Egy tökéletes paradicsomszósznak vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek tényleg istenivé és utánozhatatlanná teszik. Ha már készítettünk párszor ilyen szószt, ismerhetjük a trükköket és tippeket, sőt, saját tárházzal is rendelkezhetünk belőlük. Persze új dolgokat sosem ár tanulni, nézzük, mi az a két dolog, ami tényleg, de tényleg fantasztikussá teszi a paradicsomszószt.
Az ízeket kihozó
A paradicsom alapvetően egy savas alapanyag, és míg rengeteg ízvonal megjelenik benne (édes, savanyú, umami), mégis a fanyar a leghangsúlyosabb. Felmerülhet hát akkor a jogos kérdés, hogy miért kéne tovább savanyítani a paradicsomszószt?
Mert az egyik hozzávaló, amivel finomabbá tehetjük a szószt, az nem más, mint az ecet.
Persze van különbség savanyú és savanyú között: az ecet is másra képes, mint a paradicsom. Amikor tésztaszószt főzünk, adjunk 1-2 teáskanál balzsamecetet a fazékba, mert ez szinte „kinyitja” az aromákat. Mivel erőteljesebben savanyú, beindítja a nyálelválasztás, ennek hatására intenzívebbnek érezzük majd a szósz ízeit.
Az egyensúlyt teremtő
Viszont miután ilyen módon savanykásabbá tettük a szószt, valamennyire ellensúlyoznunk kell ezt. Hiszen mégsem azt akarjuk, hogy savanyú ízű paradicsomszósz kerüljön a spagettire, nem? Ezért szórjunk pár csipet cukrot is a szószhoz.
Szintén felmerülhet a kérdés, hogy ugyan miért savanyítsunk el egy szószt csak azért, hogy utána visszaédesítsük?
Nos, ez nem teljesen így van, hiszen ezek a hozzávalók mind hozzáadnak a szószhoz. Ugyan egymás ellen dolgoznak, mégsem oltják ki egymást, hanem együtt sokkal ízletesebbé és harmonikusabbá teszik a paradicsomszószt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai trükköt leshetsz el innen: