Ha ősz, akkor szőlő! Szerencsére hosszú időn át élvezhetjük a roppanó szemeket, azonban érdemes arra figyelni, hogy a megvásárolt gyümölcsöt megfelelően tároljuk, és ne kelljen feleslegesen a kukában vagy jobb esetben a komposztban végeznie.
Hogyan válaszd ki a legjobb szőlőt
Akár a piacon, akár a boltban vásárolsz szőlőt, van pár jel, amit érdemes figyelni, hogy biztosan friss gyümölcsöt vigyél haza. Például olyan szőlőt vegyél meg, ahol a szemek szilárdan és biztonságosan kapcsolódnak a szárhoz, és érdemes megfigyelni, hogy nincs-e károsodás a szőlőn vagy a száron. Erős és enyhén zöld szárú szőlőt – a fonnyadt barna szár azt jelentheti, hogy a szőlő túlságosan előrehaladt az érési folyamatban, és már elvesztette a nedvességet.
A szárak jó indikátorok, ami a szőlő frissességét illeti, ezek ugyanis a gyümölcs előtt elveszítik a nedvességtartalmukat, és ha kiszáradtak, az azt jelenti, nem volt megfelelő a hőmérséklet-szabályozás a helyen, ahol tárolták őket.
A szőlő héjának ellenőrzése is segít a legfinomabb gyümölcs megvásárlásában.
- A zöld szőlőnek enyhén sárga árnyalatúnak kell lennie.
- A vörös szőlőnek lilás-vörösnek kell lennie, zöld nélkül.
- A fekete szőlő héjának mély lila színben kell pompáznia.
Meg kell mosni a szőlőt?
Igen, de nem azonnal! Bár kiskorunktól a fejünkbe verték, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket meg kell mosni evés előtt, ez esetben az időzítés kulcsfontosságú.
A szőlőt sem szabad megmosni egészen addig, amíg meg nem eszed. Ugyanis a szőlőt nehéz megszárítani, és ha nem szárad meg alaposan, akkor gyorsabban megromlik.
Tehát ezzel nem kell foglalkoznod, amikor hazaviszed a boltból vagy piacról.
Hogyan kell megfelelően tárolni a szőlőt a hűtőszekrényben
Ajánlott a szőlőt a hűtő magasabb páratartalmú alsó rekeszében tárolni, mivel ezzel csökken a vízveszteség. Ha nincs ilyened vagy épp nincs benne hely, akkor persze valamelyik polcra is teheted. Érdemes abban a zacskóban vagy műanyag dobozban tartani, amiben megvetted. Ha a zacskón nem voltak eredetileg lyukak, akkor hagyd nyitva, vagy csinálj rá apró nyílásokat, hogy levegőzni tudjon a szőlő.
Ha esetleg eszedbe jutna, hogy kint hagyd a szőlőt a pulton, ne tedd! A lakás hőmérséklete átlagosan 20-25 Celsius-fok, míg a hűtőszekrény 4 Celsius-fok, ez azt jelenti, hogy 15-20 fokos különbség van a kettő között, amitől az élelmiszer tízszer gyorsabb bomlásnak van kitéve.
Meddig áll el a szőlő?
Ez attól függ, hogy mikor szüretelték, mikor vásároltad, és megfelelően tároltad-e a szőlőt. Ezzel együtt a megfelelően tárolt szőlőnek legalább egy hétig el kell állnia a hűtőszekrényben.
Lefagyaszthatom a szőlőt?
Amennyiben hosszú távú megoldásra vágysz, akkor akár le is fagyaszthatod a szőlőt – ebben az esetben azonban a mosást is meg kell ejteni, majd ügyelni kell a megfelelő szárításra, végül mehet a fagyasztóba a gyümölcs. A megfelelően fagyasztott szőlő akár 3 hónapig is eláll.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek csak neked, csak most: