A Nébihet kérdeztük: hogyan vásároljunk most a piacon a legbiztonságosabban?

Te is tartasz a piacokon vásárlástól? Megkérdeztük a NÉBIH-et, milyen alapvető szabályok vonatkoznak az árusokra a piacokon, és hogy nagyobb veszéllyel vásárolunk-e idén. 

Hogyan vásárolunk a járvány első hulláma után a piacokon, milyen óvintézkedéseket tegyünk, és mi vonatkozik a kereskedőkre, termelőkre? Sokan még mindig nem nyitottak ki a csarnokokban, mások viszont teljes idős nyitva tartással várják a vásárlókat. Mire figyeljünk, miközben válogatunk, és hogyan biztosítsuk leginkább a saját biztonságunkat? A NÉBIH válaszolt a kérdéseinkre.
Kíváncsiak vagyunk, mennyiben más az idei nyári piacra járás a vásárlók szemszögéből. Szükséges a fokozott óvatosság?
A piacokon hasonló szabályokat kell követni, mint az üzletekben, és minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak. Javasolt elkerülni a tömeget, sorban állás esetén megfelelő távolságot kell tartani, és nem szabad a kihelyezett élelmiszereket összefogdosni. (Bár utóbbit normál körülmények között is illik betartani.)
A piaci értékesítés sok esetben a szabadban történik, így kisebb a cseppfertőzés veszélye, de az alapvető higiéniai szabályokat, tiszta kéz, távolságtartás, ezeken a helyeken is követni kell.
Az őstermelőknek szükséges fokozott óvintézkedéseket betartaniuk?
Alapvetően a termelőknek és az árusoknak egyaránt magas fokú személyi higiéniát kell fenntartani, tekintettel arra, hogy élelmiszerrel foglalkoznak. Élelmiszerekkel kizárólag egészséges személy dolgozhat. A koronavírus élelmiszerekkel való terjedése nem bizonyított, de a fenti szabályok járványhelyzeten kívül is érvényesek és betartandók.
Vannak olyan termékek, melyek a nyárra való tekintettel fokozott odafigyelést igényelnek? (pl. házi tejtermékek, stb.)
Valamennyi hűtést igénylő élelmiszerrel óvatosan kell bánni a nyári melegben. Célszerű a megvásárlás sorrendjét is előre átgondolni, a hűtendő termékeket utoljára érdemes megvenni, hogy a piacon töltött idő alatt minél kevésbé tudjon átmelegedni. Gondolni kell a hazaszállításra is,különösen a parkolás alatt felforrósodó autóra. Fel lehet készülni hűtőtáskával.
Az otthonunkba érkezve hogyan tároljuk a megvásárolt piaci árut, koronavírus idején szükséges-e fokozott óvintézkedés?
A hűtést igénylő élelmiszereket megérkezve azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni. A zöldségek, gyümölcsök felületét le lehet mosni folyóvízzel, de ha úgy ítélik meg, hogy ez befolyásolja az eltarthatóságát, akkor nem feltétlenül szükséges. Arra érdemes figyelni az elhelyezéskor, hogy sem a hűtő belső felületét, sem az ott tárolt egyéb élelmiszereket ne szennyezhessék.
A vásárlás és az élelmiszerek otthoni elhelyezése során javasolt fokozott figyelmet fordítani az általános higiéniai szabályokra, különösen az alapos kézmosásra, az élelmiszerek esetében tiszta csomagoló anyagok, edények használatára.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...