Amikor már megkezdett süteményt tárolunk, az elsődleges szempontunk az szokott lenni, hogy a finomságot eredeti formájában megőrizzük. Azaz a kekszek maradjanak roppanósak, de puhák, és közben ne szikkadjanak meg. A kevert sütemények és muffinok ne száradjanak, a torták pedig megőrizzék krémes pompájukat. Vegyük sorra az összes nagy csoportot, és ismerjük meg a tárolásukhoz szükséges tippeket.
Kekszek
Vannak roppanós kekszek, vannak puha kekszek, és vannak olyanok is, amelyek e két tulajdonságot egy isteni falatban ötvözik. Nos, ahhoz, hogy az élmény még napokkal később is sértetlen maradjon, távol kell tartanunk két dolgot a süteménytől.
A nedvesség és a levegő a két legnagyobb ellenség, amikor a kekszek tárolásáról beszélünk.
A nedvességtől kellemetlenül puhák lesznek, és akár be is penészedhetnek, a közvetlen levegő pedig kiszárítja és szikkadttá teszi őket. Ezért a legjobb hely a kekszek számára sajnos nem a nagyi fémdoboza lesz, hanem egy légmentesen záró üveg vagy műanyag doboz. Itt akár egy hétig is eléldegélnek majd.
Kevertek, muffinok, piskóták
Mind a három süteményfajta esetében szaftos, puha tésztánk van, amit nem szabad a száraz enyészet útjára engednünk. Tovább nehezíti feladatainkat az is, ha valamilyen krém, lekvár vagy egyéb kiegészítő gazdagítja a piskótánkat.
A sima, töltetlen és krémtelen süteményeket tegyük egy tálra vagy nagyobb dobozba, majd szorosan borítsuk be frissentartó- vagy alufóliával. További megoldás lehet, ha a süteményt szeletekre vagy kockákra vágjuk, majd légmentesen zárható műanyag dobozban tartjuk.
Minden krémes, lekváros és gyümölcsös sütemény pedig kerüljön a hűtőbe: a muffinok mehetnek egy nagy, zárható dobozba, a krémmel megkent piskóták vagy lekváros piskótatakercsek szintén. Ezeknél figyeljünk arra is, nehogy nedvesség érje őket, mert akkor szétmállanak.
Torták
A legnehezebb dolgunk a tortákkal lesz, ezek ugyanis nagyon komplexek, mind méret, mind szerkezet, mind összetevők szempontjából. A tortát mindenképpen hűtőben kell tartani, különben megromlik, azonban nem mindegy, hogyan kerül a hidegre.
A krémek és egyéb bevonatok hajalmosak kiszáradni, felrepedezni vagy elszíneződni a hűtőben. Ezt elkerülendő tegyük a tortát egy tortadobozba, annak hiányában pedig egy nagy tálba vagy tárolóba, amit utána le tudunk fedni frissen tartó fóliával.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el innen: