Ezzel a páccal lesz a legszaftosabb a sült hús

Köztudott, hogy a pácolt csirke sokkal finomabb, szaftosabb és ízgazdagabb, mint a natúran sütött. Legalábbis remélhetőleg köztudott. A mai Napi Tipp megmutatja, hogy melyik a lehető legjobb pác ennek eléréséhez.

A pácolt csirke, és úgy általában a pácolt húsok egyik legjobb tulajdonsága, hogy a marinálástól szaftosabbak, omlósabbak és ízesebbek lesznek a sütés után. Ez a fantasztikus konyhai technika igazából nem áll másból, mint a húsdarabok valamilyem savas dologba való áztatásából. Ezekkel a különböző marinádokkal más és más pácolt húsokat alkothatunk, de vajon melyik a legjobb? Derítsük ki!

Ezzel a páccal lesz a legszaftosabb a sült csirke

Miből lehet választani?

Pácolni bármivel lehet, ami savas, mégis az alábbi alapanyagok a leggyakrabban használtak:

  • citromlé
  • narancslé
  • rizsecet
  • fehérbor
  • paradicsomszósz
  • joghurt
  • író

Mik a körülmények?

A pácolás folyamata lehet hosszabb vagy rövidebb, egy átlagos méretű hússzelet esetében tarthat egy órától akár egy teljes éjszakáig is. Minél hosszabb ideig tart, annál erősebben lehet majd érezni a pác ízét, illetve annál jobban átalakul a hús fehérjeszerkezete.

Kell még a marináláshoz só is, ez is segíti a folyamatot, illetve tetszőleges ízesítőket és fűszereket is lehet használni.

De melyik a legjobb a befutó?

Az amerikai gasztromagazin, a Food52 kísérletei azt mutatják, hogy a fent felsorolt marinádok közül nem mindegyik ugyanannyira hatásos.

A tesztnek volt egy 3 és egy 6 órás pácolási ideje, és az eredmények a következőképp alakultak:

3 óra elteltével

  • a legszaftosabb sült csirkék azok voltak, amelyek citromlében, paradicsomszószban, narancslében vagy joghurtban pácolódtak
  • a rizsecet ennél egy fokkal gyengébb hatást fejtett ki
  • az író pedig szinte alig puhított a húson

6 óra elteltével

  • a rizsecetben pácolt hús is csatlakozott a korábbi legszaftosabb csapathoz
  • az írós pác továbbra sem hozott túl erőteljes eredményeket

Az ízesítés szempontjából a joghurt és író elég gyengén teljesített, a legjobb eredményt pedig a citrom- és narancslé, a paradicsomszósz és a fehérbor hozták.

Az összesített eredmények alapján (íz és állag szempontjából) a lehető legjobb pácolás citromlével, paradicsomszósszal és narancslével történik.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos, trükkös és zseniális konyhai ötletek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...