3 módszer, amivel besűrítheted a folyós krumplipürét

Napi Tippünkben három mentőötletet hoztunk, amelyek segítségével be tudod besűríteni a túl folyós krumplipürét.

Konyhai balesetek mindenkivel előfordulhatnak, és persze bosszantóak, de a jó hír, hogy sok esetben gyorsan lehet őket orvosolni. Ha épp túl folyósra sikerült a krumplipüréd, ezzel a 3 módszerrel mentheted meg:

Mitől lesz folyós a krumplipüré?

Valószínűleg te is tapasztaltad már, de alapvetően két oka lehet annak, ha túlságosan folyóssá vált a krumplipüréd:

  • Túl sok folyadék: ez a leggyakoribb ok. Túl sok tejet vagy alaplét adtál hozzá.
  • Túl sokáig főzted: ha túl sokáig főzöd a burgonyát, szintén folyós pürét kapsz.
3 módszer, amivel besűrítheted a folyós krumplipürét

Megoldási lehetőségek

Többféle utat választhatsz, ha szeretnéd egy kicsit sűrűbbé tenni a krumplipürédet.

Adj hozzá sűrítőszert

Kézenfekvő, hogy sűrítőanyagot használjunk, ha sűrűbb állagot szeretnénk elérni, ráadásul ezek az alapanyagok nagy valószínűséggel fellelhetőek a konyhádban.

Burgonyakeményítő: ez a legideálisabb sűrítőanyag, és nemcsak azért, mert burgonyából készül (bár ez is sokat segít). A burgonyakeményítőnek alacsonyabb a zselésedési hőmérséklete - ez számunkra azt jelenti, hogy gyorsabban sűríti az ételt, és sima, fényes textúrát eredményez. (A pürén túl pedig más ételek és szószok sűrítésére is alkalmas.)

További krémes burgonyapürék itt:

Chips-burgonyapüré

Volt már valaha veletek olyan, hogy egy tál krémes burgonyapürére vágytatok, de nem volt kéznél krumpli, vagy nem volt időtök és energiátok elkészíteni? Akkor ez egy szerencsés nap! ...

Kukoricakeményítő: nincs burgonyakeményítőd? Semmi gond, a kukoricakeményítő is helyt áll ezen a téren. A burgonyakeményítőhöz hasonlóan gluténmentes, és gyors segélyt nyújt főzés közben.

Amit nem ajánlunk, az a búzaliszt. Bár ez is segíthet besűríteni a pürét, de pépes állagot és ízt ad neki. Ráadásul a liszt nem biztos, hogy rendesen megfő a folyamat során.

Így add hozzá a sűrítőszert a püréhez

A legjobb eredmény elérése érdekében a sűrítőanyagot meleg, de nem forró burgonyához add hozzá. Készíts a sűrítőszerrel egy szuszpenziót: egy kis tálban keverj össze 1 evőkanál keményítőt 2 evőkanál meleg (nem forró) vízzel vagy alaplével, amíg a keményítő feloldódik. Ezután óvatosan add hozzá a keveréket a burgonyához közepesen alacsony hőfokon, és óvatosan kevergesd, amíg a burgonya be nem sűrűsödik. Igen, olyan mintha még több folyadékot adnál az amúgy is folyós püréhez, de itt az a célja, hogy eloszlassa a keményítőt, hogy ne csomósodjon.

A hő csökkentése

Nincs sűrítőanyagod? Nem probléma. Segítsd a felesleges nedvesség elpárolgását azzal, hogy felmelegíted a burgonyapürét. Általában, ha hő segítségével akarsz sűríteni egy ételt, például szószt vagy mártást, akkor a tűzhelyen kevergetés közben redukálod. Ezt azonban nem javasoljuk a krumplipüré esetében, mert túlságosan elkeveredhet és gumiszerűvé válhat, ráadásul az edény aljára éghet. Ehelyett próbáld meg, hogy a sütőhöz nyúlsz: terítsd el a burgonyát egy rétegben egy tálban, és fedetlenül süsd 10-15 percig, 160-180 fok közötti hőmérsékleten.

Adj hozzá burgonyapelyhet!

A harmadik út, amit választhatsz, ha túl folyós lesz a krumplipüréd, ha egyszerűen valami szilárdat adsz hozzá: burgonyapehely formájában! Ezt bioboltokban be tudod szerezni, és bár nem a legelegánsabb megoldás mondjuk az ünnepi asztalra kerülő pürében használni, segíthet sűríteni anélkül, hogy az ízt elrontaná.

Óvatosan keverj egyszerre egy evőkanálnyi burgonyapelyhet a meleg (nem forró) burgonyához, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...