„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok...” – Még élvezhetjük az utolsó körben leszüretelt nyári paradicsomok édes ízét. A friss, még nem üvegházas zöldségek (vagy gyümölcsök, mi most a közhiedelemmel egyezve zöldségnek nevezzük) szobahőmérsékleten akár két-három hétig is elállnak, ezután viszont egyik napról a másikra elkezdenek puhulni, ráncosodni.
Mivel még véletlenül sem szeretnénk, ha a paradicsomunk a kukában végezné, ugyanakkor már salátába, szendvicshez sem szeretnénk nyersen fogyasztani, valamilyen más megoldást kell kitalálnunk a felhasználására.
A fáradt paradicsom még remek ízt adhat az ételekhez, mindössze ki kell találnunk, milyen formában lehetne belőle a legtöbbet kihozni. Szerencsére Jamie Oliver gondol a maradékmentésre, és remek receptet ajánl Instagram-oldalán azoknak, akik felhasználnák a zöldséget.
A paradicsomokat Jamie félbevágja, majd olívaolajjal, egy fej fokhagymával, friss fűszernövényekkel és fűszerekkel, valamint egy kevés vörösborecettel együtt megsüti.
A lényeg nem is a hozzávalókban, hanem a felhasználási eljárásban rejlik, a sütés ugyanis még a régi paradicsomoknak is új ízt ad, mondhatni, újjászületnek. Meleg főételekhez érdemes inkább régebbi paradicsomot használni, hogy fogásunk még teltebb ízű legyen, és a maradék zöldség se menjen kárba.
A The Kitchn szerint a sütés „felerősíti" a paradicsom ízét, vitathatatlanul lekváros és karamellizált textúrával javítja az az állagát is, az édesen savas sült zöldségalap pedig kitűnően passzol tésztákhoz, olaszos levesekhez, rizottókhoz, könnyebb húsok mellé, de tovább passzírozhatóak szósznak is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek csak neked, csak most: