Bejglit, halat és szaloncukrot is vizsgál a Nébih az ünnepek előtt

A téli szezon beköszöntével a Nébih szakemberi fokozott figyelemmel fogják ellenőrizni az élelmiszert árusító üzleteket és az előállító üzemeket is. Az ünnep alatt előszeretettel vásárolt termékek vizsgálata sem fog elmaradni.

December 1-je és 31-e között téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az ellenőrzést a Nébih szakemberi fogják végezni a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok bevonásával. Különös figyelem hárul ilyenkor az élelmiszert előállító és árusító vállalkozásokra, hiszen nagyon fontos, hogy a megnövekedett kereslet mellett a termékek minősége azonos szinten maradjon. A Nébih boltokat, karácsonyi vásárokat, piacokat és más kisebb árusítóhelyeket is meglátogat majd.

Bejglit, halat és szaloncukrot is vizsgál a Nébih az ünnepek előtt

Fő a minőség

Annak érdekében, hogy a vásárlók az ünnepi időszakban is jó minőségű áruhoz jussanak mindenhol, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az egész országban ellenőrzéseket végeznek majd.

Kifejezetten fontos a higiéniai előírások betartásának ellenőrzése, erre azonban idén a koronavírus-járvány miatt, még nagyobb hangsúly kerül.

Higiéniai szempontból előtérbe kerül például a bevásárlókosarak és a csomagolás nélkül árult pékáruk bevizsgálása is. A célterületek között olyan helyek is vannak, ahol a közkedvet karácsonyi termékeket szerzik be a vásárlók:

  • hús- és húskészítmények előállítói és forgalmazói
  • édesipari termékek előállítói és forgalmazói

Karácsonyi édességek a laborban

Szintén fokozottabb figyelem irányul az ünnepi édességekre: például a szaloncukrok nyomon-követhetőségét, a csomagoláson megjelenő helyes jelölést és a lejárati időt.

A közönségkedvenc diós és mákos bejglik sem maradhatnak ki az ellenőrzés alól, ahogy a töltelék alapját adó darált dió és mák sem.

Minden meg lesz vizsgálva

A karácsonyi menü többi alapélelmiszere sem ússza meg a vizsgálatot. A Nébih szakemberei minden olyan terméket, boltot illetve rendezvényt, ami nagyobb népszerűségnek örvend ilyenkor, szemügyre vesznek majd. Többek között:

  • az élőhalat árusító helyeket és a halak származását igazoló dokumentumokat
  • a nem előre csomagolt friss sertés- és baromfihúst árusító helyeket és a származásra vonatkozó információ feltüntetését
  • a 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben az adott termék mellé kitett zászlót, ami a származási helyet jelöli
  • a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat
  • a zöldség-gyümölcsárusító helyeket
  • a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését
  • a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgőket, habzó- és gyöngyöző-borokat
  • az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátókat, az általuk árusított ételeket illetve a forralt bort és a pálinkát

Forrásunk volt.


Ünnepi érdekességek, hírek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...