Nébih: Tévedés, hogy az üvegházi paradicsomot "agyonvegyszerezik"

Miben különbözik a téli paradicsom a nyári, szabadföldi társához képest? A következő cikkben eláruljuk, és azt is, érdemes-e fogyasztani! 

Régóta foglalkoztat, hogy télen pontosan miért eszünk ízetlenebb paradicsomokat a nyári, napsütötte paradicsomokhoz képest. Persze értem, hogy elegendő napsütés hiányában nem lehetséges ugyanazt az ízt elérni, de hogyan termelik a hideg évszakban kapható paradicsomokat? Esetleges mesterséges kezelést kapnak? Van egyáltalán értelme a sokszor vízízű zöldségeket fogyasztani?

Utánajártunk, a válaszokban a NÉBIH volt segítségünkre!

Miért kaphatóak sokkal ízetlenebb, import paradicsomok télen? Nyilvánvalóan az évszakváltás miatt, de ezek gyengébb minőségűek, vagy egyszerűen másik fajta paradicsomok?

NÉBIH: A téli időszakban valóban ízetlenebbek a paradicsomok, aminek elsősorban az az oka, hogy már korai érési stádiumban leszedik őket. A fényhiány miatt ugyanis amúgy is lassabban érnek a paradicsomok ilyenkor, és így próbálják lerövidíteni a virágzástól termésérésig, értékesítésig tartó időszakot. Tehát elsősorban gazdasági okokból szedik le hamarabb a terméseket - világosít fel a hatóság arról, hogy mint sok mindennek, ennek is gazdasági okai vannak a kereskedelemben.

Emellett a fényszegény időszakban nagyobb lesz a paradicsomok savtartalma, ami elnyomja az édes ízt. Ezért érezzük ilyenkor savasabbnak, holott a szénhidráttartalma (cukortartalma) szinte azonos a nyári paradicsoméval.

Érdekelt, hogy ennek ellenére hogyan lehetséges, hogy hazai termelők mégis igazi, nyárias koktélparadicsomokat tudnak ilyenkor termelni (igaz, aranyáron), függetlenül a fényszegény időszaktól?

NÉBIH: Akoktélparadicsomoknak „jobb” az íze, függetlenül attól, hogy hol termelték őket. A hazai termesztés abban tud segíteni, hogy rövidebb a szállítási idő, ezért a termések érettebben szedhetők le.

Paradicsomszósz-receptekért IDE kattints!

Felmerül ezáltal a kérdés, mennyire ajánlott télen a paradicsom fogyasztása, a héjon lévő növényvédőszerek lemoshatóak-e?

NÉBIH: A kísérletek azt mutatják, hogy az üvegházi paradicsom semmivel sem marad el tápértékben szabadföldi társaitól.

Gondoltad volna?

Ami a növényvédő szereket illeti, az sem állja meg a helyét, hogy az üvegházi vagy primőr paradicsomot „agyonvegyszerezik”. A mai korszerű üvegházakban, éppen a zárt rendszer miatt könnyebb megvédeni a növényeket és sok esetben szinte vegyszerek alkalmazása nélkül, biológiai növényvédelem alkalmazása mellett meg lehet termelni őket.

Tehát akkor mi a helyzet a téli paradicsom vitamintartalmával?

NÉBIH: Avitamintartalomban nincs kimutatható eltérés, itt elsősorban a C-vitamin, illetve a likopintartalmat szokták mérni. A fajták és az évjárat között nagyobb az eltérés, mint a termesztési módok között.

Ezek után adódik a kérdés, ajánlott-e a téli paradicsomfogyasztás, vagy maradjunk a szezonális zöldségeknél?

NÉBIH: Atéli paradicsomfogyasztás kizárólag a tápérték vonatkozásában abszolút ajánlott, más kérdéseket vet fel a ráfordított energia, szállítás, szénlábnyom stb., azaz a környezetet terhelő egyéb körülmények.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek