Sokszor, ha belépünk egy pékségbe, elsőre teljesen elbizonytalanodhatunk a széles kínálat láttán – ilyenkor beüt a bőség zavara, és csak állunk-állunk a sorban, azon tanakodva, ugyan mit is vegyünk magunknak reggelire, uzsonnára. Persze logikus választás lenne bármi: az ízes levelek, kakaós és fahéjas csigák, túrós batyuk, sajtos pogácsák mind hívogatóak lehetnek. Mégis, talán az egyik legjobb választás, ami bármilyen alkalommal megállja a helyét: az egyszerű, szerény vajas kifli. Mindegy, hogy tojáshoz esszük, vagy felvágottakkal, egyszerűen vajazva vagy sós paradicsomgerezdek társaságában, esetleg kávéba, kakaóba mártva – a vajas kifli széles mosolyt húz még a leggondterheltebb arcra is.
No, de jöjjön a lényeg: mit szólnánk ahhoz, ha a kedvenc péksüteményünkért nem kéne egy tapodtat sem mozdulnunk? Ha nem kéne érte kiszaladni a sarki pékségbe, hanem otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetnénk?
Mit szólnánk továbbá ahhoz, ha a recept pofonegyszerű lenne, minimális munkaigénnyel, mégis fantasztikus, utánozhatatlan végeredménnyel?
Mert pont egy ilyen recepttel van dolgunk: a kis kiflik tésztája nagyjából 20 perc alatt összeáll, utána már csak egy éjszakát kell várnunk arra, hogy kisüthessük a holdacskákat. Mire másnap felkelünk, a tészta csodásan megkelt állapotban vár majd minket a hűtőben – egy rövid formázást és sütést követően pedig már fogyaszthatjuk is a friss, gőzölgő kifliket. Hát nem csodálatos?
Készítsünk ragyogó vajas kifliket!
Hozzávalók:
500 g kenyérliszt bl80, 150 g víz, 150 ek tej, 7 g instant élesztő, 12 g só, 80 g vaj (puha), 20 g vaj (kenéshez), 1 tk cukor
A hideg tejet és vizet öntsük egy dagasztótálba, szórjuk bele az élesztőt és a cukrot. Kavarjuk össze, hogy az élesztő felolvadhasson. Szórjuk bele a kenyérlisztet és a sót, majd kezdjük el dagasztani. Amikor már egészen sima, akkor adjuk hozzá a puha vajat, amivel dolgozzuk tovább homogénre.
Tegyük egy kiolajozott tálba a tésztát, fedjük le légmentesen, és tegyük be a hűtőbe éjszakára lassan kelni.
Másnap reggel a megkelt tésztát borítsuk ki a tálból, és vágjuk fel 8 egyenlő részre. Nyújtsuk ki hosszú, szimmetrikus háromszög alakúra őket, kb 0,5cm vastagon. A rövidebbik oldala legyen felénk, amit aztán kezdjünk el szorosan feltekerni. Amikor teljesen feltekertük a kiflit, kissé gyúrjuk át bentről kifelé haladva, végül formázzuk meg.
Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, egy kevés vízzel fújkáljuk le. Hagyjuk 20-30 percet pihenni, majd dobjuk be az előmelegített sütőbe. Érdemes az első tíz percben gőz alatt sütni, hogy szép fényes legyen a kérge. Amikor megsültek szép pirosra, akkor azonnal kenjük le olvasztott vajjal őket. Ez fogja megadni nekik az igazán ragyogó, fényes kérget.
A ragyogó vajas kiflik teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Simon Gábor
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több sütős projekt, amibe belevetheted magad: