Téli ételek, amiket mindenképpen frissíts fel egy kis naranccsal

A téli hónapok vitathatatlan sztárja, a vitamindús narancs egyöntetűen lefoglalja a hideg évszak gyümölcsválasztékát. Azonban a benne rejlő rengeteg lehetőséget érdemes más módokon is kihasználni, főleg akkor, ha már nagyon unjuk a gyümölcstálakat.

Sok mindenbe tesszük a narancsot, anélkül, hogy belegondolnánk: ezek az egyértelmű döntések általában valamilyen sütemény vagy egyéb édesség elkészítése során történnek. A citrus ezekben harsányan ugyan, mégis megszokott (esetleg unalmas) módon szerepel. Ha szeretnénk egy új oldalát is megismerni a narancsnak, kóstoljuk meg az alábbi ételek egyikében. Nem fogjuk megbánni!

Téli ételek, amiket mindenképpen frissíts fel egy kis narancslével

Saláta

És nem, nem gyümölcssalátát készítünk a naranccsal. Rengeteg olyan „sós” alapanyag van, ami remekül illik a citrus frissességéhez. A zöldségek közül például ilyen a cékla, a répa, az édesburgonya: ezek sült formában fantasztikusan kiegészítik egymást.

Tegyünk a salátába friss rukkolát, zöldfűszerek közül mentát vagy petrezselymet, esetleg koriandert használjunk.

Konzerv csicseriborsót natúr vagy sült változatban is keverhetünk a salátához: utóbbi izgalmas ropogós elemet visz majd az ételbe. Ezt persze megoldhatjuk valamilyen mag (például) mandula hozzáadásával is.

Készítsünk hozzá egyszerű öntetet ecet és olívaolaj keverékéből, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, esetleg egy kis chilivel.

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Salátaöntet

De nemcsak gyümölcs formájában jelenhet meg a narancs a salátákban, hanem az öntet részét is képezheti. Mivel enyhén savas, az ecet vagy citromlé egy részét helyettesíthetjük frissen facsart narancslével.

Keverjünk be egy egyszerű dresszinget olívaolajból, narancs- és citromlé keverékéből, majd ízesítsük só, bors, kömény, őrölt koriander és chili hozzáadásával. Használjuk bármilyen leveles vagy egyéb sült zöldséges salátához.

Krémleves

Amíg tart a tél, több liternyi krémleves készül a konyhákban. Gyakran olyan zöldségekből, amelyek kifejezetten barátai a narancsnak. Facsarjunk a gyümölcsből a sütőtök- vagy édesburgonya-krémleveshez, esetleg a héjából is reszelhetünk bele (amennyiben kezeletlen a gyümölcs).

Ázsiai ihletésű, curryt vagy kurkumát tartalmazó levesekben is kiváló választás lehet a narancs. Mivel a lé nem annyira erőteljes, mint a héj, először azzal tegyünk egy próbát, és ha ízlik a végeredmény, fokozzuk bátran az ízeket egy kis héjjal.

Egytálétel

Hasonló vonalon maradva, a levesek után fontoljuk meg egytálételekben is a narancs használatát. Egyes ételek – például a curryk – amúgy is gyakran használnak valamilyen savanykás elemet, általában citrom, lime vagy valamilyen egzotikusabb hozzávaló képében. Tehát nincs akadálya, hogy ez a savanykás elem a narancs legyen.

Az előzőekben megismert alapanyagokkal együtt nagyon jól működhet mind a narancslé, mind a narancshéj. Míg az előbbit csak a főzés végén érdemes a fazékhoz önteni, a héjat érdemes az elején hozzáadni: így kapunk ugyanis maximális ízélményt.

Vegán édesburgonya-curry

Különleges ízvilágú, gyors és laktató étel, melyet egy dolgos hétköznap végén, de akár a hétvégi ebéd főfogásaként is tálalhatunk. Az eredeti receptet Dr. Árvai Anita, Veganeeta ...

Currys lencseragu

Ezt a lencseragut többeknek is a kedvence lehet, hiszen a szilveszteri lencsézés pazarul megoldható vele, mégis valami más, valami új, valami izgalmasabb kombináció. Neked való: - ha unod ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szezonális finomságok, aktuális alapanyagokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...