Így készül a legegyszerűbb tejberizstorta – Bármilyen gyümölccsel falhatod

Ha egy igazán nyári tortára vágyunk, vágjunk bele (szó szerint) az alábbi egyszerű tejberizstorta elkészítésébe. Hűsítő, könnyed és krémes, puha piskótával és tetszőlegesen alakítható gyümölcszselével kerül a tányérokra: így tulajdonképpen bármelyik szezonális kedvencünkkel kiegészíthetjük. Különleges, receptmutogató Napi Tipp következik.

A cikk soraiban megismerkedhetünk az egyszerű tejberizstorta elkészítésével, de ezen kívül a tejberizs, a piskóta és a gyümölcszselé megalkotásához is kaphatunk majd általános konyhai tippeket – ezeket akár későbbi főzéseink, sütéseink során is felhasználhatjuk. Persze nem kell aggódni, nem egy bonyolult torta ez, de ahhoz, hogy tényleg isteni legyen, és mind a három elem állaga megüsse a tökéletes szintet, érdemes lesz odafigyelni az apróságokra.

Az egyszerű tejberizstorta receptjéért kattints a képre!

A legegyszerűbb és legpuhább piskóta tortákhoz

Ugyan csak vékony réteget képez, és nem képvisel harsányabb ízeket sem, mégis fontos szerep jut a piskótának ebben a süteményben (de megannyi más tortareceptben is). Ugyanis minden torta halála a túl vékony, száraz és morzsás vagy éppen borzasztóan vastagra sütött, fullasztó piskóta.

Minden tortának van egy aránya, ami harmóniát képez a különböző textúrájú, ízű és színű rétegek között. Mondhatnánk, hogy ettől lesz a sütemény finom.

Az egyszerű tejberizstorta receptjéért kattints a képre!

Ebben a tortában a piskóta jelen van, de nem túl tolakodó: a hozzáadott tejtől és olajtól puha és szaftos lesz, mégis légies marad a külön felvert tojáshabtól. A fehérjéhez adjunk egy csipet sót, ez segít stabilizálni, ahogy a félúton belekevert cukor is. A sütésnél pedig ne kenjük ki zsiradékkal a tortaformát, mert a piskóta magasabbra tud nőni a sütőben, ha „belekapaszkodhat” a forró fémedénybe.

Így lesz tökéletesen krémes tortatöltelék a tejberizsből

Ahhoz, hogy a kedvenc édes krémünkből torta válhasson, át kell esnie néhány lépésen. Persze mindennek az elején arra érdemes figyelni, hogy maga az alap finom és krémes legyen. Főzzük alacsony lángon a tejberizst, rendszeresen megkeverve, majd, ha már kész, és kellően besűrűsödött a desszert, fedjük le és így hagyjuk kihűlni. Így garantált, hogy egy rizsszem sem marad majd kemény.

A kihűlés után azonban a tejberizs besűrűsödik, ezért fel kell lezítanunk valamivel az állagát. Ehhez használjunk lazára vert tejszínhabot, amit alaposan keverjünk el a rizsdesszerttel. A torta megszilárdulását pedig a legjobb vízben feloldott lapzselatinnal biztosítani: ezután ne maradjon el a kellő idejű hűtős pihentetés sem.

Az egyszerű tejberizstorta receptjéért kattints a képre!

Gyümölcszselé bármilyen szezonális kedvencből: ezt jegyezd meg hozzá

Amikor a Nosalty-konyhában elkészült ez a tortarecept, éppen javában dúlt az eperszezon, így természetesnek érződött, hogy a harsányan nyári, édes, piros bogyós zárja majd le a süteményt.

Szerencsére nem csak ilyenkor készülhet el a tejberizstorta, hanem tulajdonképpen bármikor: a felső gyümölcsréteget a szezon szerint alakíthatjuk, váltogathatjuk.

Az egyszerű tejberizstorta receptjéért kattints a képre!

A szétfőzött, ízesített, majd leturmixolt gyümölcsöt sűríthetjük lapzselatinnal, tortazselével, sima zselatinnal, de ezek híján akár dzsemifx-szel is. A tortára öntés előtt várjuk meg, míg kihűl, illetve ekkor már maga a tejberizses réteg is legyen hideg és szilárd.

Nézd meg videón is az egyszerű tejberizstorta elkészítését:

Itt az egyszerű tejberizstorta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További zamatos, nyári receptek várnak rád itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...