December 1-je és 31-e között téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az ellenőrzést a Nébih szakemberi fogják végezni a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok bevonásával. Különös figyelem hárul ilyenkor az élelmiszert előállító és árusító vállalkozásokra, hiszen nagyon fontos, hogy a megnövekedett kereslet mellett a termékek minősége azonos szinten maradjon. A Nébih boltokat, karácsonyi vásárokat, piacokat és más kisebb árusítóhelyeket is meglátogat majd.
Fő a minőség
Annak érdekében, hogy a vásárlók az ünnepi időszakban is jó minőségű áruhoz jussanak mindenhol, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az egész országban ellenőrzéseket végeznek majd.
Kifejezetten fontos a higiéniai előírások betartásának ellenőrzése, erre azonban idén a koronavírus-járvány miatt, még nagyobb hangsúly kerül.
Higiéniai szempontból előtérbe kerül például a bevásárlókosarak és a csomagolás nélkül árult pékáruk bevizsgálása is. A célterületek között olyan helyek is vannak, ahol a közkedvet karácsonyi termékeket szerzik be a vásárlók:
- hús- és húskészítmények előállítói és forgalmazói
- édesipari termékek előállítói és forgalmazói
Karácsonyi édességek a laborban
Szintén fokozottabb figyelem irányul az ünnepi édességekre: például a szaloncukrok nyomon-követhetőségét, a csomagoláson megjelenő helyes jelölést és a lejárati időt.
A közönségkedvenc diós és mákos bejglik sem maradhatnak ki az ellenőrzés alól, ahogy a töltelék alapját adó darált dió és mák sem.
Minden meg lesz vizsgálva
A karácsonyi menü többi alapélelmiszere sem ússza meg a vizsgálatot. A Nébih szakemberei minden olyan terméket, boltot illetve rendezvényt, ami nagyobb népszerűségnek örvend ilyenkor, szemügyre vesznek majd. Többek között:
- az élőhalat árusító helyeket és a halak származását igazoló dokumentumokat
- a nem előre csomagolt friss sertés- és baromfihúst árusító helyeket és a származásra vonatkozó információ feltüntetését
- a 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben az adott termék mellé kitett zászlót, ami a származási helyet jelöli
- a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat
- a zöldség-gyümölcsárusító helyeket
- a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését
- a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgőket, habzó- és gyöngyöző-borokat
- az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátókat, az általuk árusított ételeket illetve a forralt bort és a pálinkát
Ünnepi érdekességek, hírek: