Kevesebb és jóval drágább lehet két kedvenc gyümölcsünk

Kevesebb citrusféle érkezhet hamarosan az Európai Unióba egy új, szigorúbb szabályozás miatt. A kisebb méretű szállítmányok miatt hamarosan jóval drágább lehet a narancs és a citrom is.

Jelentősen visszaeshet az EU-ba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt – írja a vg.hu. A tagországokba érkező gyümölcsök zömmel Dél-Afrikából érkeznek, az Európai Unió szakhatósága azonban szigorította növényegészségügyi szabályait a citrusfélékre vonatkozóan.

A citrusfélék esetében sem ússzuk meg a drágulást

Az új előírások szerint az EU-ban csak úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek forgalomba hivatalosan annak érdekében, hogy más szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el a kontinensen a narancslepkéket vagy más néven hamis molylepkéket.

A kezelés nemcsak költséges a termelőknek, de sok szakértő szerint a hatékonysága is vitatott.

Az uniós szabály miatt drágulni fognak a citrusfélék. Az áremelkedés egyfelől azért is biztos, mert szűkülni fog a piac, ha a termelők nem tudnak Európába gyümölcsöt behozni, másfelől pedig a dél-afrikai termelőknek is emelkedni fognak az előállítási költségeik, ha eleget tesznek a szabályoknak. A gyors, mindössze három hét alatt életbe lépett döntéshozatal miatt nagyon sok, becslések szerint 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...