Bazsalikom nélkül nincs nápolyi pizza
Az egyszerű, szerény muskátlis porta akár egy harmadosztyályú büfét vagy búfelejtőt is takarhatna, de erről szó sincsen! Egy bútorlapszabászat és egy Kádár-kocka közé ékelve találjuk a Bazsalikom Pizzériát, ahol megalkuvásmentes, igazi nápolyi korongok sülnek. Pont úgy, ahogy a műfaj megkívánja, a pizzákon kívül csak néhány könnyed felvezető, olasz desszertek és kávé. A pulton a legjobb olasz importáru jelzi, hogy miből dolgozik a pizzamester. A dizájn jóformán kimerül az autentikus pizzakemencében és a hangulatos kis régi képekben a falon, a Bazsalikomban minden figyelem a derekasan megpakolt pizzákról szól. A hónap pizzája mindig bomba!
Kistarcsa, Szabadság út 6.
Ciao, Csömör
A kistarcsai Bazsalikomtól csak tíz perc autóút a csömöri CIAO. A csömöriek nyilvánvalóan rég megcsömörlöttek a megcsömörlős szóviccektől, úgyhogy mi most uralkodunk magunkon. A pizza-pasta-gelato szentháromságában fogantatott helyszín egy cseppet sem úribb, mint az említett kistarcsai egység, de közös bennük, hogy a legkomolyabban veszik a szakmai sztenderdeket, és hogy imádja őket a környék. Örömünket lelhetjük a fatüzelésű kemence és a pizzaszakács mozdulatainak látványában, míg sül a korongunk, és bár egy korrekt trattoria kínálatát hozza a Ciao, vétek nem átesni itt a nápolyipizza-tűzkeresztségen.
Csömör, Páva út
Nápolyi örömök a pátyi Cukorborsóban
Általában véve joggal gyanakodhatunk egy vendéglőre, ahol egyszercsak kiírják, hogy immár nápolyi pizza is kapható. Biztos, hogy az? A gulyásleves, a marhapörkölt galuskával és túrógombóc széria mellett biztosan felcsaptak pizzamesternek is? Nos, Pátyról jelentjük, hogy a Cukorborsóban pontosan ez történt. A környék jól ismeri és szereti az éttermet, korrekt konyhát visznek magyar és nemzetközi kedvencekkel. Balázs Attila személyében pedig egy lelkes és lelkiismeretes pizzaiolo végzi a mesterséget az étteremben, aki nem rest kivárni a hosszú tésztapihentetési időt, kreatív az ízesítésekben, és még egy komoly érvet felsorakoztatott a családias kertvendéglő mellett a komolyan vett nápolyi pizzás vonallal.
Páty, Galagonya u. 4.
És még egyszer Ciao: Nápoly a Tiszánál
Azt sajnos nem vélelmezzük, hogy tiszai halászlé készül Nápolyban, de nápolyi pizza készül a Tiszánál. Szolnokra is megérkezett a párducmintásra sült tésztakorongok kultusza, és épp olyan sikert arattak a fior di lattével, scarmozával, pancettával és szarvasgombás alappal rétegzett pizzák, mint bárhol az országban. A pizzakemence, a tészta érlelése, sütése és az alapanyagok is mind a nápolyi hagyomány előtt hódol a szolnoki Ciaóban, úgyhogy véssük csak fel magunknak a címet a környékbeli látnivalók közé!
Szolnok, Szapáry u. 15.
Készülhet a kalocsai mintás is!
Időzzünk még egy kicsit az Alföldön, de vonuljunk még délebbre, mint a darvak. Kalocsáról talán a továbbiakban is a népművészete és a paprika fog előbb beugrani, mintsem a nápolyi pizza, mi viszont beugorhatunk hozzájuk pizzázni szerdától vasárnapig. A kissé retró enteriőr senkit ne tévesszen meg, ez nem egy belpesti hipszterhely, de a pizzájuk méltó versenytársa a legjobbaknak. Mondhatni elég nyálcsorgatóra sikerült az októberi specialitásuk: jöhet egy pizza gyömbéres sütőtökpüré, fior di latte, pancetta, kecskesajt, pirított tökmag és tökmagolaj feltéttel?
Kalocsa, Szent István király út 37 - 39.
Pizza Quasi Napoletana
„Ezt a pizzát biztosan nem fogod késsel és villával enni” – jósolja a Pizza Quasi csapata, jelezve is egyben, hogy nem egy feszengős helyre érkeztünk. Egyre több izgalmas, újító vendéglátóhely nyílik Egerben, a nápolyipizza-kultusz pedig a Quasival tette be a lábát a városba. A pizzéria műhelyében jár a tisztelet tésztának, és minőségi olasz alapanyagokkal dolgoznak, nduja kolbászkrémmel és extra csípős olasz Ventricina szalámival. Beszámolójuk szerint a „tészta hosszú kelesztési idejű (nagyon hosszúúúú), a kemence 500 fokos, amiben egyetlen perc elég, hogy tökéletes pizzát tehessünk elétek!” Vendégbarát, kutyabarát hely Eger belvárosában.
Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre 6.
Meglepő helyen Győr legjobbja: Benjamin
Győrben szájról szájra terjedt „A Benjamin” híre. Nem a kedves kis belvárosban, de még csak nem is egy családi házas övezetben találjuk a jóféle nápolyi pizzást, hanem egy áruházi parkolóban. Benjamin ma már olyan erős állítás a győri pizzás felhozatalban, hogy célirányosan érkeznek ide a pizzára vágyók, és nem csak bevásárlás előtt-után élnek a lehetőséggel az emberek. Fiatal csapat, agyondicsért pizzatészta, jól eltalált feltét-kompozíciók, gyors kiszolgálás jellemzi a guruló egységet. A Benjamin’s ugyanis történetesen egy büfékocsi, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy fatüzelésű kemencében süssék a pizzákat. Megéri erre kanyarodni!
Győr, Királyszék utca, parkoló
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: CIAO
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: