Így vedd és tárold a szőlőt!

Azt gondoltad a szőlő vásárlásáról és tárolásáról már nem tudsz újat tanulni? Napi tippünkben eláruljuk, mire figyelj, hogy friss szőlőt vegyél, ami nem fog hamar megromlani!

Ha ősz, akkor szőlő! Szerencsére hosszú időn át élvezhetjük a roppanó szemeket, azonban érdemes arra figyelni, hogy a megvásárolt gyümölcsöt megfelelően tároljuk, és ne kelljen feleslegesen a kukában vagy jobb esetben a komposztban végeznie.

Hogyan válaszd ki a legjobb szőlőt

Akár a piacon, akár a boltban vásárolsz szőlőt, van pár jel, amit érdemes figyelni, hogy biztosan friss gyümölcsöt vigyél haza. Például olyan szőlőt vegyél meg, ahol a szemek szilárdan és biztonságosan kapcsolódnak a szárhoz, és érdemes megfigyelni, hogy nincs-e károsodás a szőlőn vagy a száron. Erős és enyhén zöld szárú szőlőt – a fonnyadt barna szár azt jelentheti, hogy a szőlő túlságosan előrehaladt az érési folyamatban, és már elvesztette a nedvességet.

Így vedd és tárold a szőlőt!

A szárak jó indikátorok, ami a szőlő frissességét illeti, ezek ugyanis a gyümölcs előtt elveszítik a nedvességtartalmukat, és ha kiszáradtak, az azt jelenti, nem volt megfelelő a hőmérséklet-szabályozás a helyen, ahol tárolták őket.

A szőlő héjának ellenőrzése is segít a legfinomabb gyümölcs megvásárlásában.

  • A zöld szőlőnek enyhén sárga árnyalatúnak kell lennie.
  • A vörös szőlőnek lilás-vörösnek kell lennie, zöld nélkül.
  • A fekete szőlő héjának mély lila színben kell pompáznia.

Meg kell mosni a szőlőt?

Igen, de nem azonnal! Bár kiskorunktól a fejünkbe verték, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket meg kell mosni evés előtt, ez esetben az időzítés kulcsfontosságú.

A szőlőt sem szabad megmosni egészen addig, amíg meg nem eszed. Ugyanis a szőlőt nehéz megszárítani, és ha nem szárad meg alaposan, akkor gyorsabban megromlik.

Tehát ezzel nem kell foglalkoznod, amikor hazaviszed a boltból vagy piacról.

A hűtőben tárolásra is van tuti tippünk

Hogyan kell megfelelően tárolni a szőlőt a hűtőszekrényben

Ajánlott a szőlőt a hűtő magasabb páratartalmú alsó rekeszében tárolni, mivel ezzel csökken a vízveszteség. Ha nincs ilyened vagy épp nincs benne hely, akkor persze valamelyik polcra is teheted. Érdemes abban a zacskóban vagy műanyag dobozban tartani, amiben megvetted. Ha a zacskón nem voltak eredetileg lyukak, akkor hagyd nyitva, vagy csinálj rá apró nyílásokat, hogy levegőzni tudjon a szőlő.

Szőlős rétes

Félig stílszerűen következik a szőlős rétes. Miután múltkoriban már s.k. nyújtottam a rétestésztát, nem túl stílusos félkész réteslapokért nyúlni, sőt egyenesen szégyen. Ám a ...

Szőlős pite

Pitét nem csak a megszokott töltelékekkel (pl.: meggyes, almás, túrós), hanem az ősz meghatározó gyümölcsével, szőlővel is készíthetünk. A szőlős pite tésztája egy linzeres ...

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Ha esetleg eszedbe jutna, hogy kint hagyd a szőlőt a pulton, ne tedd! A lakás hőmérséklete átlagosan 20-25 Celsius-fok, míg a hűtőszekrény 4 Celsius-fok, ez azt jelenti, hogy 15-20 fokos különbség van a kettő között, amitől az élelmiszer tízszer gyorsabb bomlásnak van kitéve.

Meddig áll el a szőlő?

Ez attól függ, hogy mikor szüretelték, mikor vásároltad, és megfelelően tároltad-e a szőlőt. Ezzel együtt a megfelelően tárolt szőlőnek legalább egy hétig el kell állnia a hűtőszekrényben.

Lefagyaszthatom a szőlőt?

Amennyiben hosszú távú megoldásra vágysz, akkor akár le is fagyaszthatod a szőlőt – ebben az esetben azonban a mosást is meg kell ejteni, majd ügyelni kell a megfelelő szárításra, végül mehet a fagyasztóba a gyümölcs. A megfelelően fagyasztott szőlő akár 3 hónapig is eláll.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek csak neked, csak most:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...