Így használd fel a kicsit szottyadó és ráncos paradicsomot

Bár a paradicsom sokáig eláll akár szobahőmérsékleten is, a zöldség (gyümölcs?) egyik napról a másikra képes megöregedni, ezt pedig enyhén ráncos, puhább bőre jelzi. Napi tippünk most a fáradt paradicsom felhasználásához ad ötletet, az inspirációt pedig magától Jamie Olivertől lestük el.

„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok...” – Még élvezhetjük az utolsó körben leszüretelt nyári paradicsomok édes ízét. A friss, még nem üvegházas zöldségek (vagy gyümölcsök, mi most a közhiedelemmel egyezve zöldségnek nevezzük) szobahőmérsékleten akár két-három hétig is elállnak, ezután viszont egyik napról a másikra elkezdenek puhulni, ráncosodni.

Még friss paradicsomok

Mivel még véletlenül sem szeretnénk, ha a paradicsomunk a kukában végezné, ugyanakkor már salátába, szendvicshez sem szeretnénk nyersen fogyasztani, valamilyen más megoldást kell kitalálnunk a felhasználására.

A fáradt paradicsom még remek ízt adhat az ételekhez, mindössze ki kell találnunk, milyen formában lehetne belőle a legtöbbet kihozni. Szerencsére Jamie Oliver gondol a maradékmentésre, és remek receptet ajánl Instagram-oldalán azoknak, akik felhasználnák a zöldséget.

A paradicsomokat Jamie félbevágja, majd olívaolajjal, egy fej fokhagymával, friss fűszernövényekkel és fűszerekkel, valamint egy kevés vörösborecettel együtt megsüti.

A lényeg nem is a hozzávalókban, hanem a felhasználási eljárásban rejlik, a sütés ugyanis még a régi paradicsomoknak is új ízt ad, mondhatni, újjászületnek. Meleg főételekhez érdemes inkább régebbi paradicsomot használni, hogy fogásunk még teltebb ízű legyen, és a maradék zöldség se menjen kárba.

Tepsin sült paradicsomos gnocchi

A gnocchit a legtöbbször főzni szoktuk, pedig ugyanúgy süthetjük is: ezzel izgalmasabbá tehetjük az ételünket és az életünket is. A tésztagombócok ugyanúgy puhára gőzölődnek a ...

A The Kitchn szerint a sütés „felerősíti" a paradicsom ízét, vitathatatlanul lekváros és karamellizált textúrával javítja az az állagát is, az édesen savas sült zöldségalap pedig kitűnően passzol tésztákhoz, olaszos levesekhez, rizottókhoz, könnyebb húsok mellé, de tovább passzírozhatóak szósznak is.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek csak neked, csak most:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...