5 tipp a mennyei sós zabkásához

Ha reggel nem kívánod az édeset, mégis zabkásával indítanád a napot, Napi Tippünkben hoztunk 5 feltéttippet a sós zabkásához.

A zab és a zabkása hosszú évtizedek óta a reggelik állandó szereplője, de míg Nyugaton elsősorban az édes, gyümölcsös zabkása terjedt el, addig Ázsiában a sós ugyanolyan jogon tesz látogatást a reggeliző asztalon: Kínában a congee-t fogyasztják előszeretettel, Japánban ott az okayu, Koreában pedig a juk. Az elmúlt egy évben 80 százalékkal nőtt a Google-keresések száma a sós zabkására, így ez az irányzat határozottan kezd nálunk is elterjedni. Inspirációként hoztunk 5 tippet, miként tudod igazán izgalmassá tenni a sós zabkásádat!

5 tipp a mennyei sós zabkásához

Építs a sós alapra – használj alaplevet!

Mint minden jó zabkásánál, itt is először az alapra kell gondolni. Ha édes zabkását készítesz, akkor általában tejet, növényi italt vagy vizet használunk a zab főzéséhez, ebben az esetben azonban létezik egy másik út is.

Alaplevet (húsosat vagy húsmenteset) használj a zabkása elkészítéséhez az egyéb folyadékok helyett.

Ne hagyd ki a tojást!

Az egyik legjobb módja annak, hogy a sós zabkásád igazán finom és laktató legyen, ha tojást adsz hozzá, így a reggeli fehérjéről sem kell lemondanod. Hogy miként készíted el a tojást, az rajtad múlik, igazából bármi működik, ahol folyós a tojás sárgája, mivel jól elkeveredik a zabbal, így szuper krémes és kényeztető lesz.

@cookwithcandy Savory oats (congee style) for the win 🫕 #oatmealtiktok #asianrecipes ♬ Howl's Moving Castle - Merry Go Round of Life - Vitamin String Quartet

Tippek: a főtt tojás mellett lime-mal megöntözött avokádóval, sriracha szósszal és pirított szezámmaggal fogyaszd az alaplében főtt zabkásádat. De a puhára főzött tojást akár felszeletelheted, és szójaszósszal és chiliolajjal átitatott zabhoz tálalhatod apróra vágott újhagymával. Süsd meg a tojást ropogósra, majd fokhagymás gomba és friss petrezselyem mellett tálald.

Gyümölcs helyett zöldség

Talán kézenfekvőnek tűnik, de a sós zabkása sikerének kulcsa az, hogy a málnát és az áfonyát kedvenc zöldségeidre cseréld. Gondolkodj olyan zöldségekben, amit amúgy is ennél reggelire: spenót, apróra vágott koktélparadicsom, friss fűszernövények. A buggyantott tojás és lazac mellett remekül fognak mutatni. De akár ázsiai irányba is elviheted a tálad, és misóban párolt édesburgonyával és kelkáposztával töltheted meg azt, egy kanál savanyított gyömbérrel és friss chilivel megkoronázva.

Jöjjenek a fűszerek

Kövesd az indiaiakat a fűszerezés terén, vagyis ami este a curry-be ment, az reggel a zabkásában is működni fog! Párold meg a zabot egy csipetnyi kurkumával és egy kis garam masalával, aztán jöhet egy kis spenót és tükörtojás. De ha a kedgeree által inspirált zabkását szeretnél, használj curryport, kurkumát, friss koriandert, füstölt halat és puhára főtt tojást enyhén folyós sárgájával.

Használd fel a maradékot

Az egyik legjobb dolog a sós zabban, hogy remekül elrejtheted benne a vacsora maradékát! A vasárnapi sült zöldségmaradékok tükörtojással és friss fűszernövényekkel új életre kelhetnek a zabkásában, míg ha mondjuk kínai estet tartottál, akkor a megmaradt szója alapú mártogatós szószok dobhatják fel extra ízükkel a reggeledet.

Forrásunk volt.


További, kevésbé szokványos receptek és ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek