Konyhai balesetek mindenkivel előfordulhatnak, és persze bosszantóak, de a jó hír, hogy sok esetben gyorsan lehet őket orvosolni. Ha épp túl folyósra sikerült a krumplipüréd, ezzel a 3 módszerrel mentheted meg:
Mitől lesz folyós a krumplipüré?
Valószínűleg te is tapasztaltad már, de alapvetően két oka lehet annak, ha túlságosan folyóssá vált a krumplipüréd:
- Túl sok folyadék: ez a leggyakoribb ok. Túl sok tejet vagy alaplét adtál hozzá.
- Túl sokáig főzted: ha túl sokáig főzöd a burgonyát, szintén folyós pürét kapsz.
Megoldási lehetőségek
Többféle utat választhatsz, ha szeretnéd egy kicsit sűrűbbé tenni a krumplipürédet.
Adj hozzá sűrítőszert
Kézenfekvő, hogy sűrítőanyagot használjunk, ha sűrűbb állagot szeretnénk elérni, ráadásul ezek az alapanyagok nagy valószínűséggel fellelhetőek a konyhádban.
Burgonyakeményítő: ez a legideálisabb sűrítőanyag, és nemcsak azért, mert burgonyából készül (bár ez is sokat segít). A burgonyakeményítőnek alacsonyabb a zselésedési hőmérséklete - ez számunkra azt jelenti, hogy gyorsabban sűríti az ételt, és sima, fényes textúrát eredményez. (A pürén túl pedig más ételek és szószok sűrítésére is alkalmas.)
További krémes burgonyapürék itt:
Kukoricakeményítő: nincs burgonyakeményítőd? Semmi gond, a kukoricakeményítő is helyt áll ezen a téren. A burgonyakeményítőhöz hasonlóan gluténmentes, és gyors segélyt nyújt főzés közben.
Amit nem ajánlunk, az a búzaliszt. Bár ez is segíthet besűríteni a pürét, de pépes állagot és ízt ad neki. Ráadásul a liszt nem biztos, hogy rendesen megfő a folyamat során.
Így add hozzá a sűrítőszert a püréhez
A legjobb eredmény elérése érdekében a sűrítőanyagot meleg, de nem forró burgonyához add hozzá. Készíts a sűrítőszerrel egy szuszpenziót: egy kis tálban keverj össze 1 evőkanál keményítőt 2 evőkanál meleg (nem forró) vízzel vagy alaplével, amíg a keményítő feloldódik. Ezután óvatosan add hozzá a keveréket a burgonyához közepesen alacsony hőfokon, és óvatosan kevergesd, amíg a burgonya be nem sűrűsödik. Igen, olyan mintha még több folyadékot adnál az amúgy is folyós püréhez, de itt az a célja, hogy eloszlassa a keményítőt, hogy ne csomósodjon.
A hő csökkentése
Nincs sűrítőanyagod? Nem probléma. Segítsd a felesleges nedvesség elpárolgását azzal, hogy felmelegíted a burgonyapürét. Általában, ha hő segítségével akarsz sűríteni egy ételt, például szószt vagy mártást, akkor a tűzhelyen kevergetés közben redukálod. Ezt azonban nem javasoljuk a krumplipüré esetében, mert túlságosan elkeveredhet és gumiszerűvé válhat, ráadásul az edény aljára éghet. Ehelyett próbáld meg, hogy a sütőhöz nyúlsz: terítsd el a burgonyát egy rétegben egy tálban, és fedetlenül süsd 10-15 percig, 160-180 fok közötti hőmérsékleten.
Adj hozzá burgonyapelyhet!
A harmadik út, amit választhatsz, ha túl folyós lesz a krumplipüréd, ha egyszerűen valami szilárdat adsz hozzá: burgonyapehely formájában! Ezt bioboltokban be tudod szerezni, és bár nem a legelegánsabb megoldás mondjuk az ünnepi asztalra kerülő pürében használni, segíthet sűríteni anélkül, hogy az ízt elrontaná.
Óvatosan keverj egyszerre egy evőkanálnyi burgonyapelyhet a meleg (nem forró) burgonyához, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is: