Több éve lejárt alapanyagokat is talált a Nébih a balatoni büfékben

Nagy vonalakban minden rendben volt, azonban volt pár szabálytalanság a Nébih friss balatoni ellenőrzésén, mely során a helyi büféket vették górcső alá.

A balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei csak kisebb szabálytalanságokat találtak – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

Fortepan 1958.

Javában tart a Nébih nyári szezonális ellenőrzés-sorozata, amelynek célja többek közt a Balaton környéki vendéglátóhelyek felmérése. A vizsgálatok fókuszába – az éttermek ellenőrzésére jellemzően – a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került.

Inkább csak kisebb hiányosságokat találtak:

  • néhány helyen a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelőn oldották meg
  • sokszor a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota volt kifogásolható
  • nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással
  • sokszor nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak az egységekben

A legdurvább szabálysértés az volt, hogy 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak.

A jogsértő termékek összmennyisége mintegy 2000 kilogramm volt.

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, az ellenőrzések pedig folytatódnak.

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk