Négykeréken | Észak-Magyarország: gyönyörű tájak és mennyei falatok

A Suzukival közös videósorozatunkban bejártuk az országot, hogy bemutassuk minden régió legjobb helyeit. Legújabb állomásunk: Észak-Magyarország! (x)

Az Észak-Magyarország hagyományos gasztronómiáját bemutató cikkünkben megmutattuk, mi jellemző a térség konyháira, most utánajártunk, hol lehet a legjobbakat enni az ország kétségtelenül egyik legszebb tájait rejtő Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, és Heves megyékben.

A napunkat korai keléssel kezdtük, hogy időbe odaérjünk Tokaj-hegyaljára, az Első Mádi Borházba. Az étterem a falu szélén, valóban az első házként várja az éhes vendégeket, immáron nyolc éve. Ezen kívül ők voltak az elsők a környéken, akik a letisztult, egyszerű, mégis kiemelkedő minőségű gasztronómiát választották. Elsőre a terroir házi készítésű csemegeválogatást kóstoltuk - ez egy kis csomag lilahagyma-lekvár, sárgabarack-chutney, mangalica-rilettes, és zöldfűszeres csirkemájpástétom kis üvegekben, természetesen házi kenyérrel. Ha kedvünk tartja, ezt elvitelre, piknikkosárban is kérhetjük, és megehetjük az étteremmel szemben lévő dombon, ami szintén a borház tulajdona.

Második fogásunk a hét órán át készült marhapofa volt, túrós csuszával - mondanom sem kell, hogy házi tésztával. A csontos mangalicakaraj, a tomahawk extra omlós hús, egy jól marokra kapható csonton, ropogós pankóbundában, petrezselymes krumplival és friss káposztasalátával.

Innen a Bükk felé vettük az irányt, arra a helyre, ahol garantáltan az ország legfrissebb pisztrángját lehet megkóstolni. Az amúgy is lenyűgözően szép környék önmagában megér egy kirándulást, és akkor még nem beszéltünk az egyszerűségében nagyszerű, pár fogásos étlapról a Lillafüredi Piszrtrángtelepen! Megkóstoltuk az ikonikus füstölt pisztrángot, volt egy 12 fűszeres sült pisztrángunk fokhagymamártással, és egy kukoricabundás, ami azon felül, hogy extra ropogós, gluténérzékenyek is ehetik. Hozzá kovászos és csemege uborka, sült krumpli és kenyér. Ja, meg forrásvíz, mert abból is van a környéken.

Utána egészen Egerig nyomtuk a gázt - a város legkedveltebb cukrászdájában, a Marjánban pihentünk meg egy kardinálisra, egy málnás-csokis Eger szeletre, egy paleó mákos sütire, és gyerekkorunk kedvencére, a puncsbékára.

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!

Utolsó úti célunk a nógrádi Balassagyarmat egyik kedvence, a Svejk volt. A családias étterem-csárdában már 11-kor sorba állnak az emberek az ebédért. Ettünk egy különleges bablevest, ami a tulajdonos nagymamájának receptje alapján egy csipet porcukorral és ecettel készül, a csülök pedig helyi termelőktől van, akárcsak második fogásunk, a kézműves tál sajtjai. Harmadikként a pikáns barna mártással alaposan leöntött hátszínt kaptuk, krokettel és baconös zöldbabbal - vagyis a törzsvendégek egyik legnagyobb kedvencét, az Ördögrostélyost.

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta - az autóról további információkat itt találsz!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...