Hogyan vásárolunk a
járvány első hulláma után a piacokon, milyen óvintézkedéseket tegyünk, és mi vonatkozik a kereskedőkre, termelőkre? Sokan még mindig nem nyitottak ki a csarnokokban, mások viszont teljes idős nyitva tartással várják a vásárlókat.
Mire figyeljünk, miközben válogatunk, és hogyan biztosítsuk leginkább a saját biztonságunkat? A NÉBIH válaszolt a kérdéseinkre.Kíváncsiak vagyunk, mennyiben más az idei nyári piacra járás a vásárlók szemszögéből. Szükséges a fokozott óvatosság? A piacokon hasonló szabályokat kell követni, mint az üzletekben, és minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak. Javasolt elkerülni a tömeget, sorban állás esetén megfelelő távolságot kell tartani, és nem szabad a kihelyezett élelmiszereket összefogdosni. (Bár utóbbit normál körülmények között is illik betartani.)
A piaci értékesítés sok esetben a szabadban történik, így
kisebb a cseppfertőzés veszélye, de az alapvető higiéniai szabályokat,
tiszta kéz, távolságtartás, ezeken a helyeken is követni kell.
Az őstermelőknek szükséges fokozott óvintézkedéseket betartaniuk?
Alapvetően a termelőknek és az árusoknak egyaránt magas fokú személyi higiéniát kell fenntartani, tekintettel arra, hogy élelmiszerrel foglalkoznak. Élelmiszerekkel kizárólag egészséges személy dolgozhat. A koronavírus élelmiszerekkel való terjedése nem bizonyított, de a fenti szabályok járványhelyzeten kívül is érvényesek és betartandók.
Vannak olyan termékek, melyek a nyárra való tekintettel fokozott odafigyelést igényelnek? (pl. házi tejtermékek, stb.) Valamennyi hűtést igénylő élelmiszerrel óvatosan kell bánni a nyári melegben. Célszerű a megvásárlás sorrendjét is előre átgondolni, a hűtendő termékeket utoljára érdemes megvenni, hogy a piacon töltött idő alatt minél kevésbé tudjon átmelegedni. Gondolni kell a hazaszállításra is,különösen a parkolás alatt felforrósodó autóra. Fel lehet készülni hűtőtáskával.
Az otthonunkba érkezve hogyan tároljuk a megvásárolt piaci árut, koronavírus idején szükséges-e fokozott óvintézkedés?
A
hűtést igénylő élelmiszereket megérkezve azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni. A zöldségek,
gyümölcsök felületét le lehet mosni folyóvízzel, de ha úgy ítélik meg, hogy ez befolyásolja az eltarthatóságát, akkor nem feltétlenül szükséges. Arra érdemes figyelni az elhelyezéskor, hogy sem a hűtő belső felületét, sem az ott tárolt egyéb élelmiszereket ne szennyezhessék.
A vásárlás és az élelmiszerek otthoni elhelyezése során javasolt fokozott figyelmet fordítani az általános higiéniai szabályokra, különösen az alapos kézmosásra, az élelmiszerek esetében tiszta csomagoló anyagok, edények használatára.