A vaj szinte elkerülhetetlen alapanyag, ha süteményekről van szó, hiszen textúrát és tartást ad a finomságoknak, az ízről nem is beszélve. Van úgy azonban, hogy mást kell használni helyette. Akár elfogyott a vaj, akár tejmentesen készítenéd el az adott receptet, az alábbi 3 alapanyaggal ki tudod váltani a vajat anélkül, hogy nagyobb csorbát szenvedne az ízélmény.
Olaj
A repce-, a napraforgó- és az olívaolaj lényegében zsír, ezáltal remekül helyettesíthetik a vajat sütés során. Ami hiányzik belőlük az ízükben, azt pótolják nedvességben. Ha teheted, és van még egy kevés vajad, akkor használd a vaj és az olaj fele-fele arányú keverékét, ezzel kapsz némi vajízt, ugyanakkor az olaj biztosítja a nedvességet. De ha teljesen ki kell cserélned a vajat olajra, használj 7/8 csésze olajat minden egyes csésze vaj helyett.
Kivételt képez ez alól a szabály alól a kókuszolaj. A vajhoz hasonlóan a kókuszolaj is puha és rugalmas szobahőmérsékleten, és remek állagúra olvad. Sokan szeretik a kókuszolajat sütéshez használni könnyű, édes íze miatt, ami ideálissá teszi, hogy 1:1 arányban beugorjon a szerepre a vaj helyett.
A kókuszolaj valamivel több zsírt és kevesebb vizet tartalmaz, mint a vaj, ezért annak érdekében, hogy megelőzd a sütemények kiszáradását, a muffinok és kenyerek esetében a szükséges folyadék mennyiségét emeld meg néhány evőkanállal.
Ami a darabos tésztát igénylő finomságoknál (például a kekszek és a pitetészták), győződj meg róla, hogy a kókuszolaj nagyon hideg, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval, és hagyj a tésztának több időt lehűlni sütés előtt, hogy biztos azt a puha, de ropogós állagot kapd, amire vágysz.
Míg az almaszósz a legelterjedtebb, valójában bármilyen gyümölcspüré (pl. banán, avokádó, vagy épp a bébiételek) alkalmas lehet a vaj helyettesítésére. (De a cukor és tojás helyett is használhatod az almaszószt sütésnél.) A gyümölcspürék a legjobbak sütéshez, ha vajjal együtt használják. Cseréld le a süteményekben a vaj felét sima gyümölcspürére, hogy a legjobb ízt, nedvességet és állagot kapd.
Ha viszont teljesen el szeretnéd hagyni a vajat, akkor 1:1 arányban helyettesítsd be vele a receptben szereplő vajmennyiséget.
Azonban hanyagold ezt a megoldást, ha olyan dolgot sütsz, ahol a ropogósság a lényeg, például különböző omlós süteményeknél. Fontos, hogy a sima, nem édesített almaszószt, vagy banán-, esetleg édesburgonyapürét használd ilyen esetekben.
Ha a vaj el is fogyott, de azért akad egy natúr joghurt a hűtőszekrényedben, akkor a helyzet meg van mentve! A joghurt zsírban és ízben gazdag, de több nedvességtartalma is van, mint a vajnak, ezért némi odafigyeléssel kell használni. Azokban a receptekben érdemes a vajat joghurtra cserélni, amelyek kevesebb, mint egy csésze vajat írnak elő. Ne feledd, teljesen natúr, cukrozatlan joghurtot használj ilyenkor! A görög joghurt is használható vajhelyettesítőként, bár sűrűbb állagú kenyereket és muffinokat eredményez.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg velünk az alapokat: