Négy sajttal rakott padlizsán

A padlizsánszezon még mindig tart - és ha van pár sajtunk otthon, egy egyszerű, gyors, de nagyon finom egytálételt dobhatunk össze belőle, még mindig a nyár ízeiben!

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje az Ikrek volt - tudjátok, az a bugyuta, kilencvenes évek amerikai limonádéja, mikor Danny DeVito és Arnold Schwarzenegger ikerpárt játszanak, akik egy genetikai kísérletnek köszönhetően teljesen különböznek egymástól. Van benne egy rész, amikor Danny DeVito vacsorát készít Schwarzeneggernek - jobban mondva egy adag mirelit kaját mikróz meg neki, és mindjárt be is avatja a kilencvenes évek elejének amerikai szakácsművészetébe: a félkész rakott padlizsán titka, hogy parmezánt kell rá szórni.

A négysajtos rakott padlizsán receptjét itt találod

A mondat a kilencvenes évek másik nagy konyhai jelenetére emlékeztet: mikor Lenke néni Sümeghyt tanítja, hogyan kell zöldbabfőzeléket főzni: üveges babból, szárított oregánóval, lisztes joghurttal, meg persze egy jó virslivel. Nem hiszem, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik, látatlanba megmondom, hogy az amerikai parmezán sem volt jobb egy fokkal sem, mint a gazdagréti főzelék, csak hát mások voltak a piaci viszonyok, na.

De hogy a lényegre térjek: mikor először láttam a filmet, olyan hévvel kezdtem el kívánni a sajtos padlizsánt, mint pralinéval lövöldöztek volna a vásznon. Ami már csak azért is fura, mert hét éves koromban a padlizsánt is és a parmezánt is szívből utáltam. Éreztem is, hogy ha megkérném anyámat, hogy esetleg csinálhatna egy ilyet, kitérne a hitéből, úgyhogy nem is próbálkoztam a sokkolásával.

A négysajtos rakott padlizsán receptjét itt találod

Na, hát pont az ilyen esetek miatt célszerű felnőni és megtanulni főzni. Többek között. Be kell valljam, hogy azóta sem készítettem el sajtos rakott padlizsánt, aminek a tetejét parmezánnal szórtam volna meg. De ennek is eljött az ideje - nem kellett hozzá más, csak pár megmaradt sajtvég az előző heti főzésekből, és a padlizsán, amiből túlvásároltam magam a ricottatekercsek készítésekor. Meg egy kis paradicsomszósz - bár a filmen nem látszik, hogy van benne vagy nincs, én úgy gondoltam, ártani nem fog.

A négysajtos rakott padlizsán receptjét itt találod

Nem fogok itt nektek sznoboskodni, ha másfajta sajt van otthon, az sem baj, biztos úgy is nagyon jó lesz - de azért arra figyeljetek, hogy a tetejére kerüljön valamilyen parmezán jellegű sajt. Danny DeVito is megmondta, hogy a sajtos padlizsán titka a tetejére szórt extra parmezánban rejlik!

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...