Az Észak-Magyarország hagyományos gasztronómiáját bemutató cikkünkben megmutattuk, mi jellemző a térség konyháira, most utánajártunk, hol lehet a legjobbakat enni az ország kétségtelenül egyik legszebb tájait rejtő Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, és Heves megyékben.
A napunkat korai keléssel kezdtük, hogy időbe odaérjünk Tokaj-hegyaljára, az Első Mádi Borházba. Az étterem a falu szélén, valóban az első házként várja az éhes vendégeket, immáron nyolc éve. Ezen kívül ők voltak az elsők a környéken, akik a letisztult, egyszerű, mégis kiemelkedő minőségű gasztronómiát választották. Elsőre a terroir házi készítésű csemegeválogatást kóstoltuk - ez egy kis csomag lilahagyma-lekvár, sárgabarack-chutney, mangalica-rilettes, és zöldfűszeres csirkemájpástétom kis üvegekben, természetesen házi kenyérrel. Ha kedvünk tartja, ezt elvitelre, piknikkosárban is kérhetjük, és megehetjük az étteremmel szemben lévő dombon, ami szintén a borház tulajdona.
Második fogásunk a hét órán át készült marhapofa volt, túrós csuszával - mondanom sem kell, hogy házi tésztával. A csontos mangalicakaraj, a tomahawk extra omlós hús, egy jól marokra kapható csonton, ropogós pankóbundában, petrezselymes krumplival és friss káposztasalátával.
Innen a Bükk felé vettük az irányt, arra a helyre, ahol garantáltan az ország legfrissebb pisztrángját lehet megkóstolni. Az amúgy is lenyűgözően szép környék önmagában megér egy kirándulást, és akkor még nem beszéltünk az egyszerűségében nagyszerű, pár fogásos étlapról a Lillafüredi Piszrtrángtelepen! Megkóstoltuk az ikonikus füstölt pisztrángot, volt egy 12 fűszeres sült pisztrángunk fokhagymamártással, és egy kukoricabundás, ami azon felül, hogy extra ropogós, gluténérzékenyek is ehetik. Hozzá kovászos és csemege uborka, sült krumpli és kenyér. Ja, meg forrásvíz, mert abból is van a környéken.
Utána egészen Egerig nyomtuk a gázt - a város legkedveltebb cukrászdájában, a Marjánban pihentünk meg egy kardinálisra, egy málnás-csokis Eger szeletre, egy paleó mákos sütire, és gyerekkorunk kedvencére, a puncsbékára.
Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!
Utolsó úti célunk a nógrádi Balassagyarmat egyik kedvence, a Svejk volt. A családias étterem-csárdában már 11-kor sorba állnak az emberek az ebédért. Ettünk egy különleges bablevest, ami a tulajdonos nagymamájának receptje alapján egy csipet porcukorral és ecettel készül, a csülök pedig helyi termelőktől van, akárcsak második fogásunk, a kézműves tál sajtjai. Harmadikként a pikáns barna mártással alaposan leöntött hátszínt kaptuk, krokettel és baconös zöldbabbal - vagyis a törzsvendégek egyik legnagyobb kedvencét, az Ördögrostélyost.
A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta - az autóról további információkat itt találsz!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Négykeréken | Dél-Dunántúl: Nem csak bejártuk, fel is faltuk Tolnát...
A Suzukival közös videósorozatunkban bejárjuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Első állomás: Dél-Dunántúl. (x)
HirdetésSztrapacska, zsámiska, zsendice, morvány és puppa - palóc konyha Észak-Magyarországról
A palóc konyháról mindenkinek a palócleves jut először eszébe, pedig nem sok köze van az észak-magyarországi tájegységhez. Nézzük, mit ettek valójában arrafelé! (x)
HirdetésIrány a töltött káposzta, a pálinka és a slambuc hazája,...
Szilva, alma, krumpli és a híres töltött káposzta - kulináris kalandozásunk a rendkívül sokszínű Észak-Alföldön folytatódik! (x)
HirdetésTörött borsó, káposztás kolbász, csuszáscsibe - összeettük Tolnát-Baranyát
Következő állomásunk az ország dél-nyugati csücske: lássuk, mik voltak a legtipikusabb dél-dunántúli ételek! (x)
Hirdetés