Így tarthatod frissen a süteményeket a lehető legtovább

Persze nem sűrűn történik meg, de olykor mégis megeshet, hogy a süteményből marad valamennyi, és gondoskodnunk kell annak szakszerű tárolásáról. A mai Napi Tipp elárulja, hogyan maradhat friss az összes finomság.

Amikor már megkezdett süteményt tárolunk, az elsődleges szempontunk az szokott lenni, hogy a finomságot eredeti formájában megőrizzük. Azaz a kekszek maradjanak roppanósak, de puhák, és közben ne szikkadjanak meg. A kevert sütemények és muffinok ne száradjanak, a torták pedig megőrizzék krémes pompájukat. Vegyük sorra az összes nagy csoportot, és ismerjük meg a tárolásukhoz szükséges tippeket.

Így tarthatod frissen a süteményt a lehető legtovább

Kekszek

Vannak roppanós kekszek, vannak puha kekszek, és vannak olyanok is, amelyek e két tulajdonságot egy isteni falatban ötvözik. Nos, ahhoz, hogy az élmény még napokkal később is sértetlen maradjon, távol kell tartanunk két dolgot a süteménytől.

A nedvesség és a levegő a két legnagyobb ellenség, amikor a kekszek tárolásáról beszélünk.

A nedvességtől kellemetlenül puhák lesznek, és akár be is penészedhetnek, a közvetlen levegő pedig kiszárítja és szikkadttá teszi őket. Ezért a legjobb hely a kekszek számára sajnos nem a nagyi fémdoboza lesz, hanem egy légmentesen záró üveg vagy műanyag doboz. Itt akár egy hétig is eléldegélnek majd.

Cornflakes-keksz

Ezek az enyhén ropogós, belül szaftos, aranyszínű kukoricapehely-köntösbe forgatott kekszek már önmagukban is nagyon finomak és különlegesek. Kínáljuk őket kávé vagy tea mellé, de ...

Tahinis-csokidarabos amerikai keksz

Az amerikai csokidarabos keksz közel százéves receptjét már rengeteg verzióban és ízesítésben elkészítették szerte a világon. Nálunk is rengeteg receptet találhattok, de ilyet még ...

Kevertek, muffinok, piskóták

Mind a három süteményfajta esetében szaftos, puha tésztánk van, amit nem szabad a száraz enyészet útjára engednünk. Tovább nehezíti feladatainkat az is, ha valamilyen krém, lekvár vagy egyéb kiegészítő gazdagítja a piskótánkat.

A sima, töltetlen és krémtelen süteményeket tegyük egy tálra vagy nagyobb dobozba, majd szorosan borítsuk be frissentartó- vagy alufóliával. További megoldás lehet, ha a süteményt szeletekre vagy kockákra vágjuk, majd légmentesen zárható műanyag dobozban tartjuk.

Minden krémes, lekváros és gyümölcsös sütemény pedig kerüljön a hűtőbe: a muffinok mehetnek egy nagy, zárható dobozba, a krémmel megkent piskóták vagy lekváros piskótatakercsek szintén. Ezeknél figyeljünk arra is, nehogy nedvesség érje őket, mert akkor szétmállanak.

Torták

A legnehezebb dolgunk a tortákkal lesz, ezek ugyanis nagyon komplexek, mind méret, mind szerkezet, mind összetevők szempontjából. A tortát mindenképpen hűtőben kell tartani, különben megromlik, azonban nem mindegy, hogyan kerül a hidegre.

A krémek és egyéb bevonatok hajalmosak kiszáradni, felrepedezni vagy elszíneződni a hűtőben. Ezt elkerülendő tegyük a tortát egy tortadobozba, annak hiányában pedig egy nagy tálba vagy tárolóba, amit utána le tudunk fedni frissen tartó fóliával.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...