Ha nem is minden héten, de különlegesebb alkalmakkor mégis jut némi sült hal az átlag magyar asztalra. És éppen azért, mert ilyen ritka a különböző uszonyosok vendégeskedése konyháinkban, ha készítjük és fogyasztjuk őket próbálunk minél takarékosabbak lenni az alapanyaggal. Ennek képezheti részét az is, hogy mit kezdünk a maradékokkal – ugyanis annak ellenére, hogy a sült hal frissen a legfinomabb, másnaposan, hidegen is megannyi módon felhasználhatjuk.
Nézd meg galériánkban a hideg sült hal felhasználási módjait, az ötletekért kattints a képre!
4 ötlet a másnapos, hideg sült hal felhasználására
Halsaláta
Bármilyen hideg alapanyagból salátát készíteni mindig jó ötlet: ez ugyanis egy olyan ételkategória, ami melegítés nélkül is simán megállja a helyét. Ráadásul a sült halat szinte bármilyen környezetben elhelyezhetjük: zöld levelek és roppanós zöldségek közt, majonézes szósz ölelésében vagy gazdagon laktató tésztasalátában is. Szedjük lemezekre vagy daraboljuk, hogy jobban elkeveredjen a többi hozzávalóval.
Szendvicskrém
Hideg és melegszendvicsek krémjét is dúsíthatja a karakteres hal: valamilyen krémes alapanyaggal (krémsajt, pesto, paradicsomszósz) elkeverve, majd mesterien fűszerezve már kenhetjük is a szelet kenyerekre. Hidegen fogyasztva ajánlott mellé valamilyen zöldségköret (pl. retek, uborka, paradicsom), megsütve pedig egészítsük ki némi reszelt sajttal, tálaláskor majonézzel. A krémhez egészen csócsáljuk szét villával, de aprítógépbe ne tegyük, mert úgy túlságosan pépes lesz.
Halas tészta
Általában nem túl jó ötlet újramelegíteni a hideg sült halat, mert annak kényes állaga nem viseli jól a túlzott hőhatást. Túlsütve gumis és rágós lesz, ezt pedig jobb elkerülni. Szerencsénkre, ha nem közvetlen hő éri és nem egészben melegítjük fel, a sült hal másnap is fogyasztható meleg étel gyanánt. Keverjük egy jó szaftos tésztához, vagy akár süssük bele, töltelékként kenjük rakott palacsintába, lasagne jellegű tésztaételekbe.
Halgombóc
Levesek betéteként, főzelékek feltétjeként feltétlenül kóstoljuk meg a hideg sült halat. Apró gombócokat formázva belőle egy teljesen új ételt kapunk, ami serpenyőben aranybarnára sütve szaftos és isteni lesz. A hideg halfiléket szedjük szét villával, majd keverjük el tojással, zsemlemorzsával és tetszőleges fűszerekkel, míg meg nem kapjuk a kívánt állagot. A halgombóc csodás kiegészítője lehet bármilyen könnyed főételnek.
Ízes halreceptek, amiket próbálj ki:
Martha Stewart kedvenc tonhalsalátája
Alma és bazsalikom tonhalsalátában? Igen, a híres amerikai gasztroblogger, Martha Stewart igazán érti a dolgát, ráadásul ez egy rendkívül egyszerűen elkészíthető akár reggelire vagy ...
Tuna melt, azaz tonhalas melegszendvics
Íme a tökéletes melegszendvics tonhalimádóknak. Ez a recept nálunk kevésbé ismert, viszont más országokban rajonganak érte. Kulcsa a tonhalsaláta, amibe tettünk zellert, lilahagymát és ...
Halgombóc joghurtos mártással
Extra roppanós halgombócok friss joghurtos mártással? Naná! :)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el: