Nincs is nagyobb szomorúság, mint amikor kemény és rágós szemek maradnak a tejberizsben. Ahogy a főtt köretben, a rántott hús mellett sem szívleljük a fogkemény gabonát, úgy édességekben sem nézünk rá szép szemmel, és ez teljesen érthető. Talán azért is olyan bosszantó ez az állagbeli eltérés, mert a tejberizs főzésével annyi időt kell eltöltenünk, a hosszas, kavargatással töltött félóra után pedig szinte elvárjuk, hogy minden tökéletes legyen. Ahhoz, hogy tényleg jól sikerüljön a desszertünk, kövessük az alábbi tanácsokat!
Nézd meg galériánkban a tejberizs készítésének hibáit, a tanácsokért kattints a képre!
Ezért maradnak roppanós és kemény szemek a tejberizsedben
Nem megfelelő rizsfélét használsz
A legtöbben valószínűleg egyszerű A- vagy B-rizst használunk, ha tejberizst főzünk, és ezt jól is tesszük. Ezek ugyanis gyorsan és egyenletesen puhulnak, mind vízben, mind tejben. Nem érdemes ennél elegánsabb fajtákat, jázmint vagy basmatit használni, ezekkel nem érhetjük el ugyanazt a kellemes állagot, amit a desszertnél megszoktunk.
Nem jó a tej és a rizs aránya
Talán a legfontosabb aspektus a tejberizs készítésénél az alapanyagok aránya. Ugyanis, ha nem használunk elég tejet, a rizsnek nem lesz lehetősége megpuhulni: ha főzés során azt látjuk, hogy már besűrűsödött a desszert, de kóstolásnál a szemek még kemények, öntsünk a fazékba több tejet. Alapvető szabályként pedig jegyezzük meg: 100 gramm rizst nagyjából 400 milliliter tejben lehet puhára főzni.
Nem kevered rendszeresen
A tejberizs készítése egy fokkal időigényesebb folyamat, illetve állandó figyelmet igényel, nem hagyhatjuk csak úgy ott a fazekat, kavaratlanul. Egyrészt azért, mert a cukros tej nagyon könnyen odakap, másrészt azért, mert a rendszeres kevergetés biztosítja, hogy a rizsszemek egyenletesen főjenek a tejben.
Néhány ízes tejberizsrecept a kísérletezéshez:
Epres-bazsalikomos tejberizs
Az egy dolog, hogy ez a tejberizs rózsaszínben pompázik, csodásan krémes szemei epres tejben főnek készre, de mindennek tetejében még némi fűszeres bazsalikommal is kiegészül, ami ...
Tejberizs négy ízben
Egyszerű, gyors, olcsó, és a legválogatósabb kisgyerek is szó nélkül belapátolja.
Sárgabarackos tejberizsparfé
Nincs fagyigépem, sőt, még műanyag jégkrémkészítő formáim sem. Mire jó a soha nem használt muffinforma...? :)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: