Nápolyipizza-lázban ég az ország: 7 hely Győrtől Egerig, ahol igazi nápolyi sül

Nem csak a fővárost tarolta le a nápolyipizza-őrület. Nevezhetjük már mániának is, immár több tucat vendéglátóhely szentelte magát országszerte a meghatározott alapanyagokból és körülmények között készülő nápolyi specialitásnak. 7 hely következik az ország 7 pontjáról, ahol jó nápolyi pizzát ehetünk. Akár kézzel is!

Bazsalikom nélkül nincs nápolyi pizza

Az egyszerű, szerény muskátlis porta akár egy harmadosztyályú büfét vagy búfelejtőt is takarhatna, de erről szó sincsen! Egy bútorlapszabászat és egy Kádár-kocka közé ékelve találjuk a Bazsalikom Pizzériát, ahol megalkuvásmentes, igazi nápolyi korongok sülnek. Pont úgy, ahogy a műfaj megkívánja, a pizzákon kívül csak néhány könnyed felvezető, olasz desszertek és kávé. A pulton a legjobb olasz importáru jelzi, hogy miből dolgozik a pizzamester. A dizájn jóformán kimerül az autentikus pizzakemencében és a hangulatos kis régi képekben a falon, a Bazsalikomban minden figyelem a derekasan megpakolt pizzákról szól. A hónap pizzája mindig bomba!

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria / forrás

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria

Kistarcsa, Szabadság út 6.

Ciao, Csömör

A kistarcsai Bazsalikomtól csak tíz perc autóút a csömöri CIAO. A csömöriek nyilvánvalóan rég megcsömörlöttek a megcsömörlős szóviccektől, úgyhogy mi most uralkodunk magunkon. A pizza-pasta-gelato szentháromságában fogantatott helyszín egy cseppet sem úribb, mint az említett kistarcsai egység, de közös bennük, hogy a legkomolyabban veszik a szakmai sztenderdeket, és hogy imádja őket a környék. Örömünket lelhetjük a fatüzelésű kemence és a pizzaszakács mozdulatainak látványában, míg sül a korongunk, és bár egy korrekt trattoria kínálatát hozza a Ciao, vétek nem átesni itt a nápolyipizza-tűzkeresztségen.

CIAO pizzéria Csömörön / forrás

CIAO Pizza

Csömör, Páva út

Nápolyi örömök a pátyi Cukorborsóban

Általában véve joggal gyanakodhatunk egy vendéglőre, ahol egyszercsak kiírják, hogy immár nápolyi pizza is kapható. Biztos, hogy az? A gulyásleves, a marhapörkölt galuskával és túrógombóc széria mellett biztosan felcsaptak pizzamesternek is? Nos, Pátyról jelentjük, hogy a Cukorborsóban pontosan ez történt. A környék jól ismeri és szereti az éttermet, korrekt konyhát visznek magyar és nemzetközi kedvencekkel. Balázs Attila személyében pedig egy lelkes és lelkiismeretes pizzaiolo végzi a mesterséget az étteremben, aki nem rest kivárni a hosszú tésztapihentetési időt, kreatív az ízesítésekben, és még egy komoly érvet felsorakoztatott a családias kertvendéglő mellett a komolyan vett nápolyi pizzás vonallal.

Cukorborsó Kertvendéglő / forrás

Cukorborsó Kertvendéglő

Páty, Galagonya u. 4.

És még egyszer Ciao: Nápoly a Tiszánál

Azt sajnos nem vélelmezzük, hogy tiszai halászlé készül Nápolyban, de nápolyi pizza készül a Tiszánál. Szolnokra is megérkezett a párducmintásra sült tésztakorongok kultusza, és épp olyan sikert arattak a fior di lattével, scarmozával, pancettával és szarvasgombás alappal rétegzett pizzák, mint bárhol az országban. A pizzakemence, a tészta érlelése, sütése és az alapanyagok is mind a nápolyi hagyomány előtt hódol a szolnoki Ciaóban, úgyhogy véssük csak fel magunknak a címet a környékbeli látnivalók közé!

Ciao Pizza Szolnokon / forrás

Ciao Pizza

Szolnok, Szapáry u. 15.

Készülhet a kalocsai mintás is!

Időzzünk még egy kicsit az Alföldön, de vonuljunk még délebbre, mint a darvak. Kalocsáról talán a továbbiakban is a népművészete és a paprika fog előbb beugrani, mintsem a nápolyi pizza, mi viszont beugorhatunk hozzájuk pizzázni szerdától vasárnapig. A kissé retró enteriőr senkit ne tévesszen meg, ez nem egy belpesti hipszterhely, de a pizzájuk méltó versenytársa a legjobbaknak. Mondhatni elég nyálcsorgatóra sikerült az októberi specialitásuk: jöhet egy pizza gyömbéres sütőtökpüré, fior di latte, pancetta, kecskesajt, pirított tökmag és tökmagolaj feltéttel?

Pizzico Kalocsa / forrás

Pizzico Kalocsa

Kalocsa, Szent István király út 37 - 39.

Pizza Quasi Napoletana

„Ezt a pizzát biztosan nem fogod késsel és villával enni” – jósolja a Pizza Quasi csapata, jelezve is egyben, hogy nem egy feszengős helyre érkeztünk. Egyre több izgalmas, újító vendéglátóhely nyílik Egerben, a nápolyipizza-kultusz pedig a Quasival tette be a lábát a városba. A pizzéria műhelyében jár a tisztelet tésztának, és minőségi olasz alapanyagokkal dolgoznak, nduja kolbászkrémmel és extra csípős olasz Ventricina szalámival. Beszámolójuk szerint a „tészta hosszú kelesztési idejű (nagyon hosszúúúú), a kemence 500 fokos, amiben egyetlen perc elég, hogy tökéletes pizzát tehessünk elétek!” Vendégbarát, kutyabarát hely Eger belvárosában.

Pizza Quasi Napoletana / forrás

Pizza Quasi Napoletana

Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre 6.

Meglepő helyen Győr legjobbja: Benjamin

Győrben szájról szájra terjedt „A Benjamin” híre. Nem a kedves kis belvárosban, de még csak nem is egy családi házas övezetben találjuk a jóféle nápolyi pizzást, hanem egy áruházi parkolóban. Benjamin ma már olyan erős állítás a győri pizzás felhozatalban, hogy célirányosan érkeznek ide a pizzára vágyók, és nem csak bevásárlás előtt-után élnek a lehetőséggel az emberek. Fiatal csapat, agyondicsért pizzatészta, jól eltalált feltét-kompozíciók, gyors kiszolgálás jellemzi a guruló egységet. A Benjamin’s ugyanis történetesen egy büfékocsi, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy fatüzelésű kemencében süssék a pizzákat. Megéri erre kanyarodni!

Benjamin's Napoletana / forrás

Benjamin’s Napoletana

Győr, Királyszék utca, parkoló

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: CIAO

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...