2 hozzávaló, amitől tökéletes lesz a paradicsomszószod

Paradicsomos tésztát gyakran készítünk, és minden konyhának megvan a maga csodareceptje, azonban mégis van 2 hozzávaló, amit mindenkinek használnia kéne. A Napi Tipp elárulja, mik ezek.

Egy tökéletes paradicsomszósznak vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek tényleg istenivé és utánozhatatlanná teszik. Ha már készítettünk párszor ilyen szószt, ismerhetjük a trükköket és tippeket, sőt, saját tárházzal is rendelkezhetünk belőlük. Persze új dolgokat sosem ár tanulni, nézzük, mi az a két dolog, ami tényleg, de tényleg fantasztikussá teszi a paradicsomszószt.

2 hozzávaló, amitől tökéletes lesz a paradicsomszószod

Az ízeket kihozó

A paradicsom alapvetően egy savas alapanyag, és míg rengeteg ízvonal megjelenik benne (édes, savanyú, umami), mégis a fanyar a leghangsúlyosabb. Felmerülhet hát akkor a jogos kérdés, hogy miért kéne tovább savanyítani a paradicsomszószt?

Mert az egyik hozzávaló, amivel finomabbá tehetjük a szószt, az nem más, mint az ecet.

Persze van különbség savanyú és savanyú között: az ecet is másra képes, mint a paradicsom. Amikor tésztaszószt főzünk, adjunk 1-2 teáskanál balzsamecetet a fazékba, mert ez szinte „kinyitja” az aromákat. Mivel erőteljesebben savanyú, beindítja a nyálelválasztás, ennek hatására intenzívebbnek érezzük majd a szósz ízeit.

Az egyensúlyt teremtő

Viszont miután ilyen módon savanykásabbá tettük a szószt, valamennyire ellensúlyoznunk kell ezt. Hiszen mégsem azt akarjuk, hogy savanyú ízű paradicsomszósz kerüljön a spagettire, nem? Ezért szórjunk pár csipet cukrot is a szószhoz.

Szintén felmerülhet a kérdés, hogy ugyan miért savanyítsunk el egy szószt csak azért, hogy utána visszaédesítsük?

Nos, ez nem teljesen így van, hiszen ezek a hozzávalók mind hozzáadnak a szószhoz. Ugyan egymás ellen dolgoznak, mégsem oltják ki egymást, hanem együtt sokkal ízletesebbé és harmonikusabbá teszik a paradicsomszószt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...