Ne hagyd, hogy gőzkamrává váljon a lakásod a ruhaszárítástól

Ha rendszeresen bent szárítjuk a ruháinkat, és nem figyelünk oda, penészedni fognak a falak.

Ha a mosott ruhát a szobában teregetjük ki, a helyiség páratartalma 30%-kal növekszik, még akkor is, ha nem egyenesen a fűtőtestre helyezzük a textileket. Ennek nagyon gyorsan az lehet a következménye, hogy a falak elkezdenek penészedni, ugyanis a penészgombák nedves közegben érzik magukat a legjobban. Hogy ezt elkerüljük, a következő hat tippet fogadjuk meg:

  1. A legmelegebb helyiségben teregessük ki a ruhákat, hogy a lehető leghamarabb megszáradjanak, így rövidebb ideig tesszük ki a szobát a felesleges nedvességnek.
  2. Szellőztessünk: miközben a ruhák száradnak, minimum naponta kétszer tíz percre nyissuk ki az ablakokat, de még jobb, ha ennél is gyakrabban engedünk be száraz levegőt. A ruhák nehezen száradnak, ha nagy a levegő páratartalma.
  3. A legegyszerűbb úgy kiűzni a nedvességet, ha több szobának is kinyitjuk az ablakait, és kereszthuzatot csinálunk. Ezt elég néhány percig elviselni, és máris eltávozott a felesleges nedvesség a levegőből.
  4. Szellőztetés alatt tekerjük le a fűtést, mert különben a hideg levegő hatására hirtelen a kelleténél magasabb hőfokon fog menni a fűtés. Ez energiapazarlás, mert ilyenkor tényleg az utcát fűtjük.
  5. Ha éppen nem szellőztetünk abban a szobában, ahol teregettünk, csukjuk be az ajtókat, hogy a nedves levegő ne menjen át a többi szobába, pláne a hűvösebbekbe, mert akkor ott elindulhat a penészesedés.
  6. Ha kint ugyan hideg van, de száraz a levegő, akkor a ruhák még mindig könnyebben száradnak a szabadban, mint a lakásban. Ez még fagy esetén is így van, érdemes kipróbálni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.
Szerző: Kessel Krisztina

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...