Egyszerű narancsos kuglóf, akár kezdőknek is...karácsonyra is!

Egy méltatlanul elhanyagolt édesség, pedig a kuglófsütő formával könnyen, rövid idő alatt varázsolhatunk fantasztikus dolgokat a konyhában.

Régóta terveztem már, hogy készítek egy kuglófot, de nem volt hozzá sütőformám. Rendszerint csak felsóhajtottam, amikor megláttam egy-egy csodás fotót a puha, omlós, és elképesztő mintázatokban pompázó kerekded kalácsokról.

Egyszer, amint gyanútlanul vásárolgattam, megláttam a polcon egy helyes kis fém formát. Azonnal meg is vettem, elkészítettem életem első kuglófját, és osztatlan sikert arattam vele! Az otthoni próbasütést ketten azonnal elpusztítottuk, másnap pedig a szerkesztőségben sütött példányt falták fel a munkatársak a receptet követelve.

Mielőtt azonban rátérnénk az én variációmra, érdemes megvizsgálni ennek a kerekded édes tésztának a történetét. Tulajdonképpen minden a kenyérrel, egészen pontosan a kelesztett tésztákkal kezdődött. Mindennapi kenyerünkből egyre több változat készült, a sós tészták mellett pedig fokozatosan megjelentek az édesített variációk is. Így jött létre a kalács, amely a legtöbb helyen ma is csak formájában - és persze édességében - különbözik a hagyományos kenyerektől. Ezután kezdődött az újabb variálgatás és kísérletezés, így születtek meg a kalácsok töltött változatai, valamint a bukták, diós rudak, és maga a kuglóf is.

Kelt mákos kuglóf

Mikor kislányok voltunk, barátnőmmel sokszor nevetgéltünk azon, hogyha majd felnövünk, netalántán középkorúak is leszünk (hihetetlennek tűnt akkor), összejárunk néha kávézni, mint ...

Miért lyukas a kuglóf?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: hogy jól átsüljön a tészta! Ha nagy mennyiségű tésztát sütünk egyben, sokszor fennáll a veszély, hogy nem sül át megfelelően a közepe. Elég csak a belül nyers, házi kenyereinkre gondolnunk. A belső kürtőnek köszönhetően viszont nem csak hogy átsül, de isteni ropogós kérget is kap!

Az első "Kougloupf", ahogy neve is mutatja, a német behatású Elszász vidéken született, manapság azonban egyre többen vallják maguknak ezt a kezdetben kizárólag kelt tésztábólkészült süteményt. A hétköznapokban persze háziasszony legyen a talpán, aki nekiáll élesztőt futtatni, kétszer dagasztani és keleszteni, így ma már nem ritka a sütőporos, expressz változat sem. Tény, hogy nem lehet összehasonlítani a kettőt, de nem is kell, hiszen mindkettőnek megvan a maga helye.

Én is egy sütőporos változatot készítettem el, ami - sütési idő nélkül - bruttó 20 percembe került. Egyszerűbb változat ide vagy oda, kevés ilyen finom, mégis gyors édességet tudunk összedobni. A tésztához hozzákevertem egy narancs levét és héját, de a hozzáadott őrölt kardamom tette igazán különlegessé!

A variációk száma végtelen, nézzünk szét a kamrában, és módosítsuk bátran alapreceptünket! Készíthetünk kakaósat (esetleg márvány stílusban), fahéjasat, vagy akár idénygyümölccsel is gazdagíthatjuk, a végeredményt biztosan díjazni fogja a család!

Szerző: Kárai Dávid

Ezeket olvastad már?

13 olcsó mézeskalácsrecept

Mézeskalács nélkül nem teljes a karácsony. Előre elkészíthető, jól tárolható, mindenféle formát (házikó, koszorú, mécses) süthetsz belőle és pénztárcádat sem terheli.

Nosalty

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...