Kevesebb és jóval drágább lehet két kedvenc gyümölcsünk

Kevesebb citrusféle érkezhet hamarosan az Európai Unióba egy új, szigorúbb szabályozás miatt. A kisebb méretű szállítmányok miatt hamarosan jóval drágább lehet a narancs és a citrom is.

Jelentősen visszaeshet az EU-ba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt – írja a vg.hu. A tagországokba érkező gyümölcsök zömmel Dél-Afrikából érkeznek, az Európai Unió szakhatósága azonban szigorította növényegészségügyi szabályait a citrusfélékre vonatkozóan.

A citrusfélék esetében sem ússzuk meg a drágulást

Az új előírások szerint az EU-ban csak úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek forgalomba hivatalosan annak érdekében, hogy más szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el a kontinensen a narancslepkéket vagy más néven hamis molylepkéket.

A kezelés nemcsak költséges a termelőknek, de sok szakértő szerint a hatékonysága is vitatott.

Az uniós szabály miatt drágulni fognak a citrusfélék. Az áremelkedés egyfelől azért is biztos, mert szűkülni fog a piac, ha a termelők nem tudnak Európába gyümölcsöt behozni, másfelől pedig a dél-afrikai termelőknek is emelkedni fognak az előállítási költségeik, ha eleget tesznek a szabályoknak. A gyors, mindössze három hét alatt életbe lépett döntéshozatal miatt nagyon sok, becslések szerint 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...