Sütő- és főzőmargarinokat vizsgált a Nébih.
A szakemberek 20 termék komplex ellenőrzését végezték el. Bebizonyosodott, hogy a sütőmargarinok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, 9 termék jelölése viszont kívánnivalót hagy maga után.
Receptajánló:
Amit vizsgáltak:
- zsírtartalom
- a bennük található A- és D-vitaminok mennyisége
- egyes termékeknél a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenléte
- a tartósítószer és az erukasav-tartalom
- a nehézfémek közül pedig az ólom és réz jelenléte
A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz) sem. Egy-két helyen volt termékmegnevezési illetve csomagolási hiányosság, ezen kívül az adalékanyagokat sem mindig jelölték helyesen.
A bírságok és az eljárási költségek várható összege kb. 340.000 Ft.
Szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel.
A vakteszt eredménye:
- Líra 70% zsírtartalmú margarin
- Rama Laktózmentes 72% zsírtartalmú margarin
- Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin