A répát lehet enni nyersen önmagába, mehet levesbe, készülhet belőle krém, sütheted, főzheted, párolhatod, de még sütemény is lehet belőle. Egy igazán sokféleképpen használható zöldség, azonban sokszor csak random felvágjuk, és nem foglalkozunk azzal, hogy is néz ki a végeredmény. Persze a répatortánál mindegy, hiszen lereszeljük, de máskor számít a megjelenés, ezért mutatjuk a legalapvetőbb szeletelési technikákat, amiket jó, ha ismersz. Jöjjenek a répaszeletelési praktikák!
Alapvető szeletelési technikák
Először érdemes meggyőződni róla, hogy a vágódeszka stabilan áll a pulton, nem tud elmozogni, majd ellenőrizni, hogy biztosan élesek a késeid.
Ebben a videóban meg is nézheted, hogyan kell pontosan kivitelezni őket:
@crowdedkitchen Knife skills 101: how to julienne a carrot! What should we tutorial next?! 🔪 #knifeskills #howto #learnontiktok #cookingtips #healthyliving ♬ original sound - Crowded Kitchen
Julienne: A legalapvetőbb technika, mivel több másik is erre épül, később ezt látni fogod. Lényegében gyufaszál vékonyságú szeleteket kell kapnod a végén, amelyek 2,5-5 cm hosszúak és 3 mm vastagságúak.
Batonnet: Itt már kicsit vaskosabb négyszögletes rudakat célzunk meg, körülbelül 5 cm hosszúak és 6mm vastagok.
Baton: Ez nem egy hivatalos éttermi vágási technika, ugyanakkor az otthoni felhasználásra szuper lehet. A répa rudakat itt 7,5 cm hosszúak, és akár 1 cm vastagok is lehetnek.
Brunoise: Julienne rudakból vágott apró kockák 3x3x3 mm-es méretben.
Kis kocka: Batonnet rudakból vágott kis kockák 6x6x6 mm-es méretben.
Közepes kocka: Baton rudakból vágott közepes kockák 1x1x1 cm-es méretben.
Nagy kocka: Nagy kockák, amelyek nagyjából 2x2x2 cm méretűek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az ügyes-okos praktikákat is érdemes ellesni: