Innen ismerheted fel, hogy napszúrást kaptál

A nyár sokféle szépsége néha járhat kellemetlenséggel. Az erős napsütés ellen nemcsak a bőrünket és szemünket kell védenünk, hanem a fejünket. Napszúrást kapni nem nehéz, elég, ha valaki elalszik a strandon, vagy sokáig tartózkodik fedetlen fővel a tűző napon. Arra, hogy pontosan mennyien kapnak napszúrást nyaranta, nincsen pontos adat, hiszen nem mindenki fordul orvoshoz a panaszaival. Mi most összegyűjtöttük a napszúrást tüneteit, hogy könnyedén felismerd, és minél többet tehess, hogy visszanyerd a jó közérzeted.

A fejbőr felhevülését és az emiatt izgalomba hozott agyhártyagyulladást nevezzük napszúrásnak. Az idősebb korosztályt illetve a gyerekeket érinti nagyobb mértékben, hiszen nekik kevésbé erős szálú, ritkásabb a hajuk. A napszúrás tünetei sok más betegségre is utalhatnak, de ha ezek közül egyszerre többet is tapasztalsz, akkor minden bizonnyal jól megsütött a nap.

A napszúrás jellegzetes tünetei közé tartozik a:

szédülés, hányás és hányinger, gyengeségérzés, fejfájás, rossz közérzet.

Súlyos esetben az eszméletvesztés és ájulás sem kizárt, de még a kóma állapota is előfordulhat nagyon súlyos esetben.

A jelentkező tünetek a hőterhelés mértékétől és egyéni adottságoktól is függnek.

A napszúrás megállapítása különböző vizsgálatokkal történik a háziorvos által, kezdve a vérnyomásméréssel és idegrendszeri tünetek vizsgálatával, amit EKG is követhet.

Lehetőség szerint ne tartózkodjunk a legnagyobb melegben tűző napon

A napszúrás megelőzéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, illetve, ha tehetjük, használjunk valamilyen fejfedőt, ha a legnagyobb melegben tűző napon tartózkodunk a szabadban. És fényvédőt!

Források: 1., 2.


Még több cikk, hogy jól teljen a nyarad:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...