A sütőedények világában minden tepsinek, kreámiatálnak, tortaformának és muffinsütőnek megvan a maga kőbe vésett, egysíkú rendeltetése, igaz? Nem! Azon túl, hogy ezeket az alkalmatosságokat is használhatjuk a maguk kis világán túl, más edényeket is bevonhatunk a sütési folyamatokba. Serpenyőket, lábasokat és megannyi más – amúgy nem feltétlenül sütőbe való – konyhai eszközt bevethetünk, ezeknek is megadhatjuk a lehetőséget, hogy sütőedényként szerepeljenek, mégpedig azért, mert mindegyiknek van egy-két előnye, apró titka, amit a kabátujjában rejteget.
Nézd meg galériánkban a sütésre használható edények listáját!
Tepsi helyett süss az alábbi edényekben – Mutatjuk, mit, hogyan
Fazék
Bizony, a szerény, általában főzésre használt fazekat/lábast is betolhatjuk a sütőbe: alászállhat ide a tűzhely tetejéről, ahol általában tartózkodik. A legjobb sütős lábos az öntöttvasból készült, persze minden más olyan edényt is használhatunk, amin nincsenek műanyag részek.
Sülhet benne: hús, kenyér, rakottas, zöldséges/húsos ragu és egytál, egyszerű gabonaköret vagy piláf.
Előnye: lefedhető, így benntartja a gőzt, körbeveszi az ételt és mindenhonnan forróságot áraszt. Ropogósabb szélek és tető érhető el.
Serpenyő
Ugyanúgy, mint a fazék, annak laposabb és szélesebb kuzinja is beléphet a sütő ajtaján. Az öntöttvas itt is uralkodó, valamint a műanyag ugyanúgy kerülendő. A serpenyőben az a legjobb, hogy a főzést elindíthatjuk a tűzhelyen, majd befejezhetjük a sütőben: így tényleg a szó legszorosabb értelmében vett egyedényes fogást kaphatunk. Csak meg ne fogjuk a forró nyelét, mert az örök emlék marad!
Sülhet benne: zöldséges egytál (pl. shakshuka), sült mártogatós, fordított lepény (pl. zöldséges tarte tatin), öntött kenyerek (pl. kukoricakenyér).
Előnye: nagy felületet biztosít, ahol megpirulhatnak a pirítani kívánt felszínek és elfőzéssel besűríthetők a szószok-szaftok.
Kuglófforma
Nemcsak impozáns sütemények fordulhatnak ki a középen lyukas, redőkkel díszített formából, hanem sós főételek, kenyerek is. Használjuk a kuglófformát olyan ételek esetében, amelyeknél fontos lehet a kinézet, a díszes tálalás.
Sülhet benne: húsos- és zöldségfasírt, csőben sült zöldségek, rakottas.
Előnye: díszes tálalási lehetőségek, több ropogósra sülő felület.
Muffinforma
Az eddig felsorolt edények mind nagyméretű fogások megalkotását teszik lehetővé – velük szemben a muffinforma falatnyi apróságokat produkál. Ez vendégség esetén épp ideális lehet, amikor több emberre főzünk, és nem akarunk porciózni: épp egyemberes adagokat kaphatunk, legyen szó krumpliköretről, fasírtról vagy kenyérről.
Sülhet benne: klasszikus és öntött kenyér, rakott zöldség (pl. bármilyen gratin), rakottas étel, fasírt.
Előnye: kis adagok, könnyű és látványos tálalási lehetőségek.
Sütőrács
Két okból is utoljára maradt ez az elem: egyrészt azért, mert nemhogy sütőedénynek, de még sima edénynek sem nevezhető, másrészt pedig azért, mert a vele való sütéshez szükségünk lesz egy tepsire (az egy dologra, amit ebben a cikkben pont le akarunk cserélni). Mindezektől eltekintve érdemes adni egy esélyt a sütőrácsos sütésnek, ugyanis izgalmas, különleges ételek születhetnek a segítségével.
Sülhet rajta: lógatott csirkecomb, szalonna- vagy zöldségcsíkok, lepénykenyerek, egész halak.
Előnye: lehetővé teszi a „grillszerű” sütést, nem képez teljes, elválasztó felületet, így a forró hő áramlása szabadabb, több oldalról (alulról-felülről) is érheti az ételt.
Receptek, amelyekben más edényeket használhatsz:
Mini burgonyagratinok
Ezek az imádni való kis burgonyahalmok hasonlóan készülnek, mint a burgonyagratin (más néven dauphinoise), csak éppenséggel mini változatban. A vékonyra szeletelt burgonyarétegek ...
Sütőben sült olasz fasírt marinara szósszal
Az olasz fasírt olyan, mint egy óriási húsgombóc, amit kívül-belül marinara szósszal és sok sajttal töltenek meg. Itt nyugodtan eltekinthetünk az apró húsgombócok gyúrásától, ...
Egészben sült pisztráng
Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több formabontó konyhai ötlet vár: