Nasi goreng – az indonéz pirított rizs, ha új ázsiai ízekre vágysz

Gyors, színes, élvezetes, és bármikor ehetjük – ilyen a minden indonéz konyhában egyedileg készített pirított rizs, vagyis a nasi goreng.

Hagyományosan az előző napi főtt rizst öltöztetik fel friss, roppanós zöldségekkel, és fűszerekkel pirítják össze. Sokszor bele is kerül egy kis tojás, de mellé vagy a rizskupac tetejére biztosan tesznek egy kerek formában sütött tükörtojást. Banánlevélen tálalják, adnak mellé egy kis házi chiliszószt, savanyított zöldségeket, rákszirmot. Fullos verziójánál a rizsbe nemcsak rákpaszta, vagyis terasi, hanem friss garnéla is kerül, mellé pedig husis nyársakat tesznek, ezek lehetnek csirkések vagy marhahúsosak. Ahány ház, annyi nasi goreng, ilyen Indonézia egyik legkedveltebb fogása.

Nasi goreng - receptért kattints a képre!

Rizs

Indonéziában hosszú szemű rizst használnak pirított rizses ételeikhez, az édességekhez pedig rövidebb szemű ragacsos rizst. Ezeket a szigeteken termelik, és nem nagyon exportálják, nehéz hozzájutni. A jó hír, hogy jázminrizst mindenhol kaphatunk, Ázsia-boltokban találhatók a legjobb fajták, és ezekkel tökéletesen pótolhatjuk az indonéz rizst.

Olaj

Legszélesebb körben pálmaolajat használnak a sütéshez-főzéshez Indonéziában. Ezt érdemes más fajtával, például kókuszolajjal, avokádóolajjal, repceolajjal vagy akár napraforgóolajjal helyettesíteni. Mindenki pénztárcája és vérmérséklete, diétája szerint megtalálhatja a szívéhez közelebb álló megoldást.

Nasi goreng extrákkal - receptért kattints a képre

Kecap manis

Neve ne tévesszen senkit, ez nem fűszeres paradicsompüré, hanem a legjobb indonéz hozzávaló: édes szójaszósz! Delikáteszekben, ázsiai fűszerboltokban kapható, érdemes is megvenni, mert aki egyszer nasi gorenget eszik, fog még nagyon sokszor! De helyettesíthetjük más szójaszósszal is, csak dobjunk még egy kevés nád- vagy barna cukrot a forró olajra, hogy kicsit karamellizált ízt adjunk pluszban a rizsnek. Ezen kívül a fokhagyma és az újhagyma zöldje, ami elengedhetetlen kellék a pirított rizs esetében.

Tojás

A legnépszerűbb indonéz pirított rizst, a nasi gorenget sült tojással tálalják, pontosabban tükörtojással, így ha valahol főtt vagy buggyantott tojással találkozunk a tányérunkon, ott nem az autentikus receptet követték. Ahogy korábban említettem, nemcsak a rizsre vagy mellé adnak tojást, a pirított rizsbe is kerül egy kevés, ettől lesz igazán szaftos!

Nasi goreng - receptért kattints a képre!

Színes tányér

Tojássárgán és -fehérjén túl még rengeteg szín tarkítja a tányérunkat. A legizgalmasabb a savanyított zöldség, ezt acarnak hívják, illatos és látványos a rákszirom, és a csípős, piros Sambal Bajak, ami egy paradicsomos-paprikás chiliszósz, ennek és az acarnak a receptjét megtaláljátok a Nasi Goreng alatt.

Tipp: készítsd el a nasi goreng mellé a sambal bajakot, ez nagyobb adag, más rizs- és húsételekhez is nagyszerű lesz!

Acar

Az acar egy indonéziai, sós lében pácolt zöldségsaláta, amely igen elterjedt Dél-Ázsiában, csak mindenhol másképpen hívják. A nap bármely szakában fogyaszthatjuk magában, hagyományos rizs- vagy halételek kísérőjeként. Főbb összetevői: uborka, sárgarépa, salotta, piros és zöld paprika, nálunk kaliforniai paprikával helyettesíthető, és néhol ananászt is vágnak bele. Az édes-savanyú öntet a mi ecetes salátánk levéhez hasonlít összetevőiben, cukor, só és ecet van benne, ezért a zsírosabb ételek, mint a tojásos rizs, vagyis a nasi goreng, illetve a nyársas húsok, satay-ok fogyasztása közben kedvezően hatnak az emésztésünkre, a zsírok lebontását segítve.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Nasi goreng - indonéz pirított rizs – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...