A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei csak kisebb szabálytalanságokat találtak – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.
Javában tart a Nébih nyári szezonális ellenőrzés-sorozata, amelynek célja többek közt a Balaton környéki vendéglátóhelyek felmérése. A vizsgálatok fókuszába – az éttermek ellenőrzésére jellemzően – a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került.
Inkább csak kisebb hiányosságokat találtak:
- néhány helyen a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelőn oldották meg
- sokszor a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota volt kifogásolható
- nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással
- sokszor nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak az egységekben
A legdurvább szabálysértés az volt, hogy 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak.
A jogsértő termékek összmennyisége mintegy 2000 kilogramm volt.
Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, az ellenőrzések pedig folytatódnak.