Régóta foglalkoztat, hogy télen pontosan miért eszünk ízetlenebb paradicsomokat a nyári, napsütötte paradicsomokhoz képest. Persze értem, hogy elegendő napsütés hiányában nem lehetséges ugyanazt az ízt elérni, de hogyan termelik a hideg évszakban kapható paradicsomokat? Esetleges mesterséges kezelést kapnak? Van egyáltalán értelme a sokszor vízízű zöldségeket fogyasztani?
Utánajártunk, a válaszokban a NÉBIH volt segítségünkre!
Miért kaphatóak sokkal ízetlenebb, import paradicsomok télen? Nyilvánvalóan az évszakváltás miatt, de ezek gyengébb minőségűek, vagy egyszerűen másik fajta paradicsomok?
NÉBIH: A téli időszakban valóban ízetlenebbek a paradicsomok, aminek elsősorban az az oka, hogy már korai érési stádiumban leszedik őket. A fényhiány miatt ugyanis amúgy is lassabban érnek a paradicsomok ilyenkor, és így próbálják lerövidíteni a virágzástól termésérésig, értékesítésig tartó időszakot. Tehát elsősorban gazdasági okokból szedik le hamarabb a terméseket - világosít fel a hatóság arról, hogy mint sok mindennek, ennek is gazdasági okai vannak a kereskedelemben.
Emellett a fényszegény időszakban nagyobb lesz a paradicsomok savtartalma, ami elnyomja az édes ízt. Ezért érezzük ilyenkor savasabbnak, holott a szénhidráttartalma (cukortartalma) szinte azonos a nyári paradicsoméval.
Érdekelt, hogy ennek ellenére hogyan lehetséges, hogy hazai termelők mégis igazi, nyárias koktélparadicsomokat tudnak ilyenkor termelni (igaz, aranyáron), függetlenül a fényszegény időszaktól?
NÉBIH: Akoktélparadicsomoknak „jobb” az íze, függetlenül attól, hogy hol termelték őket. A hazai termesztés abban tud segíteni, hogy rövidebb a szállítási idő, ezért a termések érettebben szedhetők le.
Paradicsomszósz-receptekért IDE kattints!
Felmerül ezáltal a kérdés, mennyire ajánlott télen a paradicsom fogyasztása, a héjon lévő növényvédőszerek lemoshatóak-e?
NÉBIH: A kísérletek azt mutatják, hogy az üvegházi paradicsom semmivel sem marad el tápértékben szabadföldi társaitól.
Gondoltad volna?
Ami a növényvédő szereket illeti, az sem állja meg a helyét, hogy az üvegházi vagy primőr paradicsomot „agyonvegyszerezik”. A mai korszerű üvegházakban, éppen a zárt rendszer miatt könnyebb megvédeni a növényeket és sok esetben szinte vegyszerek alkalmazása nélkül, biológiai növényvédelem alkalmazása mellett meg lehet termelni őket.
Tehát akkor mi a helyzet a téli paradicsom vitamintartalmával?
NÉBIH: Avitamintartalomban nincs kimutatható eltérés, itt elsősorban a C-vitamin, illetve a likopintartalmat szokták mérni. A fajták és az évjárat között nagyobb az eltérés, mint a termesztési módok között.
Ezek után adódik a kérdés, ajánlott-e a téli paradicsomfogyasztás, vagy maradjunk a szezonális zöldségeknél?
NÉBIH: Atéli paradicsomfogyasztás kizárólag a tápérték vonatkozásában abszolút ajánlott, más kérdéseket vet fel a ráfordított energia, szállítás, szénlábnyom stb., azaz a környezetet terhelő egyéb körülmények.
Ezeket olvastad már?
Meddig jó a száraztészta, az olaj, a sütőpor és a...
Mikor megy tönkre a liszt, meddig jók a fűszerek, és mennyi ideig használhatjuk fel az olajat gond nélkül? Így szelektálj, ha már azt sem tudod, mi mióta van a konyhapolcon!
Petrás Gabriella13 extrán puha, fél órás CSOKIS édesség
Vannak olyan édességek, amelyekből mindig arra jutunk, nem lehet eleget készíteni, olyan gyorsan elfogynak. Ennek a 13 csokoládés csodának is minden bizonnyal ez lesz a sorsa!
Nosalty5 dolog, amit idén másképp akarok csinálni a konyhámban
ÚJ év, új élet – mondhatnám, de nem mondom. Nem ígérgetek meg bármit, mert hülyeség, így inkább az evés/főzés köré összpontosítom a fogadalmakat. Az annyira jó, hogy megéri!
Brecz Judit31 vegetáriánus étel, amit januárban szerintünk próbálj ki
2020-ban azt fogadtuk meg, hogy jóval többször iktatunk be húsmentes napokat – saját testünk és a Föld érdekében is. Ti hogy vagytok vele? Jöhet pár vega recept?
Nosalty