Ha gyorsan, szinte azonnal van szükségünk ebédre, a tészta felé fordulunk: sokáig eláll, mindig van otthon, olcsó, percek alatt megfő. Persze nem mindegy, mi kerül a spagettiszálakra, fusillimasnikra vagy pennecsövekre: a megfelelő tésztaszósz kiválasztása sokkal nagyobb fejtörést okozhat, mint az alapról való határozás. Ha most sem tudunk dönteni, kapaszkodjunk meg az aktuális évszakban – dolgozzunk az ősz alapanyagaival, ezekből hozzunk létre 2-hozzávalós tésztaszószokat, amelyekkel, ha a világot nem is, de a hétköznapjainkat biztosan megválthatjuk.
Elöljáróban még annyit: a fűszerek, ízesítők illetve a tészta főzővize nem számítanak hozzávalónak.
Nézd meg galériánkban a 2-hozzávalós őszi tésztaszószokat!
2-hozzávalós tésztaszószok az ősz ízeivel, ha gyors ebéd kell
Sült sütőtök és feta
Természetesen kénytelenek vagyunk egy sütőtökös tésztával kezdeni a sort: a narancssárga zöldség most éppen a karakteres fetával társul, együtt hozzák létre ezt az isteni, aromás szószt. Süssük meg sütőben a tököt, majd a puha zöldséget turmixoljuk simára a darabokra tört sajttal. Fűszerezzük ízlés szerint (a feta miatt csak kevés só kell bele, azon kívül bors, füstölt paprika, szerecsendió állnak jól neki), majd lazítsuk a tészta forró főzővizével.
Cékla és görög joghurt
Az egyik leglenyűgözőbb színű szószt kapjuk, ha céklát turmixolunk krémesre, nem mással, mint görög joghurttal. A zöldséget mossuk meg, majd héjastul tegyük alufóliába és süssük addig, míg egy kés könnyedén bele nem hatol a céklák belsejébe. Hagyjuk a fóliában kihűlni, majd késsel hámozzuk meg, vágjuk kockákra és dolgozzuk simára kellő mennyiségű görög joghurttal. Kellemesen fanyar, mégis a céklától enyhén édeskés mártást kapunk, amit érdemes némi sóval, fekete borssal és római köménnyel kiegészíteni.
Fodros kel és dió
Ez az egyszerű pesto ugyan nem lesz a leggazdagabb, azonban így is simán megállja a helyét: az olaj és parmezán kihagyásával is létrejöhet az a karakteres, zöld szósz, amit oly’ sűrűn kanalazunk a tésztánkra. A kelt először tisztítsuk meg, vágjuk le a vastag szárát, majd blansírozzuk. Ezután helyezzük késes aprítóba némi dióval és kezdjük el krémesre dolgozni. Ha kell, adjunk hozzá forró tésztafőzővizet, ezzel lazítva az állagán. Sózzuk, borsozzuk, és már fogyasztható is.
Édesburgonya és kókusztej
Persze használhatnánk főzőtejszínt is ehhez a szószhoz, azonban a konzerv kókusztej annyival jobban passzol a sült édesburgonyához, hogy kár lenne kihagyni a kettejük összeeresztésének lehetőségét. Héjastul süssük krémesre a batátát, majd hámozzuk meg, és belsejét dolgozzuk össze kellő mennyiségű sűrű kókusztejjel. Fűszerezzük sóval, borssal, esetleg curryporral, ha kalandvágyó kedvünkben vagyunk. Szükség esetén lazítsuk tésztafőzővízzel.
Még több pofonegyszerű tésztarecept:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További zseni konyhai tippekkel jövünk: