A zab és a zabkása hosszú évtizedek óta a reggelik állandó szereplője, de míg Nyugaton elsősorban az édes, gyümölcsös zabkása terjedt el, addig Ázsiában a sós ugyanolyan jogon tesz látogatást a reggeliző asztalon: Kínában a congee-t fogyasztják előszeretettel, Japánban ott az okayu, Koreában pedig a juk. Az elmúlt egy évben 80 százalékkal nőtt a Google-keresések száma a sós zabkására, így ez az irányzat határozottan kezd nálunk is elterjedni. Inspirációként hoztunk 5 tippet, miként tudod igazán izgalmassá tenni a sós zabkásádat!
Építs a sós alapra – használj alaplevet!
Mint minden jó zabkásánál, itt is először az alapra kell gondolni. Ha édes zabkását készítesz, akkor általában tejet, növényi italt vagy vizet használunk a zab főzéséhez, ebben az esetben azonban létezik egy másik út is.
Alaplevet (húsosat vagy húsmenteset) használj a zabkása elkészítéséhez az egyéb folyadékok helyett.
Ne hagyd ki a tojást!
Az egyik legjobb módja annak, hogy a sós zabkásád igazán finom és laktató legyen, ha tojást adsz hozzá, így a reggeli fehérjéről sem kell lemondanod. Hogy miként készíted el a tojást, az rajtad múlik, igazából bármi működik, ahol folyós a tojás sárgája, mivel jól elkeveredik a zabbal, így szuper krémes és kényeztető lesz.
@cookwithcandy Savory oats (congee style) for the win 🫕 #oatmealtiktok #asianrecipes ♬ Howl's Moving Castle - Merry Go Round of Life - Vitamin String Quartet
Tippek: a főtt tojás mellett lime-mal megöntözött avokádóval, sriracha szósszal és pirított szezámmaggal fogyaszd az alaplében főtt zabkásádat. De a puhára főzött tojást akár felszeletelheted, és szójaszósszal és chiliolajjal átitatott zabhoz tálalhatod apróra vágott újhagymával. Süsd meg a tojást ropogósra, majd fokhagymás gomba és friss petrezselyem mellett tálald.
Gyümölcs helyett zöldség
Talán kézenfekvőnek tűnik, de a sós zabkása sikerének kulcsa az, hogy a málnát és az áfonyát kedvenc zöldségeidre cseréld. Gondolkodj olyan zöldségekben, amit amúgy is ennél reggelire: spenót, apróra vágott koktélparadicsom, friss fűszernövények. A buggyantott tojás és lazac mellett remekül fognak mutatni. De akár ázsiai irányba is elviheted a tálad, és misóban párolt édesburgonyával és kelkáposztával töltheted meg azt, egy kanál savanyított gyömbérrel és friss chilivel megkoronázva.
Jöjjenek a fűszerek
Kövesd az indiaiakat a fűszerezés terén, vagyis ami este a curry-be ment, az reggel a zabkásában is működni fog! Párold meg a zabot egy csipetnyi kurkumával és egy kis garam masalával, aztán jöhet egy kis spenót és tükörtojás. De ha a kedgeree által inspirált zabkását szeretnél, használj curryport, kurkumát, friss koriandert, füstölt halat és puhára főtt tojást enyhén folyós sárgájával.
Használd fel a maradékot
Az egyik legjobb dolog a sós zabban, hogy remekül elrejtheted benne a vacsora maradékát! A vasárnapi sült zöldségmaradékok tükörtojással és friss fűszernövényekkel új életre kelhetnek a zabkásában, míg ha mondjuk kínai estet tartottál, akkor a megmaradt szója alapú mártogatós szószok dobhatják fel extra ízükkel a reggeledet.
További, kevésbé szokványos receptek és ötletek: