Számít a főzési idő a krumplipürénél? Még szép! Ha nem főzöd meg eléggé, akkor nem tudod majd rendesen összezúzni – de erre valószínűleg már magadtól is rájöttél. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a burgonyát túl is főzheted, ami vízzel átitatott burgonyát eredményez, és nem lesz olyan krémesen felhőszerű a textúrája, amilyenre vágysz. Segítünk, hogy tudd, mennyi ideig kell főzni a különféle burgonyákat a krumplipüréhez.
Mennyi ideig kell főzni a burgonyát?
Nincs egy általános aranyszabály, ugyanis a burgonya főzési ideje több tényezőtől is függ: milyen típusú burgonyáról van szó, és hogy egészben vagy kockára vágva főzöd meg.
A Yukon Gold burgonyából krémes krumplipürét készíthetsz, és általában elég kicsi ahhoz, hogy egészben főzd meg. Javasoljuk, hogy 30 percig főzd ezt a típust. Ezután hámozd meg úgy, hogy a héját egy konyharuhával ledörzsölöd főzés után. Egyesek szeretik a lila burgonyát a színe miatt, ez általában hasonló méretben és állagban, mint a Yukon, vagyis ugyanígy készítsd el ezt is.
Igen, az aprócska Fingerling burgonyát használhatod a püréhez. Főzd egészben 15-20 percig, majd a héját egy konyharuhával távolítsd el.
A magasabb keményítőtartalmú Russet burgonyából igazán szép habos pürét kapsz, viszont mivel nagyobb méretű, azt javasoljuk, hogy hámozd meg, majd kockázd fel a krumplikat, hogy egyenletesen főjenek meg. Nagyjából 10-15 percig főzd őket.
Hogyan lehet megmondani, mikor főtt meg a burgonya
Honnan tudhatod, hogy már kellőképpen átfőtt a krumplid? Egyszerűen szúrj egy fogpiszkálót vagy villát bele. Akkor jó, ha már könnyedén, ellenállás nélkül bele tudod döfni a fegyvered a burgonyába, ugyanakkor az sem jó, ha annyira puha, hogy szétesik.
Tippek a burgonyapüréhez
A főzési idő csak egy tényező, ami szerepet játszik a tökéletes burgonyapüré elkészítésében. Hoztunk még párat, amire érdemes odafigyelned!
- Folyó víz alatt súrold meg jól a burgonyát, még akkor is, ha később meghámozod.
- Győződj meg róla, hogy a burgonyát a lábasban legalább 2-2,5 cm víz fedi.
- Az egyenletes főzés érdekében hideg vízzel kezdj.
- Adj a főzővízhez kb. fél kilónként legalább 1 evőkanál sót (de vannak, akik ennél is többet tesznek bele).
- Forrald fel a vizet a burgonyával együtt, majd vedd lejjebb a hőfokot, és lefedve főzd tovább a burgonyát.
Meg kell hámozni a burgonyát főzés előtt?
Attól függ. Ha a burgonyát hámozás előtt megfőzzük, a héja nagyon könnyen eltávolítható lesz, még a kisebb darabok esetében is. Tartsd a főtt burgonyát egy törülközőbe vagy konyharuhába csavarva a mosogató fölé, és egyszerűen dörzsöld le a héját.
A nagyobb burgonyákat, például a Russet típusúakat érdemes felkockázni főzés előtt, ezért ezeket előzetesen csupaszítsd le.
Vannak, akik a rusztikusabb stílusú krumplipürét szeretik, és héjastul pürésítik a főtt burgonyát, ilyenkor értelemszerűen ez a lépés kimarad. Nyugodtan próbáld ki te is ezt a változatot, de azt tartsd észben, hogy így nem lesz olyan selymes a végeredmény.
Meg lehet előre főzni a burgonyát?
Ha jóval azelőtt megfőzöd a krumplit, hogy pürét készítenél belőle, az megkönnyítheti a karácsonyi vacsorára való készülődést. Akár két órával a felhasználás előtt is megfőzheted, de ebben az esetben érdemes vízbe áztatva a hűtőbe tenni a már főtt krumplit. Pürésítés előtt melegítsd fel újra forró vízben őket, majd jól csepegtesd le. Ebben az esetben többet lesznek a vízben, ezért ajánlott egy kicsit alulfőzni őket első körben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek, amelyek jócskán könnyebbé teszik az életet: