Több éve lejárt alapanyagokat is talált a Nébih a balatoni büfékben

Nagy vonalakban minden rendben volt, azonban volt pár szabálytalanság a Nébih friss balatoni ellenőrzésén, mely során a helyi büféket vették górcső alá.

A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei csak kisebb szabálytalanságokat találtak – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

Fortepan 1958.

Javában tart a Nébih nyári szezonális ellenőrzés-sorozata, amelynek célja többek közt a Balaton környéki vendéglátóhelyek felmérése. A vizsgálatok fókuszába – az éttermek ellenőrzésére jellemzően – a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került.

Inkább csak kisebb hiányosságokat találtak:

  • néhány helyen a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelőn oldották meg
  • sokszor a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota volt kifogásolható
  • nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással
  • sokszor nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak az egységekben

A legdurvább szabálysértés az volt, hogy 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak.

A jogsértő termékek összmennyisége mintegy 2000 kilogramm volt.

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, az ellenőrzések pedig folytatódnak.

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...