Innen ismerheted fel, hogy napszúrást kaptál

A nyár sokféle szépsége néha járhat kellemetlenséggel. Az erős napsütés ellen nemcsak a bőrünket és szemünket kell védenünk, hanem a fejünket. Napszúrást kapni nem nehéz, elég, ha valaki elalszik a strandon, vagy sokáig tartózkodik fedetlen fővel a tűző napon. Arra, hogy pontosan mennyien kapnak napszúrást nyaranta, nincsen pontos adat, hiszen nem mindenki fordul orvoshoz a panaszaival. Mi most összegyűjtöttük a napszúrást tüneteit, hogy könnyedén felismerd, és minél többet tehess, hogy visszanyerd a jó közérzeted.

A fejbőr felhevülését és az emiatt izgalomba hozott agyhártyagyulladást nevezzük napszúrásnak. Az idősebb korosztályt illetve a gyerekeket érinti nagyobb mértékben, hiszen nekik kevésbé erős szálú, ritkásabb a hajuk. A napszúrás tünetei sok más betegségre is utalhatnak, de ha ezek közül egyszerre többet is tapasztalsz, akkor minden bizonnyal jól megsütött a nap.

A napszúrás jellegzetes tünetei közé tartozik a:

szédülés, hányás és hányinger, gyengeségérzés, fejfájás, rossz közérzet.

Súlyos esetben az eszméletvesztés és ájulás sem kizárt, de még a kóma állapota is előfordulhat nagyon súlyos esetben.

A jelentkező tünetek a hőterhelés mértékétől és egyéni adottságoktól is függnek.

A napszúrás megállapítása különböző vizsgálatokkal történik a háziorvos által, kezdve a vérnyomásméréssel és idegrendszeri tünetek vizsgálatával, amit EKG is követhet.

Lehetőség szerint ne tartózkodjunk a legnagyobb melegben tűző napon

A napszúrás megelőzéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, illetve, ha tehetjük, használjunk valamilyen fejfedőt, ha a legnagyobb melegben tűző napon tartózkodunk a szabadban. És fényvédőt!

Források: 1., 2.


Még több cikk, hogy jól teljen a nyarad:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...