A pácolt csirke, és úgy általában a pácolt húsok egyik legjobb tulajdonsága, hogy a marinálástól szaftosabbak, omlósabbak és ízesebbek lesznek a sütés után. Ez a fantasztikus konyhai technika igazából nem áll másból, mint a húsdarabok valamilyem savas dologba való áztatásából. Ezekkel a különböző marinádokkal más és más pácolt húsokat alkothatunk, de vajon melyik a legjobb? Derítsük ki!
Miből lehet választani?
Pácolni bármivel lehet, ami savas, mégis az alábbi alapanyagok a leggyakrabban használtak:
- citromlé
- narancslé
- rizsecet
- fehérbor
- paradicsomszósz
- joghurt
- író
Mik a körülmények?
A pácolás folyamata lehet hosszabb vagy rövidebb, egy átlagos méretű hússzelet esetében tarthat egy órától akár egy teljes éjszakáig is. Minél hosszabb ideig tart, annál erősebben lehet majd érezni a pác ízét, illetve annál jobban átalakul a hús fehérjeszerkezete.
Kell még a marináláshoz só is, ez is segíti a folyamatot, illetve tetszőleges ízesítőket és fűszereket is lehet használni.
De melyik a legjobb a befutó?
Az amerikai gasztromagazin, a Food52 kísérletei azt mutatják, hogy a fent felsorolt marinádok közül nem mindegyik ugyanannyira hatásos.
A tesztnek volt egy 3 és egy 6 órás pácolási ideje, és az eredmények a következőképp alakultak:
3 óra elteltével
- a legszaftosabb sült csirkék azok voltak, amelyek citromlében, paradicsomszószban, narancslében vagy joghurtban pácolódtak
- a rizsecet ennél egy fokkal gyengébb hatást fejtett ki
- az író pedig szinte alig puhított a húson
6 óra elteltével
- a rizsecetben pácolt hús is csatlakozott a korábbi legszaftosabb csapathoz
- az írós pác továbbra sem hozott túl erőteljes eredményeket
Az ízesítés szempontjából a joghurt és író elég gyengén teljesített, a legjobb eredményt pedig a citrom- és narancslé, a paradicsomszósz és a fehérbor hozták.
Az összesített eredmények alapján (íz és állag szempontjából) a lehető legjobb pácolás citromlével, paradicsomszósszal és narancslével történik.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Okos, trükkös és zseniális konyhai ötletek: