alakúra formált krokettel. Desszertnek pedig túrógombóccal örvendeztettek meg minket vendéglátóink - amit annak ellenére is alig tudtunk legyűrni, hogy hárman ettük meg az egy-egy adagot az ételekből.

Ebédünk a Szúnyogszigeti Halászcsárdában

Ezzel a csodás ebéddel persze még nem volt vége a napnak, bár mi már kapacitásaink határát feszegettük, nem volt megállás. Következő állomásunk a Séd-patak partján fekvő, veszprémi Fricska lakásétterem volt. Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy hazánk egyik legszebb/legkülönlegesebb fekvésű éttermében jártunk. A kert végében csobogó patak, a fölénk tornyosuló veszprémi vár és a Benedek-hegy - utánozhatatlan hangulatot varázsol az ebédünk, vacsoránk mellé.

A Fricskában egy kenegetős tálcát kóstoltunk, amit - legnagyobb örömünkre - rengeteg, nem csak mutatóba szánt friss zöldséggel tálaltak. Ezután kihagyhatatlan volt az étterem "Maaarhanagy" szendvicse konfitált marhafelsállal és házi, kólás BBQ-szósszal. Desszertnek pedig hamburgerrel lepett meg minket az étterem séfje - persze nem a klasszikus húsos modellel, hanem egy Fagyi-hambival, ami belga csokis buciban tálalt házi fagyit jelentett.

A veszprémi Fricska lakásétterem kenegetős tálcája sok-sok zöldséggel

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!

Rövid pihenő után utolsó állomásunk felé indultunk. Veszprém megye nagyjából felöleli a Balaton északi partját, azonban mi gasztrotúránk során szándékosan igyekeztünk egy kicsit távol maradni a Balatontól. Nem mintha nem rajonganánk a gasztronómiájáért, sokkal inkább azért, hogy más régiók sajátosságait is bemutathassuk. Ennek ellenére tudtuk, hogy teljes mértékben nem hagyható ki a körútból, így egy igazi klasszikust vettünk fel a palettára: a balatonfüredi Muskátli Borozót, vagy ahogy mindenki ismeri, a Hatlépcsőst. A Hatlépcsős évtizedek óta stabil pontja a füredi gasztroszcénának, és bár étlapján rengetegféle étel szerepel, a legtöbben mégis a méltán híres velős pirítóst választják nyári fröccsük kísérőjéül.

Etalon velős pirítós a balatonfüredi Hatlépcsősben

Füreden ért véget a közép-dunántúli régió gasztronómiáját bemutató utunk, és bár estére már mindannyian kidurrantunk, bőven lett volna még felfedeznivaló ebben a csodás országrészben.

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta - az autóról további információkat itt találsz!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...