Rengeteg olyan étel van, amit előszeretettel pakolunk be a fagyasztóba, ilyenek például a levesek, a pörköltek vagy a rakott ételek. Ha megfelelően tároljuk őket, akkor akár 6 hónapig is elállnak a fagyasztóban. Ám a desszertek már egy egész más kategóriába tartoznak. Az ő esetükben van egy-két szabály, amit ajánlott betartani, ha fagyasztásról van szó.
A cobbler kivétel!
Sok süteményrecept például azt írja elő, hogy a süti tésztáját sütés előtt a fagyasztóban kell lehűteni. Ezenkívül egy banánkenyeret is tökéletesen le lehet fagyasztani, ha azonban cobblert (ejtsd: kobler) vagy másnéven gyümölcsös pitét készítünk, akkor más szabályt kell alkalmazni. Annak ellenére, hogy mind a töltelék, mind a tészta hasonló, mint egy pitében vagy crumble-ben, mégis teljesen más desszertről beszélünk, ha a cobblerről van szó. Az egyik fő különbség, hogy a gyümölcsök közvetlenebb hőnek vannak kitéve, mint egy pitében, ezért jobban karamellizálódnak, szinte egy sűrű lekvár lesz belőlük.
A pite tetején elterülő tészta nem bírja a fagyasztó hideg, nedves belsejét. Emiatt ha felolvasztjuk, akkor nedvessé, pépessé válik a tészta. Ugyanez vonatkozik egyébként a sült ételekre, a rizsre és a tésztára is, amik fagyasztás után vizet szívnak magukba, kiolvasztáskor pedig megpuhulnak.
Ha a koblerhez hasonló édességet készítünk, akkor a tésztát inkább csak felengedés után adjuk hozzá a gyümölcsös süteményhez, és süssük meg a sütőben.
Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadnod: