A tortillalap, amikor friss csodásan puha és foszlós, bármilyen formációba, csomagba vagy tekercsbe csavarható, a legfinomabb dolgokkal megtölthető. Azonban, ha rosszul tároljuk vagy egyszerűen csak eltelik pár nap, eléri az enyészet – ilyenkor kiszárad, ropogós és kemény lesz, nem lehet már többé tekercselni sem. Reflexből ilyenkor kidobhatnánk az egész csomag tortillalapot, de ne tegyük, inkább használjuk fel az alábbi módokon!
Nézd meg galériánkban a száraz tortillalapok felhasználásának módjait, a receptekért kattints a képre!
Így mentsd meg a kiszáradt tortillalapokat
Tortillachips
A ropogós, fűszeres mártogatós, amit szívesen falatozunk meccs- vagy filmnézéshez elkészíthető házilag is: ilyenkor a friss tortillalapokat kell olajjal és tetszőleges ízesítőkkel aranybarnára sütni. De miért pazarolnánk a friss tésztákat erre, ha van éppen a kamránkban alapból kiszáradt lap? Törjük darabokra, olajozzuk-fűszerezzük, majd süssük 200 fokon 10-15 percig, míg ropogós nem lesz.
Morzsa
Végső soron a tortilla is csak kenyér, hiszen lisztből, vízből és élesztőből áll – ez nemcsak azt jelenti, hogy friss fogyaszthatjuk kenyér gyanánt, de száraz állapotában is kezelhetjük ugyanígy. Tehát készíthetünk belőle morzsát, amit a panírhoz hasonló módon alkalmazhatunk. Ehhez sütőben szárítsuk ki a lapokat, majd törjük aprítógépbe, ahol dolgozzuk tetszőleges állagúra. Utána tároljuk légmentesen zárható üvegben, dobozban vagy zacskóban fénytől védett, száraz helyen.
Receptek a tortillalapok megmentéséhez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz itt: