Amíg egy barátnőmnél nem kóstoltam meg a pirított tökmagot, fogalmam sem volt róla, hogy mekkora hibát követek azzal, hogy rögtön a kukába kanalaztam ezt a finomságot. Bár már korábban is próbáltam megpirítani a magokat, de a héja mindig annyira kemény maradt, hogy nem lehetett jóízűen elropogtatni. Pedig nem nevezném különösebben nagy trükknek a módját, ahogyan emberi fogyasztásra alkalmassá varázsolhatjuk a sütőtökmagot: meg kell főzni.
Miután kivájtuk a tökből a magokat, lobogó vízben 7-8 percig főzzük. Ezután alufóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk, megsózzuk, mellé teszünk egy kakukkfű- vagy kisebb rozmaringágacskát, ha felnőtteknek készül, akkor chilipelyhet is szórhatunk rá, becsomagoljuk és a tökdarabok mellé tesszük a sütőbe.
Nagyjából 20 percig sütjük bebugyolálva, hogy a magok átvegyék a fűszerek ízét, azután kicsomagoljuk és elterítjük egy tepsin, hogy ropogósra piruljanak. Nagyon finom lesz, a gyerekek imádni fogják akár magában elrágcsálva is, mi is nyugodtak lehetünk, hogy adalékanyagmentes rágcsával tömjük őket, nem mellesleg pedig a tökből esetlegesen készülő krémlevesbe is remek levesbetétet kapunk.
A sütőtökkrémlevesek receptjét itt találod.