Kenyérpuding, azaz az angol bread pudding furán hangzik magyarul, pedig nálunk is készül szikkadt kenyérből, még gyakrabban kalácsból süti. Legékesebb példánk erre a csodás máglyarakás, de ide sorolható még a gyors, kiflikarikás mákos guba is, amit eredetileg ugye gubatésztából sütöttek.
Mért hívjuk angolnak, amikor szinte a világ minden táján találunk hasonló édességet? Ki tudja, talán azért, mert ott a leggyakoribb. Egy biztos, ezt a receptet a kényszer szülte, nehéz időszakok pedig mindenhol voltak és lesznek, így a másod-, harmadnapos pékáru nem landolhat a kukában.
Nem kell hozzá hét szűkös esztendő, szerintem a legtöbb háziasszony nem szeret kidobni semmit. Én is így vagyok ezzel. Ahogy recepteket böngésztem a minap, megláttam egy csodálatos, magát kínáló hatalmas tál kenyérpudingot, egyből eldöntöttem, feltöltök én is egy verziót az oldalra. Írok mellé egy pár sort, hogy mindenki eldönthesse, ő hogyan valósítaná meg a sajátját.
Az alap
Először is kell hozzá pár szelet szikkadt kenyér, kalács, maradék muffin, kakaós csiga vagy más péksüti, illetve ezek keveréke. Kézzel vagy kés segítségével felaprítjuk őket, így látványra már el is tudjuk dönteni, mekkora sütőtálra lesz az adott mennyiséghez szükségünk. Inkább laposabb tálba fektessük, ha túl magas, akkor nehezen sül majd át a közepe.
Az ízesített lötyi
Egy kb. 20x25-ös tálkához minimum 3 tojásra, 10 dkg cukorra vagy mézre lesz szükségünk, értelemszerűen az ennél nagyobbhoz többre. Nézz körül a hűtőben, vedd elő a tejet, a vajat, a tejszín is jöhet. A vajra olvasztva lesz szükségünk, a többi hidegen is jó. Elő a habverővel. Üsd a tojásokat egy tálba, verd habosra, cukrozd, ízesítsd vaníliamagokkal, fahéjjal, kardamommal vagy amivel szeretnéd és megtalálható a polcodon. Majd folyamatos keverés mellett adagold hozzá a tejtermékeket. Reszelj bele citrom-, lime- vagy narancshéjat, és csepegtess mellé egy kevéske rumot, burbon whiskey-t vagy valamilyen finom likőrt.
Áztatás, pihentetés
A folyadékot öntsd a tépkedett péksütire, lepje el teljesen, ahol kilóg egy csücsök töfködd bele és hagyd, hogy megtörténjen, szívja magába az áldásos finomságot. Nekem még sohasem sikerült egy éjszakát várnom a folyamatra, most először erős voltam és kivártam. Jól tettem, nektek is ajánlom, legyetek türelemmel az ügy érdekében.
Dobj bele izgalmat
Itt a plusz ízekre, textúrákra gondoljunk, mint tört mandula, mogyoró, dió, kesu, mazsola, aszalt gyümölcsök, és a kihagyhatatlan csokidarabok. Ez utóbbi kivételével beleszórhatjuk az otthon talált extrákat már az áztatásnál, hogy átpuhuljanak, megdagadjanak és ne száradjanak ki sütés közben.
Non plus ultra
Ha tényleg feledhetetlenné akarjuk tenni pudingunkat, akkor a sütőformába öntött tésztakeverékre a tördelt csokin kívül gyümölcsdarabkákat, és ízlés szerint néhány kanál narancs vagy más lekvárt pötyögtethetünk.
Ágyazz meg neki
A sütőformát bőven kenjük ki vajjal, és szórjuk ki cukorral. Én a buktát is így sütöm. Izgalomra nincs ok, nem ragad tőle a tészta az tepsi falához, ellenben a szélei is szaftosak maradnak.
+ 1 ötlet
A kenyérpudingot - más néven felfújtat - sós változatban is elkészítheted, ha például a maradék pékáru mellé szárított paradicsomot, kapribogyót szeletelsz, és a tejes-tojásos keverékbe sajtot reszelsz. Próbáld ki!
Na, hogy sikerült? Írd meg, te hogyan készítetted a kenyérpudingod!
Jövő héten egy nem mindennapi rizottót készítek. Azt már előre elárulom, hogy rizs nem lesz benne. Ugye, milyen izgalmasan hangzik?
Gréti