A cikk soraiban megismerkedhetünk az egyszerű tejberizstorta elkészítésével, de ezen kívül a tejberizs, a piskóta és a gyümölcszselé megalkotásához is kaphatunk majd általános konyhai tippeket – ezeket akár későbbi főzéseink, sütéseink során is felhasználhatjuk. Persze nem kell aggódni, nem egy bonyolult torta ez, de ahhoz, hogy tényleg isteni legyen, és mind a három elem állaga megüsse a tökéletes szintet, érdemes lesz odafigyelni az apróságokra.
A legegyszerűbb és legpuhább piskóta tortákhoz
Ugyan csak vékony réteget képez, és nem képvisel harsányabb ízeket sem, mégis fontos szerep jut a piskótának ebben a süteményben (de megannyi más tortareceptben is). Ugyanis minden torta halála a túl vékony, száraz és morzsás vagy éppen borzasztóan vastagra sütött, fullasztó piskóta.
Minden tortának van egy aránya, ami harmóniát képez a különböző textúrájú, ízű és színű rétegek között. Mondhatnánk, hogy ettől lesz a sütemény finom.
Ebben a tortában a piskóta jelen van, de nem túl tolakodó: a hozzáadott tejtől és olajtól puha és szaftos lesz, mégis légies marad a külön felvert tojáshabtól. A fehérjéhez adjunk egy csipet sót, ez segít stabilizálni, ahogy a félúton belekevert cukor is. A sütésnél pedig ne kenjük ki zsiradékkal a tortaformát, mert a piskóta magasabbra tud nőni a sütőben, ha „belekapaszkodhat” a forró fémedénybe.
Így lesz tökéletesen krémes tortatöltelék a tejberizsből
Ahhoz, hogy a kedvenc édes krémünkből torta válhasson, át kell esnie néhány lépésen. Persze mindennek az elején arra érdemes figyelni, hogy maga az alap finom és krémes legyen. Főzzük alacsony lángon a tejberizst, rendszeresen megkeverve, majd, ha már kész, és kellően besűrűsödött a desszert, fedjük le és így hagyjuk kihűlni. Így garantált, hogy egy rizsszem sem marad majd kemény.
A kihűlés után azonban a tejberizs besűrűsödik, ezért fel kell lezítanunk valamivel az állagát. Ehhez használjunk lazára vert tejszínhabot, amit alaposan keverjünk el a rizsdesszerttel. A torta megszilárdulását pedig a legjobb vízben feloldott lapzselatinnal biztosítani: ezután ne maradjon el a kellő idejű hűtős pihentetés sem.
Gyümölcszselé bármilyen szezonális kedvencből: ezt jegyezd meg hozzá
Amikor a Nosalty-konyhában elkészült ez a tortarecept, éppen javában dúlt az eperszezon, így természetesnek érződött, hogy a harsányan nyári, édes, piros bogyós zárja majd le a süteményt.
Szerencsére nem csak ilyenkor készülhet el a tejberizstorta, hanem tulajdonképpen bármikor: a felső gyümölcsréteget a szezon szerint alakíthatjuk, váltogathatjuk.
A szétfőzött, ízesített, majd leturmixolt gyümölcsöt sűríthetjük lapzselatinnal, tortazselével, sima zselatinnal, de ezek híján akár dzsemifx-szel is. A tortára öntés előtt várjuk meg, míg kihűl, illetve ekkor már maga a tejberizses réteg is legyen hideg és szilárd.
Nézd meg videón is az egyszerű tejberizstorta elkészítését:
Itt az egyszerű tejberizstorta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További zamatos, nyári receptek várnak rád itt: