Így főzz a rizsből bármi mást, ami nem köret

A rizs tényleg alap (mármint alapvető) anyaga a konyhánknak, és ugyan több mindenre is használjuk, mégis a legtöbbször köretként végzi. Nézzük meg most a Napi Tipp keretében, hogy mi más készülhet belőle.

Vannak olyan alapanyagok a konyhánkban, amelyeket borzasztóan sokszínűen fel tudnánk használni, mégis a berögződések, a hagyományok vagy egyszerűen a hétköznapi rohanás korlátoznak minket ebben. A rizs is egy ilyen alapanyag: ugyan elsőre szerénynek tűnik, és azt gondolhatjuk róla, hogy már minden oldaláról megismertük, mégis minél kreatívabban nyúlunk hozzá, annál több arcát mutatja meg nekünk. Vegyük sorra ezeket az arcokat!

Így főzz a rizsből bármi mást, ami nem köret

Levesbetét

Ha éppen kifogytunk az összes apró tésztából, de mégis szeretnénk valamilyen tartalmas elemet elhelyezni a levesünkben, nyúljunk a rizseszacskóért. A gabona is teljesen alkalmas lesz a feladat betöltésére.

Zöldséglevesekben kiváló kiegészítő lehet, de ragulevesekbe is szórhatjuk.

A főzés vége felé kerüljön a lábasba, hogy még épp legyen ideje megpuhulni, de ne legyen belőle szottyos kása. Ha a zöldségeink és a húsunk már készen állnak, zúdítsuk közéjük a gabonát.

Kolbászos rizsleves

A gyermekkorom egyik "kedvenc" íze. Valamiért úgy emlékszem, hogy nem igazán szerettem ezt a levest, de így felnőtt fejjel mégis megkívántam az ízét. A feleségem szerint olyan lett, mint ...

Fasírt

Egyes zöldségfasírtok gyakran kívánnak valamilyen gabonát, amitől tartalmasabbak lesznek, jobban összeállnak vagy texturálisan izgalmasabbak lesznek. Ilyen formában is használhatjuk a rizst: a kedvenc zöldséges lepényünkbe vagy golyónkba (már előre megfőzött állapotban) beledolgozva.

De igazából önmagában is képes elvinni a műsort a rizs: keverjük el tojással (a nagyon nedves, szottyos, másnapos rizsnek még erre sincs feltétlenül szüksége) és fűszerekkel, majd formázzunk belőle tetszőleges alakú fasírtokat, amelyeket süssünk ropogósra kevés olajon.

Töltött rizsgombócok

A múltkoriban kimaradt főtt rizsem, és anyukám régi receptje szerint darált húsos golyókat készítettem belőlük.  Azóta rendszeresen elkészítem. Van úgy, hogy fokhagymás tejfölbe ...

Babfasírt maradékból

Maradt otthon egy kevés főtt rizs, amit nem szerettem volna kukába dobni, így pár hozzávaló segítségével isteni babfasírtot varázsoltam belőle.

Saláta

Kétféleképpen kerülhet rizs a salátánkba: kiegészítőként és főszereplőként. Az első esetben csak fogjunk egy bármilyen zöldsalátát, majd szórjuk meg egy bögrényi főtt rizzsel. Ehhez fontos, hogy a gabona „pergős” legyen, ne összeragadt.

A második esetben pedig tulajdonképpen egy rizssalátáról beszélhetünk: itt a rizs adja az alapot, ezt tudjuk kiegészíteni minden földi jóval. Gondoljunk úgy rá, mint egy tésztasalátára, és pakoljuk tele sült zöldséggel, olajbogyóval, aszalt paradicsommal, sajttal, magvakkal, karakteres zöldekkel (pl. rukkola), esetleg konzerv hüvelyesekkel is. Kerülhet rá majonézes vagy olívaolajos öntet is.

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötlet:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!