Így főzz a rizsből bármi mást, ami nem köret

A rizs tényleg alap (mármint alapvető) anyaga a konyhánknak, és ugyan több mindenre is használjuk, mégis a legtöbbször köretként végzi. Nézzük meg most a Napi Tipp keretében, hogy mi más készülhet belőle.

Vannak olyan alapanyagok a konyhánkban, amelyeket borzasztóan sokszínűen fel tudnánk használni, mégis a berögződések, a hagyományok vagy egyszerűen a hétköznapi rohanás korlátoznak minket ebben. A rizs is egy ilyen alapanyag: ugyan elsőre szerénynek tűnik, és azt gondolhatjuk róla, hogy már minden oldaláról megismertük, mégis minél kreatívabban nyúlunk hozzá, annál több arcát mutatja meg nekünk. Vegyük sorra ezeket az arcokat!

Így főzz a rizsből bármi mást, ami nem köret

Levesbetét

Ha éppen kifogytunk az összes apró tésztából, de mégis szeretnénk valamilyen tartalmas elemet elhelyezni a levesünkben, nyúljunk a rizseszacskóért. A gabona is teljesen alkalmas lesz a feladat betöltésére.

Zöldséglevesekben kiváló kiegészítő lehet, de ragulevesekbe is szórhatjuk.

A főzés vége felé kerüljön a lábasba, hogy még épp legyen ideje megpuhulni, de ne legyen belőle szottyos kása. Ha a zöldségeink és a húsunk már készen állnak, zúdítsuk közéjük a gabonát.

Kolbászos rizsleves

A gyermekkorom egyik "kedvenc" íze. Valamiért úgy emlékszem, hogy nem igazán szerettem ezt a levest, de így felnőtt fejjel mégis megkívántam az ízét. A feleségem szerint olyan lett, mint ...

Fasírt

Egyes zöldségfasírtok gyakran kívánnak valamilyen gabonát, amitől tartalmasabbak lesznek, jobban összeállnak vagy texturálisan izgalmasabbak lesznek. Ilyen formában is használhatjuk a rizst: a kedvenc zöldséges lepényünkbe vagy golyónkba (már előre megfőzött állapotban) beledolgozva.

De igazából önmagában is képes elvinni a műsort a rizs: keverjük el tojással (a nagyon nedves, szottyos, másnapos rizsnek még erre sincs feltétlenül szüksége) és fűszerekkel, majd formázzunk belőle tetszőleges alakú fasírtokat, amelyeket süssünk ropogósra kevés olajon.

Töltött rizsgombócok

A múltkoriban kimaradt főtt rizsem, és anyukám régi receptje szerint darált húsos golyókat készítettem belőlük.  Azóta rendszeresen elkészítem. Van úgy, hogy fokhagymás tejfölbe ...

Babfasírt maradékból

Maradt otthon egy kevés főtt rizs, amit nem szerettem volna kukába dobni, így pár hozzávaló segítségével isteni babfasírtot varázsoltam belőle.

Saláta

Kétféleképpen kerülhet rizs a salátánkba: kiegészítőként és főszereplőként. Az első esetben csak fogjunk egy bármilyen zöldsalátát, majd szórjuk meg egy bögrényi főtt rizzsel. Ehhez fontos, hogy a gabona „pergős” legyen, ne összeragadt.

A második esetben pedig tulajdonképpen egy rizssalátáról beszélhetünk: itt a rizs adja az alapot, ezt tudjuk kiegészíteni minden földi jóval. Gondoljunk úgy rá, mint egy tésztasalátára, és pakoljuk tele sült zöldséggel, olajbogyóval, aszalt paradicsommal, sajttal, magvakkal, karakteres zöldekkel (pl. rukkola), esetleg konzerv hüvelyesekkel is. Kerülhet rá majonézes vagy olívaolajos öntet is.

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...