Ennyi ideig kell főznöd a krumplit a tökéletes püréhez

Számít, hogy mennyi ideig főzöd a krumplit, mielőtt pürésítenéd? Hát persze! Napi Tippünkben eláruljuk, hogy meddig érdemes főznöd a különböző típusú burgonyákat a legfinomabb végeredményért.

Számít a főzési idő a krumplipürénél? Még szép! Ha nem főzöd meg eléggé, akkor nem tudod majd rendesen összezúzni – de erre valószínűleg már magadtól is rájöttél. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a burgonyát túl is főzheted, ami vízzel átitatott burgonyát eredményez, és nem lesz olyan krémesen felhőszerű a textúrája, amilyenre vágysz. Segítünk, hogy tudd, mennyi ideig kell főzni a különféle burgonyákat a krumplipüréhez.

Ennyi ideig kell főznöd a krumplit a tökéletes püréhez

Mennyi ideig kell főzni a burgonyát?

Nincs egy általános aranyszabály, ugyanis a burgonya főzési ideje több tényezőtől is függ: milyen típusú burgonyáról van szó, és hogy egészben vagy kockára vágva főzöd meg.

A Yukon Gold burgonyából krémes krumplipürét készíthetsz, és általában elég kicsi ahhoz, hogy egészben főzd meg. Javasoljuk, hogy 30 percig főzd ezt a típust. Ezután hámozd meg úgy, hogy a héját egy konyharuhával ledörzsölöd főzés után. Egyesek szeretik a lila burgonyát a színe miatt, ez általában hasonló méretben és állagban, mint a Yukon, vagyis ugyanígy készítsd el ezt is.

Igen, az aprócska Fingerling burgonyát használhatod a püréhez. Főzd egészben 15-20 percig, majd a héját egy konyharuhával távolítsd el.

A magasabb keményítőtartalmú Russet burgonyából igazán szép habos pürét kapsz, viszont mivel nagyobb méretű, azt javasoljuk, hogy hámozd meg, majd kockázd fel a krumplikat, hogy egyenletesen főjenek meg. Nagyjából 10-15 percig főzd őket.

Hogyan lehet megmondani, mikor főtt meg a burgonya

Honnan tudhatod, hogy már kellőképpen átfőtt a krumplid? Egyszerűen szúrj egy fogpiszkálót vagy villát bele. Akkor jó, ha már könnyedén, ellenállás nélkül bele tudod döfni a fegyvered a burgonyába, ugyanakkor az sem jó, ha annyira puha, hogy szétesik.

Tippek a burgonyapüréhez

A főzési idő csak egy tényező, ami szerepet játszik a tökéletes burgonyapüré elkészítésében. Hoztunk még párat, amire érdemes odafigyelned!

  • Folyó víz alatt súrold meg jól a burgonyát, még akkor is, ha később meghámozod.
  • Győződj meg róla, hogy a burgonyát a lábasban legalább 2-2,5 cm víz fedi.
  • Az egyenletes főzés érdekében hideg vízzel kezdj.
  • Adj a főzővízhez kb. fél kilónként legalább 1 evőkanál sót (de vannak, akik ennél is többet tesznek bele).
  • Forrald fel a vizet a burgonyával együtt, majd vedd lejjebb a hőfokot, és lefedve főzd tovább a burgonyát.

Meg kell hámozni a burgonyát főzés előtt?

Attól függ. Ha a burgonyát hámozás előtt megfőzzük, a héja nagyon könnyen eltávolítható lesz, még a kisebb darabok esetében is. Tartsd a főtt burgonyát egy törülközőbe vagy konyharuhába csavarva a mosogató fölé, és egyszerűen dörzsöld le a héját.

A nagyobb burgonyákat, például a Russet típusúakat érdemes felkockázni főzés előtt, ezért ezeket előzetesen csupaszítsd le.

Vannak, akik a rusztikusabb stílusú krumplipürét szeretik, és héjastul pürésítik a főtt burgonyát, ilyenkor értelemszerűen ez a lépés kimarad. Nyugodtan próbáld ki te is ezt a változatot, de azt tartsd észben, hogy így nem lesz olyan selymes a végeredmény.

Vegán krumplipüré

Egy jó krumplipüré sose rossz! Ráadásul egyáltalán nem ördöngösség teljesen tejmentesen elkészíteni, attól még simán lehet szuperfinom és krémes! Rántott zöldségek, raguk, ...

Meg lehet előre főzni a burgonyát?

Ha jóval azelőtt megfőzöd a krumplit, hogy pürét készítenél belőle, az megkönnyítheti a karácsonyi vacsorára való készülődést. Akár két órával a felhasználás előtt is megfőzheted, de ebben az esetben érdemes vízbe áztatva a hűtőbe tenni a már főtt krumplit. Pürésítés előtt melegítsd fel újra forró vízben őket, majd jól csepegtesd le. Ebben az esetben többet lesznek a vízben, ezért ajánlott egy kicsit alulfőzni őket első körben.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek jócskán könnyebbé teszik az életet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...